РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години

Целта - да се нормализира политическата атмосфера между двете страни
Обновена: 3 фев 2022 15:54 | 3 фев 2022 07:40, Камелия Цветанова
306
РСМ иска да замрази работата на историческата комисия за 2 години
Снимка: Pixabay

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма", пише "Труд".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото според него именно Комисията е пречка пред това.

Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари между български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: Скопие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става, за тая Македония са загинали хиляди българи.
39
2
 
30
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
Явно съм много ***, но не мога и не мога да разбера как е възможно прабаба ми и нейните деца, вкл. баба ми родом от Кукуш да са чисти българи, което знам лично от тях, а пък техният велик съгражданин Гоце Делчев да е "чист македонец" Ей това искам тази комисия да ми обясни на мен и на децата ми чрез учебниците и общите чествания и да мирясаме най-накрая. А замразяването до нищо няма да доведе. Това е отворена рана, която лед няма да направи по-малко болезнена.
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така ние да ги пуснем пък после: "Работата е сигурна, човека каза че ще видиме."
37
1
 
26
 
! Отговори
до Gogo преди 2 години
Бъркаш се приятел. РСМ е творение на Белград и любимата ти Русия.
36
17
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Ако си припишем историята на Англия дали англичаните ще ни се ядосат или ще се спукат от смях? Ние вместо да гледаме с насмешка на съседите и да ги пуснем в ЕС за да бъдат щастливи с пазарен ток за фирмите се репчим и нервим и вместо да се присмиваме на съседите с тези комисии и ежене ставаме смешни.
35
0
 
11
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
На Драги не му се работи....
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, обсъждането на членствово на РСМ в ЕС ще трябва да се замрази за повече от 2 години. Това е логичното следствие от тяхното искане! И правилно, имаме много проблеми за решаване у нас, че тези зелени хора и държава да заемат централно място в българския дневен ред!
33
1
 
25
 
! Отговори
защо преди 2 години
Кирчоо, не ръми дъждец! Плюват ни! Подиграват се с нас!!
32
0
 
25
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Няма проблем и ние ще им замразим членството в ес за две години за да има реципрочност! Рсм е Шиптърско-турски-щатски-българоубийски коптор!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро -янкибой само клати главата!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те макетата на наш Киро много да не се надяват, ние знаем как да сваляме правителства, дето не си вършат работата.Още сме в период "кредит на доверие", но във всеки случай в момента Македония ни е последния проблем на нас.Той Киро както и да е инструктиран, не ги решава той тези неща как ще стават. Всички го гледаме под лупа и не вярвам да посмее да клекне.
29
0
 
17
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Напротив имаше, Жельо Жабата. Навремето докато великите сили се чудеха какво да я правят тая измислена държава, дали да не я разделят на етнически принцип на българска и албанска част, Жельо отиде и се изцепи без да са го питали "Ние признаваме Македония". А да не говори за това как отиде да се извинява за стрелбата по папата на американците!?!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гореща новина "Не ви ли стана ясно че Просто Киро е американски терминатор" Чудя се защо русофилите се напинят до скъсване да пробутват хората на Решетников за "американци". Някакви предположения?
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто се бъ..Зикат с нас!
26
0
 
23
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Аз не мога да разбера ние ли имаме зор или те? Май са те.Тогава какъв е тоя зор да си счупят краката да ходят там, да се харчат държавни пари и т.н.Който има зор ще идва на крак да се моли, тук в София.Ама явно някой е взел някви грантове вече за да продаде отново нашият интерес. Продайте всичко бе. Някой да продаде и държавата и последния да дръпне шалтера мма ви продажна.
25
0
 
31
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Значи искат да чакат още две години за ЕС.
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ще отклоняваме вниманието от инфлацията с темата за Македония. Много удобно.
23
0
 
37
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ преди 2 години
внимателно. Ако нашите се ВТУРНАТ да правят отстъпки, за да има "напредък", значи предателството вече е уговорено. РСМ досега от бързане да ги приемат в ЕС щеше да си строши караката, а сега изведнъж решиха, че 2 години минимум могат да почакат. Започне ли Просто Киро да обяснява, как е "взаимоизгодно" да не се стига дотам, можете да мислите какво следва.
22
2
 
21
 
! Отговори
Киро Образованито преди 2 години
Киро е е едно предатече. Такъв предател явен, не е имало в българската история.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв ще им го замразим, че след това 20 години не могат да се отмразят