МВнР „изненадано“ от броя на преброените българи в РС Македония

Взимат под внимание съмненията в прозрачността и достоверността
1 апр 2022 08:20, Елка Василева
30
МВнР „изненадано“ от броя на преброените българи в РС Македония
Снимка: архив, МВнР

Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение е създаването на условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и гарантиране на техните права. В тази връзка приемаме с голяма изненада публикуваните данни за броя на гражданите, самоопределили се като българи в преброяването на населението в страната. Това се казва в изявление на МВнР във връзка с обявените на 30 март резултати от преброяването на населението в Република Северна Македония, проведено през 2021 г., при което общо 3504 от живеещите в РСМ са се определили като българи.

Още по темата
Отбелязва се драстичното разминаване между тези данни и данните за броя на над 100 000 граждани на Северна Македония, които лично са подали документи, доказващи български произход и самосъзнание за получаване на българско гражданство.

Обект на сериозен анализ е и фактът, че 7,2 % от гражданите на съседната ни страна не са се преброили активно. Според изнесената информация данните за тях са били събрани чрез съответната информационна база, без да е възможно да се определи етническата или религиозна принадлежност, отбелязват още от МВнР.

Липсва информация за броя на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, преброили се зад граница.

Взимаме под особено внимание изразените съмнения относно прозрачността и достоверността на процеса, заявени от страна на организации на българи в Северна Македония както в хода на преброяването, така и при обявяване на резултатите. Очакваме техният глас да бъде чут и от властите в Северна Македония, се казва още в изявлението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Една българка преди 2 години
Тия МЪКАдонци си играят с България. Защо ли се занимаваме с тях. Те чакат да влязат в ЕС не ние. Вето и това е, докато не кандисат. Оставете ги на шиптърите, те ще ги превземат и ще се справят с тях. Да живее Велика Албания!
24
3
 
3
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Трудно може да научиш сръбските чутури на почтеност , да играят по правилата и да бъдат уважавани . В момента Македония е в родилни мъки за ново бъдеще , и ако успее да се откъсне от тая смрадлива сръбска смрад която ги души с години , ще ги бъде . Ако ли не и Киро няма и не трябва да им помага
23
8
 
5
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Представете данните колко македонци има в България при последното преброяване,къде е графа ,,македонци,, и колко са се декларирали като такива? Хайде първо да видим и обсъдим картинката в България и след това да плюем по Македониа.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция официално обяви, че не признава данните от преброяването, понеже са изкарали 4% турци.Българите дори и като процент не фигурират с тези 3504 души,Не, реакцията не трябва да е изненада , а открито заявяване на позиция какви нещастни потисници са в Македония на хората с българско самосъзнание. Срам за България, че не защитава българите.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 200 000 души в Косово имат германско гражданство и паспорт. Това означава ли, че в Косово има 200 000 германци?Тези 100 000 се нуждаят от европейски паспорт. Използват българската мечта за Санстефанска България. Те нямат българско самосъзнание и български произход. Взимат паспорта и отиват в Европа. Няма ги в преброяванията нито в Македония, нито в България.
20
0
 
10
 
! Отговори
фъ преди 2 години
Страх ги е макетата да не стане украинския сценарий някой ден, но няма от какво ние нямаме армия пък и без това албанците са им по-голям проблем
19
3
 
1
 
! Отговори
3,000 евро преди 2 години
До Анонимен 9 Е как ще го отнемеш,хората са си платили!?Това е сделка,кви българи,кви 5 лева!?
18
1
 
8
 
! Отговори
До Maке84 преди 2 години
Турци си живеят в Турция, Българи в България, само в македония или беше северна ли беше или се казваше БЮРМ няма макета.
17
3
 
7
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Толкова им е трудно да кажат , че не признаваме преброяването ! Кире освен , че си просто си и продажно мekeре.
16
0
 
9
 
! Отговори
Петрич преди 2 години
Не може да има изненада след като през 2022 година главния булевард в Скопие продължава да се нарича "Маршал Йосип Броз Тито". Югокомунистическиотрепки.
15
0
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
първо, няма 'английски' паспорти! и второ, тези, които се закълнат във вярност на великобритания и получат поданство, стават британци. нищо че произходът им е от друга държава.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преброяване ... Някои лъжат пред данъчните под клетва, други не могат да лъжат на преброяване.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега беше момента Българите там да се заявят. След като нямат смелост го направят, значи са си антични македонци. Паспортите с марка ЕС си бяха най обикновен подкуп от който много македонци се възползваха икономически. Глупаците са нашите "политици", като са си въобразявали че правят нещо смислено.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да ги е срам хората да се нарекат българи, бе! Нали четат и гледат БГ новини.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много повече от 3500 са се самоопределили като българи, защото на мънкедонците им се губят едни 10-11% от 'преброените'. отделно, нито един преброен няма как да види като какъв са го записали. имайте предвид, че тяхната статистика разминава нашата фалшива статистика; реалните фигури са около 9-10% българи преброени и на ония във фиромскот правителство им е спекло гуйненцето от страх
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еммм, да продължават да се занимават с украинци и украинки, пък българите в РСМ - ще чакат. Не е ясно, обаче, какво да чакат
9
3
 
8
 
! Отговори
Maке84 преди 2 години
Турци в България като българи ли се броят?Македонец не може да се пишеш в България, а била демократична държава пък и руски шпиони били виновни за това че България спира Македония на път за ЕС. И вас и нас 30г не управляват все *** глави
8
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
В РСМ нищо не е достоверно и...прозрачно,само е...достоверно че са...антични македонци,а сега съвсем...скоро по волята на нашят...премиер,ще станат и...европейски македонци.Ако изпратят и космонавт в орбита (както обеща Слави),ще станат и...космически македонци. Изобщо...троен шлем;това им е програмата максимум,щото всичко...останало им е наред.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са се самоопределили само 3000, на останалите да им бъдат отнето българското гражданство щедро продавано за пари от ВМРО, за да могат да търгуват спокойно с ЕС.
6
3
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
МВнР да изпрати протестна нота... Тея ченгета в тва министерство барабар с хубавата и умна външна министърска за абсолютно нищо не стават. Ако бяхме държава, просто 100-те хиляди паспорта се обявяват незабавно за невалидни и никакво двойно гражданство. Избираш или си българин или македонец. К а Както човек има една майка, а не две....