Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ

През 2022 г. Бучковски очаква взаимно приемливо решение с България
2 яну 2022 12:08, Елка Василева
450
Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Още по темата

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски.

Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", каза още Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик...Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за цар Самуил, поясни още той. Бучковски "вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
2
 
18
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
Браво на 319 Е, точно това исках и аз да напиша, много добре казано. Никакви преговори и никакво ЕС, додето не признаят, че започват като държава, език и история от 1945г. Дотогава може да вдигаме белите кълки на някое македонско моме.
298
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ще си чешем езиците нищо няма да постигнем. Трябва друг подход.Сегашния подход никаква работа не свърши.
297
3
 
28
 
! Отговори
Алоо, Бучковскиии преди 2 години
България да не е на Кирил Петков бе мек ере !!!
296
3
 
35
 
! Отговори
Е ! преди 2 години
До До 278 Никой не иска да сме един народ! Да си кажат, че историята им започва от 1945г. и че езика им е кодифициран тогава и проблеми няма! Но да се чудят на коя история да стъпят и да я помакедончват, няма как да стане!
295
3
 
6
 
! Отговори
До Югославски комуни преди 2 години
След югославската империя............искаш да кажеш, нали???
294
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз не искам албанци и мафията им за комшии, но никой не ме пита!!!
293
2
 
27
 
! Отговори
Югославски комунист преди 2 години
Там в тая държавица са се събрали само най-лошият материял, остатъка, гюбрето след разпадането на османската империя. Не е възможно да има държава с толкова много психично болни.
292
1
 
10
 
! Отговори
До българин зевзек преди 2 години
Да...........прав си, ............и ние можем да кажем, че Казахстан е бил окупиран от руснаците!!!Но знаеш, че не е така..................тогава имаше СССР............една империя, която се разпадна, както се разпадна Югославия!!!
291
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е достатъчно умен, той знае истината.......................но той говори така, за да дразни БГ-политици, които поеха антируски курс в политиката!!!
290
1
 
7
 
! Отговори
българин зевзек преди 2 години
до Анонимен 317....То и ние не казваме ,че тогава Казахстан е бил окупиран от Москва...
289
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макарона да си гледа бабичката, жълтите жилетки и арабите и африканците от Африка и Близкия изток..............и да не се намесва в спора м/у България и Македония!!!
288
3
 
9
 
! Отговори
летец изпитател преди 2 години
А бе Бучковски...Разговор с Фигурантът на Фигуранта е все едно да разговаряш с "черната кутия" на потъналия български МИГ-29 в Черно море !
287
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът ви, бюрманци, е, че все си правите едни тънки тарикатски сметки. България НЕ Е на Кирил Петков. Той ще трябва да се съобразява с обществените нагласи, колкото и да го натискат вашите западни приятели (те впрочем не са ви приятели, единствената им сметка е да не сте под руско влияние). Не мислете, че ако не решите истинския проблем - отношението ви към България, той ще изчезне.
286
4
 
11
 
! Отговори
До българин зевзек преди 2 години
Но Путин не казва, че тогава Македония е била част от България!!
285
1
 
19
 
! Отговори
българин зевзек преди 2 години
ПУТИН КАЗА,ЧЕ ОТ МАКЕДОНСКАТА ЗЕМЯ МУ ДОШЛА АЗБУКАТА!По тая логика: ТО И ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ ИЗЛИТА ОТ КАЗАХСТАН...
284
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи кво ще решат в Брюксел . Ако ги натиснат пак ще се наведат ама Франция май не ще . Сам Макрон го каза - По добре африканци отколкото българи. Макетата се правят че не се отнася и за тях :)))
283
2
 
17
 
! Отговори
Антика преди 2 години
Е това кое поредно падане на ветото е според севмак? Първо Германия щеше да им помогне - не им помогна. След това новата администрация на САЩ щяла да помогне - не им помогна. След това при Словения ветото падало със сигурност. Нищо подобно, хората казаха, че трябва да си назначат посланик в София. И през всичкото това време горяха наши знамена, били сме татаро-монголи, плащаха на някакъв измислен институт в Словения за да плюят по нас. Не мисля, че и този път ще падне ветото.
282
2
 
15
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй ЪРььь преди 2 години
Да сме братски, да сме братски, колко да сме братски - колкото да ни крадат историята, да я представят за своя.... и да ни обвиняват по света, че не им я отстъпваме безрезервно? Я по-добре да си разделим бащино наследството с Нотариален акт(Договор за добросъседство) и после пак да си братуваме при ясни наследствени права. Няма да правим балкански циркове вътре в EU я!Хората там не са свикнали на ориенталските ни нрави - "Немам документи и доказателства,но знам, че твоето е мое!"
281
2
 
7
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 2 години
Държава дето прави вино и ракия от тикви не ми я хвали.
280
3
 
6
 
! Отговори
До 309 преди 2 години
България си има достатъчно врагове на юг..............Търция и Гърция..........не искаме и македонските *** и албанската мафия да ни тормозят!!!