Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ

През 2022 г. Бучковски очаква взаимно приемливо решение с България
2 яну 2022 12:08, Елка Василева
450
Специалният пратеник на Скопие: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

Още по темата

"През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС", каза Бучковски.

Според него "въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни".

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт "Локално".

"През 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", каза още Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник каза следното: "Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик...Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии".

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за цар Самуил, поясни още той. Бучковски "вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
3
 
19
 
! Отговори
фашистки окупатор преди 2 години
Обща...история с РСМ нямаме.България не може да има...обща история със самата себе си!!!!!"Добросъседство и приятелство" значи, че ние ще сме ощетени.Нямаме"обща история"защото макетата нямат история.За да имат,трябва да откраднат нещо от нас и ние пак ще сме ощетени.За какво ми е общо бъдеще с хора,които си опропастиха гените?Това са ***!!!
278
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всички държави на Балканите.............македонците са едни диваци , без история, без език................диви и пияни *** и грандомани..............с други думи...........утайката на балканските народи!!!
277
2
 
11
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 2 години
Така както е тръгнало, още през първия си ден като нов член на Европейския съюз,РСМ ще изиска доживотно председателско място в Съвета на Европа и вместо в Брюксел столицата на Европа да е в Битоля или поне Тетово.Интересно как РСМ говори да не се гледа миналото като там не спират да говорят за него и да го усукват по Коминтерновски с Титовски похвати и според собствените си интереси .
276
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' През 2022 г. Бучковски очаква взаимно приемливо решение '' ....................... трябва да ги пуснем колкото и да не го заслужават, защото иначе по-лошо ... разгръщат мащабна антиевропейска кампания в македония, което значи криминална черна дупка до границата ни.
275
2
 
6
 
! Отговори
До ИЗВОД: преди 2 години
От едни диви селян.дури, пияни войводи и грандомани ................няма как да станат европейци, това е ясно това като бял ден!!!
274
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам картата на света................аз по-незначителна държава от Македония даже в Африка не виждам!!!
273
2
 
9
 
! Отговори
ИЗВОД: преди 2 години
ЕВРОПЕИЗАЦИЯ на РСМ-кауза ПЕРДУТА!!!
272
1
 
13
 
! Отговори
До Гацо Бацо Фиуй ЪР преди 2 години
Вярно е .............прости и нахални са..............те са утайката на българите............лошото е , че заради тях изгубихме Беломорска Тракия и излаз на Бялото море!!Заради македонското лоби в София и партии като ВМРО............пишман войводи и патриотари!!!
271
2
 
5
 
! Отговори
Альиууу....Бучковски преди 2 години
-Маслини взе ли? А Тебокан?
270
2
 
8
 
! Отговори
Божкеее.... преди 2 години
Свещенна простотия....Стигнахме до етапа Бучковски да обяснява на Брюксел и София кои са европейските ценности, и как трябва да бъдат спазвани ! Чудя се какъв ли ще е следващият етап !
269
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм говорил с албанци............всички те много уважават България..................но като стане дума за македонците ..............се смеят на глас и казват, че по-големи тях няма на Балканите!!!
268
3
 
9
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй ЪРььь преди 2 години
Македонците са най-пр'остата прослойка от българската нация.Та тези северни шма'тароци не знаят как да си кръстят държавата и гърците ги прекръстиха,е нема такова жЮвьотньо Северна Македония като няма Южна или Западна,или Източна.Казал им някой как да се именуват и готово станаха Северна,утре някой ще им каже: вие сте П'роста Македония и веднага ще си сменят името...профаните му ньиедни...
267
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се занимавайте с тях...............скоро албанците ще ги претопят!!!
266
2
 
6
 
! Отговори
До 288 преди 2 години
Македония е 50 % албанска..............а ти учи албански , ще ти трябва!!!
265
2
 
10
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
Аз постоянно гледам на картата на света.................и да ви кажа честно, по-измислена и ГМО държава от С.Македония не виждам...............поправете ме , ако греша!!!
264
2
 
10
 
! Отговори
???? преди 2 години
Колко пъти да ви казвам, че България вече граничи с Велика Албания............макетата да купуват вазелин и да учат албански език.............други полезни ходове нямат!!!!
263
2
 
14
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
България граничи от всички посоки със себе си....................много българи останаха извън териториите на майка- България....................99 % от тях бяха асимилирани..............тази асимилация беше най-силна в Турция и Гърция............но я имаше в Сърбия и Македония.............следователно България няма приятели на Балканите...........само врагове или в най-добрия случай.........недоброжелателни съседи!!!Бог да пази България!!!
262
2
 
8
 
! Отговори
психиатър преди 2 години
Вятър-държаваца е тая мЪнкидония...даже на байряко са си сложили вентилатор...голямо продухване на мозъци е паднало...
261
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Само да е посмял,няма да види парламент повече.
260
1
 
15
 
! Отговори
Хи-хи-Ха-хо преди 2 години
Според Бучковски невъзможността да се открият македонски монети от Средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти и крипто валута!