Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Вече не може да се изключи открит въоръжен конфликт в Украйна
14 фев 2022 23:15, Елка Василева
251
Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

През изминалите дни страните от Балканите препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна и да се въздържат от пътувания до там, присъединявайки се към други държави, които отправиха същия призив заради опасения от руско нападение срещу страната.

Още по темата

Турското външно министерство отправи предупреждение към турските граждани да не пътуват в областите в района на източната граница на Украйна на фона на напрежението между Москва и Киев.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да предприеме действия за сигурността на своите граждани, намиращи се в Украйна, ако се стигне до въоръжен конфликт между Русия и Украйна и уточни, че става дума за около 25 000 турски граждани, една част от които са студенти.

Министерството на външните работи на Румъния информира миналата седмица, че нивото на предупреждение за Украйна е повишено на фона на последния развой на събитията в сигурността и "силно препоръчва" на румънските граждани да избягват всякакви пътувания до тази държава. Ведомството е взело решение да изтегли дипломатическия и консулския си персонал от Украйна, който не изпълнява първостепенни задачи.

Гръцкото външно министерство призова гражданите си "незабавно да напуснат Украйна" и всички пътувания до страната да бъдат отменени. В момента дипломатическото представителство на страната в Украйна работи с минимален брой персонал. Служители са прехвърлени в генералното консулство в украинския град Мариупол, в района на който живеят около 120 000 гръцки граждани.

Външното ведомство на Северна Македония съобщи, че следи отблизо ситуацията в Украйна и призова гражданите си да избягват пътувания до там, а тези, които сам там и имат възможност да напуснат страната.

Сърбия прикани гражданите си в Украйна да обмислят заминаването си и им препоръча да отложат пътуванията до там.

Министерството на външните работи на Косово отправи същия призив, като предупреди в съобщението си, че вече не може да се изключи начало на открит въоръжен конфликт в Украйна, съобщи МИА.

Външното ведомство на Албания призова албанците в Украйна да напуснат страната, след като САЩ и нейни съюзници предупредиха, че Русия може да предприеме нападение във всеки един момент.

В съобщение на хърватското министерството на външните работи и европейските въпроси се препоръчва на хърватските граждани също така да избягват пътувания до Украйна, особено в районите покрай границата с Русия и Беларус и в близост до Крим и Донбас.

Словенските граждани също бяха посъветвани да си тръгнат от Украйна заради влошената ситуация там.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
16
 
0
 
! Отговори
Две ядрени установки преди 2 години
трябваха на Украйна, за да спре ватнешкитеСтремежи.
177
3
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Хмммм ....то няма време кога да напуснат ? САЩ казаха че утре (16-ти) Русия ще нападне Украйна .......И защо да напускат след като САЩ стои зад Украйна ? Набързо ще отблъснат руснаците ! Могъщият военен съюз НАТО няма да допусне и руско врабче да прехвръкне на украйнска територия .....е дядо Байдъноглу така казва може пак деменцията да го е подгонила .....
176
17
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФАЩ ДА ДАРЯТ ОЩЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА! ВСЕКИ ЛИКВИДИРАН БЕЗБОЖЕН ПУТИНОФИЛ Е САМО И ЕДИНСТВЕНО ПЛЮС ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
175
1
 
5
 
! Отговори
Всики преди 2 години
приятел на S-14 от вилаета да се обмундирова и на Украина. Само кажете на бабите си да не скачат в кладенци ако се страхуват от идването на руснаците, а само ако искат да облекчат българската пенсионна система. Това ще се приеме като патриотичен акт.
174
2
 
2
 
! Отговори
210 преди 2 години
Провери от къде ти пиша труженико на политпропагандата?
173
1
 
4
 
! Отговори
211 преди 2 години
Подмокрят се прогресивно-либералните релативисти по цял свят когато чуят за Tucker Carlson. Jake Sullivan, който ви побърка с Украина е основното лице в имплантирането на "доказателсва" за връзка между Тръмп и Русия. На него му вярвате за всяка дума във вилаета нали?
172
1
 
4
 
! Отговори
До българските преди 2 години
приятели на S-14 в Украина, мумията донесе сифилиса от европа с една торба пари за бунтове в Русия. Същият сценарий с цветнокожите революции и арабските пролети. Какво е положението с канализацията около амер. базите в Румъния?
171
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Димитър Благоев, Бузлуджа. И? Какво искаш да кажеш? Българската мумия беше изхвърлена. Ако руснаците чувстват, че ленин им е довлечен от запада, както ти каза, защо не го изхвърлят? Кое не разбра?
170
0
 
4
 
! Отговори
202 преди 2 години
До 204 История съм учил преди повече от 30 години и твърдя, че я знам по-добре от теб.
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото съм чел, от 2014 насам има над 15 хиляди убити украински войника и поне толкова руснака-сепаратисти в Донбас и Луганск. Според мен тия хора вече взаимно се мразят и в червата, и не могат повече да живеят заедно в една държава. Да са заедно ще е наказание и за двете страни. Вечна гражданска война и продължаване на кръвопролитията.
168
4
 
1
 
! Отговори
Може би преди 2 години
също не знаете, че вилаета основа комунистическа партия преди Русия?
167
1
 
2
 
! Отговори
202 преди 2 години
Явно за последните 30 години историята е "illegal ailien" в българските училища?
166
5
 
6
 
! Отговори
Започва се преди 2 години
Днес народното събрание на Русия ще гласува за присъединяване на Донбас
165
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега пък западът бил довлякъл Ленин в Русия. Дай един път самите руснаци да са отговорни за нещо. Само западът им виновен. Ами като са им го довлякли, пък те не го искат, що държат още мумията ами не я изхвърлят? НАТО ли ги принуждава?
164
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 199 Телевизии не гледам никакви. Нито фокснюз нито останкино.
163
5
 
0
 
! Отговори
Да не забравяме, преди 2 години
че латвийски убийци го пазеха тоя, които довлече западната комунистическа идеология в Русия.
162
2
 
2
 
! Отговори
Забранихте преди 2 години
ли FOX NEWS във вилаета подобно на Украина?
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да се сърдят на другаря Ленин. Хем му се кланят на мумията, хем му се сърдят, че бил измерване слил Украйна.
160
4
 
0
 
! Отговори
196 преди 2 години
Нещо смислено?
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Благодяря Над Канада самолети си летят...