"Ваканционното евро" за австрийците е най-изгодно у нас

Другите две най-изгодни дестинации са Румъния и Полша
12 юни 2024 00:15, Анисия Иванова
18
"Ваканционното евро" за австрийците е най-изгодно у нас
Снимка: БГНЕС

Австрийците ще получат тази година средно с една пета повече за парите си в чужбина, отколкото в Австрия, предаде австрийската новинарска агенция АПА.

"Ваканционното евро" - каква стойност имат парите на австрийците в чужбина и съответно каква покупателна способност им осигуряват, е индекс, изчисляван ежегодно от "УниКредит Банк Австрия". То има най-висока стойност в България, където според банката 100 евро се равняват на 181 евро, с 1 евро повече от юни 2023 г. Другите две най-изгодни дестинации са Румъния и Полша, където 100 евро се равняват на съответно 180 и 166 евро. В Гърция, Испания, Португалия, Турция и Хърватия австрийците получават около 30 процента повече за парите си. Швейцария остава най-скъпата дестинация за почиващите.

В сравнение с изминалата година и спрямо австрийския стандарт на живот европейските дестинации са станали малко по-скъпи тази година - въпреки високата вътрешна инфлация, заяви днес Щефан Брукбауер, главен икономист към "УниКредит Банк Австрия". "В Турция и Унгария, където преди ваканционното евро имаше най-висока стойност, тази година то има значително по-малка стойност заради високата инфлация", каза Брукбауер. Въпреки това Унгария остава една от страните, в които покупателната способност на австрийците остава особено висока.

В Германия, където ще се проведе Европейското първенство по футбол между 14 юни 14 юли, разликата в покупателната способност е доста малка, като 100 евро в Австрия се равняват на 108 евро в Германия.

Отвъдокеанските дестинации са поевтинели със средно 11%, като валутните курсове играят важна роля, пише БТА.

Въпреки че инфлацията в Швейцария е значително по-ниска от тази в Австрия, покачването на стойността на швейцарския франк спрямо еврото понижи стойността на ваканционното евро с 4% и то струва само около две трети от стойността си в Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Австриятуризъмевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
иванова преди 1 месец
сега е момента да ги "моткате" по границата!
15
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
Май въобще нямаш понятие къде живееш.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен12. На кръста ти е невменяемостта. Ти в чу жбина въоружен ли ще ходиш. А и тука извади деветката да ти натрошат главата с нея че си много умен.
13
7
 
6
 
! Отговори
Тепърва ще стане зле преди 1 месец
Българите живеят много по-добре от австрийци и германци. Харчат си парите в Гърция и Турция. Всеки полуграмотен има някаква работа в София и успява да спести за почивка я в Турция, я в Гърция, а и тук си ходят 2-3 пъти на море. Нещата тук ще се влошат с еврото.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Анонимен 11. Трудно ще им е, 9-ката ми е винаги на кръста, не вървам на някакви прости сервитьори да им се играе казачок
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10. Некъде мое те утрепат за тая работа.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и аз не оставям бакшиш бе. бакшиша да не ти е записан в конституцията
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми то, евтиното си е евтино. Ако някой само оценява единствено колко ще му струва, а не какво е качеството, то той си заслужава да получи най-лошото.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви са тия глупости 180 евро се равнявали на 100 евро. Щеше да е така ако сравняват едни и същи стоки от едни и същи производители с едно и също качество с едни и същи данъци и такси и една и съща цена за доставка и т.н. и т.н.
7
4
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
До От Хайделберг 4 Спираме да ти говорим за Австрия . Сега започваме за Русия.Сега мажем ли да ти говорим ?
6
2
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
Нищо не разбрах. А вие ?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между най-евтино и хубаво има драстична разлика.
4
5
 
5
 
! Отговори
От Хайделберг преди 1 месец
Във Виена, с население от 1.8 млн души, 1.1живеят в социални жилища, средната заплата във Виена според Евростат за Март е 2571евро, средната заплата в Мадрид за същия период е 2454евро, като живота в Испанската столица е с средно с 24 % по евтин!! . Повече не ми говорете за Австрия,защото нищо не знаете!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз ваканцуващи австрийци у нас не съм виждал
2
3
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Да си седят там никой не иска картофени *** от Австрия и Германия. Нито бакшиш оставят нито са приятелски настроени. Най-слабите туристи.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да идват ако искат да се подрискатт от гадна храна, да го оберат или от нула отношение.