МВнР „изненадано“ от броя на преброените българи в РС Македония

Взимат под внимание съмненията в прозрачността и достоверността
1 апр 2022 08:20, Елка Василева
30
МВнР „изненадано“ от броя на преброените българи в РС Македония
Снимка: архив, МВнР

Република България многократно е заявявала, че въпрос от първостепенно значение е създаването на условия за свободна самоидентификация на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и гарантиране на техните права. В тази връзка приемаме с голяма изненада публикуваните данни за броя на гражданите, самоопределили се като българи в преброяването на населението в страната. Това се казва в изявление на МВнР във връзка с обявените на 30 март резултати от преброяването на населението в Република Северна Македония, проведено през 2021 г., при което общо 3504 от живеещите в РСМ са се определили като българи.

Още по темата
Отбелязва се драстичното разминаване между тези данни и данните за броя на над 100 000 граждани на Северна Македония, които лично са подали документи, доказващи български произход и самосъзнание за получаване на българско гражданство.

Обект на сериозен анализ е и фактът, че 7,2 % от гражданите на съседната ни страна не са се преброили активно. Според изнесената информация данните за тях са били събрани чрез съответната информационна база, без да е възможно да се определи етническата или религиозна принадлежност, отбелязват още от МВнР.

Липсва информация за броя на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, преброили се зад граница.

Взимаме под особено внимание изразените съмнения относно прозрачността и достоверността на процеса, заявени от страна на организации на българи в Северна Македония както в хода на преброяването, така и при обявяване на резултатите. Очакваме техният глас да бъде чут и от властите в Северна Македония, се казва още в изявлението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, като са *** политиците ни. Дават им право да вземат български паспорти, а те се самоопределят не за българи, а като македонци.
4
0
 
9
 
! Отговори
fact преди 2 години
немате авторитет, немате тежест, кво се "изненадвате". Съгъ, у момента и Украйна е ИЗНЕНАДАНА! На думи с ес и запада - на дела с тутлер.Една турция не признава преброяването там и по-тежи от вас. Е, нищо, скоро у македония ше има само албанци.
3
2
 
16
 
! Отговори
Samo BoMbii преди 2 години
Македония е една агресивна организация срещу българите....без никакви ценности....който казва, че Македония има ценности........е един голям тъ.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важни са не общия брой на самоопределилите се като българи граждани на Република Северна Македония. Важна е бройката на българите в Македония които имат само македонско гражданство и нямат българско! Защото те съставят етническо малцинство по международните критерии. По същите критерии македонско малцинство в България няма! Защото да, има български граждани определили се като македонци, но те имат и македонско гражданство, ерго - не са малцинство!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се изненадат и от липсата на газ !? Те нали оправиха важните неща тръгнаха да броят ? При толупа лошо ,при Кирето още по лошо