Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ

През 2022 г. Бучковски очаква взаимно приемливо решение с България
2 яну 2022 12:08, Елка Василева
450
Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Още по темата

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски.

Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", каза още Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик...Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за цар Самуил, поясни още той. Бучковски "вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
2
 
! Отговори
Ко? Не! Не!..и Не преди 2 години
Македонските политици се гаврят с народа си - от 4 год. го лъжат, как ей сега България ще вдигне ветото, без те да си мръднат пръста да решет спорните ни въпроси! Кирил Петков нищо не може да реши - това го решава българският Парламент. Парламентът по-скоро ще уволни Петков, отколкото да свали ветото на РСМ при бездействието на комшиите по спорните ни въпроси!
358
0
 
3
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Не трябва в никакъв случай да се вдига ветото докато политическият елит в Северна Македония не се отрече и не осъди като престъпление против човечеството македонизма!
357
0
 
3
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
"България на Кирил Петков"===Интересно кой го е излъгал този неадекватник Бучковски,че БЪЛГАРИЯ е на канадеца Киро?! Тринадесет вековната ни ДЪРЖАВА е на всички БЪЛГАРИ,чийто деди са проливали кръвта си и са жертвали живота си,за да я има!Не Петков, или който и да е друг управник ще реши този въпрос! Решението е в правото единствено на СУВЕРЕНА,БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! Засега той казва НЕ на македонските клеветници и българомразци!!!
356
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И те виждат, че Покемоните ще предадат България.
355
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова нещо като блокада няма. А трябва да има!
354
1
 
9
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 2 години
Физиономията на Владе Бучков говори ясно- той сам не си вярва,че Петков ще заплюе в лицето всички Българи и ще продаде България така,както Скопие я е продали на сърбите!
353
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я вдигне,когато вие си вдигнете чукалата и се върнете в Москва и Белград,откъдето сa изпълзели кафявиte Скопски плужeци!
352
4
 
0
 
! Отговори
Да мислим за напред преди 2 години
До Анонимен 379: Голяма ретроспекция на историята си направил уж като коментар по темата. Прочете ли отгоре за какво иде реч? Историята е за историците, политическите спекулации (под формата на коментар) ги поствай някъде другаде.
351
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако клекнат пред геополитиката, този път няма прокурори да нахлуят при *** Зельонъй чорап и мандатчето му няма да си го изкюта. Щото и войната 1877-78 е геополитика, и Берлинският договор е геополитика, и примирието от 1885 със сръбските агресори без репарации, и набутването на България в кървавите лапи на съветската мечка също. Всичко си има граници. Великите сили да озаптят сърбоманите и макетата ще влязат в ЕС (който пък все повече заприличва на СССР за съжаление).
350
1
 
12
 
! Отговори
Моля? преди 2 години
Г.н Бучковски очаквал вдигане на блокадата. С това поведение, нагло и безпардонно, може и втора блокада да дочакат! Да не им дойде като гръм от ясно небе например скъсване на дипломатическите отношения? Имаме всички поводи!
349
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи какво ще се гласува в народното събрание. Засега твърдо против са само ИТН, БСП и Възраждане. Докато ДБ и ПП предполагам ще гласуват за. ДПС - също. Ще остане гербаджийте да определят резултата. Според мен, когато бяха на власт, само патриотите ги спираха да дадат зелена светлина на Македония. Останеше ли ББ да решава, досега да са ги приели в ЕС.
348
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нон сенс, македонските червени линии, анулират българските такива и обратното.
347
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви блокади няма да вдигаме. Още не сте изпълнили условията.
346
2
 
18
 
! Отговори
ДОВЕРИЕ ЛИ! преди 2 години
Доверие между двете страни може да се постигне единствено, ако скопските македонисти се откажат от от внушенията на Тито и Кремъл за древна македонска нация и език и от враждебното си отношение към Европейка България и ако македонистите стриктно спазват подписания договор между двете страни. Иначе, ако метежниците на Радев вдигнат блокадата без да са изпълнени нашите договорни условия, тогава изпълнителите на това предателство ще понесат цялата си отговорност пред Военния трибунал.
345
1
 
30
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Пробва се и този специален пратеник да ни казва какво трябва да направи българското правителство, а забравя да каже какво трябва да направи РСМ. Пробва, пък дано мине. Ние няма за какво да бързаме, както не бързаха и гърците. Накрая политиците от РСМ ще трябва да направят това, което се очаква от тях - да признаят общата ни история, да престанат да пишат в учебниците си че сме татари и фашисти, да признаят правата на тези, които се считат за българи, и тогава ще получат подкрепа.
344
2
 
27
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
БЪЛГАРИЯ не е притежание на отделни лица като парцел, или сграда. БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ ПРЕДИ 15 ВЕКА. И СЕГА БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ВО ВЕКИ ВЕКОВ! И КАКВОТО МИСЛЯТ И КАЖАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ТОВА ЩЕ СТАНЕ!
343
4
 
38
 
! Отговори
void преди 2 години
Ще вдигне блокадата на куково лято - нали после ще има блокада пред парламента и този път ще има вече и шамари.
342
0
 
12
 
! Отговори
гадняр преди 2 години
Строго секретно: по време на празниците, когато всички ядат и пият, г-н Бучковски е разговарял с Дядо Мраз, който го е уверил в неизбежното вдигане на ветото, след което е вдигнал 15- тата си наздравица и е извикал Охо,хохо хооооо.
341
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Как ще вземеш на сериозно "страна", на която Бог и говори по държавната телевизия в 21 век. Хахаха ха ха хи хо хо. Тези са много зле.
340
2
 
15
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
И като за последно по въпроса. Тоя титовист и *** македонистки трябва да се интересува повече от тов какво ще каже Народното събрание а не Киро Харварда. Защото без санкция на НС нищо не може да се направи. Но чисто по македонистки защо да не хвърли един два кьорфишека и две три меки *** срещу вентилатора?