Починалите след COVID монаси в Света гора вече са над 50

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир
28 яну 2022 18:30, Александър Попов
62
Починалите след COVID монаси в Света гора вече са над 50
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на монасите на Света гора, починали след заразяване с коронавирус. Според изданието Ortodoxia.info техният брой вече надхвърля 50.

Сред тях е и брат на българския Зографски манастир - това е отец Гавриил, който почина на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране, уточнява Двери. Отец Гавриил (да не се бърка с йеромонах Гавриил, дългогодишен епитроп на манастира, родом българин) беше наричан "мама-Гавриил" заради неговия грузински произход (на грузински език "мама" е "отец, баща"). Установява се в българския манастир след промените. Отличавал се с доброта и нелицемерна вяра. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите. Опелото и погребението му ще бъдат извършени в обителта, след като тялото му бъде върнато на Света гора.

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на "Новия скит", който през последните две години е живял на о-в Крит заради здравословни проблеми. Най-много са загубите на братството от манастира "Филотей", който е един от малките манастири на Света гора. Там в момента боледуват повече от половината братя. Игуменът на манастира в свое изявление отхвърли обвиненията, че носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне на тяхното изпращане в болница.

Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около 30, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция, извън Атон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
11
 
! Отговори
До 24: преди 2 години
Плоскоземец, защо лъжеш най-нагло? Коя Православна Църква се е обявила против ваксинирането? Я кажи бе лъжец нагъл - руската, гръцката, сръбската или българската. Вие сте за затвора!
22
11
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
И свестните полицаи,които следят коментаторското пространство вече са убедени е честността ми и непоколебимата моя преданост към Майка България. Аз съм комунист,който завърши Богословие. В Новият Завет измисленият герой Иисус Христос ,в даден момент и уж нахождайки се на еврейска земя,изгонва духове и ги праща в някакво стадо ***. Е,как така из еврейските земи има стада ***,щом евреите,сиреч арабите,сиреч египтяните не ядат свинско. Повтарям! ХАНААН е "Европа" и Европа е "Ханаан!!!
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не са починали от това, ако въобще а от старост.Пак ни взеха за канарчета.Това е борба срещу православието защото те се обявиха срещу насилственото ваксиниране.
20
5
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
МОИ БЛИЗКИ С ПО ДВЕ ВАКСИНИ - ДОСТА ТЕЖКО ИЗКАРАХА ДЕЛТАТА, А СЕГА И ОМИКРОНЯ. С ПО 2 АНТИБИОТИКА ЗА 14 ДНИ.
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирани ли са? В Гърция не може да влезеш в църква, ако нямаш сертификат, не вярвам да не са били
18
6
 
8
 
! Отговори
Еххх преди 2 години
С КАКВО ГИ ЛЕКУВАТ ТИЯ ХОРА?!? КОВИД Е ЛЕЧИМ, АКО Е АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕТО!!!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да ги прости! Тялото умира, но не и дyха! И има прераждания, но всичко си зависи от Висша Сфера на Влияние... И всички сме смъртни, важно е дали ще се спасиш!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Научете ги тези правописни норми, уважаеми "журналисти"! ХлебарЯт се пише!
15
10
 
8
 
! Отговори
До 10: преди 2 години
Вие *** и антиваксърите съперничите по наглост, тъпaнapщина и манипулация на информацията само на гнycните тpoлoве на ГЕРБ. Специално за теб проучих, че най-много монаси са умрели в манастира Филотей. Снимката там на монасите изобщо, ама изобщо не ми показва хора "на преклонна възраст".
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костя Копейкин: "Това е сезонно грипче, махайте всички мерки и ваксини". Мангъра: "Да пускаме да заразява, пък който оцелее - оцелее. И който се разболее да пие чайче". И един от "топ-експертите" по вирусология на *** е ветеринар...
13
15
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Без значение дали става дума за християнски,мохамедански или юдейски религиозни лица все им желая тежка пръст! Тъй-като съм от християнски произход и завършил богословие ,ще си позволя една справка. Защо Атон е с етимологически произход от Египет? Защото Авраам евреинът бе всъщност фараона АкенАТОН,ли? В превод думата "Египет" означава "страната на цuranuте". Евреите са наследници на фараоните,тоест на цuranuте. Не е моя вината. Долу религиите!
12
1
 
12
 
! Отговори
Страшна е преди 2 години
Не смъртта, а умирането.
11
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да се предизвика съдбата! Да са се ваксинирали!
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, страх ги беше от ваксините, а то смъртта била по-страшна.
9
4
 
12
 
! Отговори
Бог забавя преди 2 години
Но не забравя любимите си чеда и ги прибира при себе си.
8
5
 
25
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 2 години
Но до колкото знам от филми и репортажи за това свято място, болшинството монаси са в преклонна възраст.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали у гръцко църквата даде пример и подкрепи ваксането, а ко стана?
6
11
 
7
 
! Отговори
Дин Дзън преди 2 години
Тъкмо по-малко ще плащат за ток.
5
2
 
15
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
МИР на ДУШИТЕ им
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееее, тоя Путин съвсем прекалява!