Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора

Българските участници в историческата комисия отправяли заплахи
218
Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Още по темата

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
30
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Какъв "фашистки сътрудник" бълнуват тия бе ! Въпреки че аз лично не одобрявам тактиката му на политически убийства и терористични акции, все пак Иван Михайлов е бил просто български революционер, борец за независимост на Македония от Сърбия и Гърция, и присъединяването й към България ! Това е, точка по въпроса !
146
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как можем да очакваме каквато и да било промяна в Македония, докато там на власт са потомците на сръбските колонизатори и техните слуги - бившите комунисти. Как тези хора ще признаят Иван Михайлов, когато той се е борил точно срещу техните бащи и деди? Как ще признаят геноцида над българите след 1944 г., когато той е бил извършван точно от техните бащи и деди? Това никога няма да стане.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кънчо Аз съм го написала в твоя подкрепа а не е срещу тебе.
144
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кънчо Извинявам се не е за да те засегна. Пиша го към всички които четат и македонисти и българи а не конкретно като някаква обида към тебе.
143
3
 
10
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До 154 Това за какво ми го казваш на мен, аз съм българин. Моят коментар е насочен към македониста, той няма да ти признае, че през Балканската война си го освободил, той ще ти каже, че си го окупирал.
142
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кънчо Македония и Абаниия са освободени от България 40 г. след 1878 г. България също е колония на Турция до 1908 г. 30 г. по Берлинския договор докат изплати външния дълг на Турция към Англия.
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бунгар/Ganjo/Лойко/Gancho Не те ли е срам малко бе омовец, виж се, начаткал си четири *** коментара един след друг под различни псевдоними, за да имитираш масовка, избери си едно поне, така и така те знаем, кой си.
140
5
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До Gancho А не, чакай малко, има и една държава, която освен, че не се е освободила сама, даже и не е освободена от някой. Знаеш ли коя е тя? Дай да ти подскажа започва със Северна и завършва на Македония.
139
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава, Стево, стоиш и подсмърчаш пред табелата Белград, обливаш със слюнка члена на Путин и стоите БЕДНИИИИИ И НАРИТАНИ :) Ай, честито!!!!
138
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Gancho Да ама са освободени 40 години след Бг а кюрдите и денска са избивани 800 години след поробването им от турците. Армения и Грузия също е освободена от Азербайдажн и Турция с помощ от Русия. Не е само бг както пишеш.
137
13
 
3
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
AБЕ,Имало е Отоманска империя,включваща между 19 и 21 държави през различни периоди и всички се освобождават сами,със собствени сили,но има само една която се освобождава с чужда помощ от Русия.Коя ли е тя?
136
1
 
5
 
! Отговори
дo 133 резняк преди 2 години
Коя държава позволява ли ? Разходи се по нашето черноморие и виж по почивни бази , квартали какви знамена се веят. Дори само на Камчия ***.
135
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно добре подковано сръбско *** ни учи на морал. Страхува се, че може скоро да го изритат.
134
6
 
5
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До Ganjo ***, то в България не е имало турско робство просто защото Република Турция е основана много по- късно! имало е Османско иго!
133
6
 
20
 
! Отговори
г преди 2 години
Ако имахме суверенна държава, отдавна да сме прекратили всякакъв диалог с тези шиптъри, въобще не разбирам какъв е нашият интерес да се водят каквито и да било диалози с промити мозъци.
132
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора пише ясно историческа комисия. Това означава поне 1000 страници нов договор за да се включат всички документи за царе и семейства че не са маке а бг. Преговорите ше са дълги може и 100 години ако Скопие тупат топката и вместо това трябва да побързат доста за да наваксат, Представят дикументи за маке история и ние им ги пизнаваме, ако не сеа фалшиви или някакви съчинения на техни историци. Остава и езиковата комисия която трябва да отдели сръбския от македонския и се офиорми българския
131
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя мазен комунист какво се плюнчи, не мога да разбера.
130
5
 
22
 
! Отговори
Зимата свърши преди 2 години
Македонските терористи се въртат и сучат, само и само да продължи лъжата с историята им, които всички знаят че е фалшива.
129
6
 
10
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Само вижте глупостите които какзва нашия президент Румен Радев. Ванче МИхайлов отказал да Хитлер да води братоубийствена война между България и Македониа.Дали Хитлер изобщо е подозирал за съществуването на Иван Михайлов???Дрънкаме глупости на килограм...
128
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендерасовки млъквай там и изпълнявай ако искаш да влезе страната ти е ЕС. И ако влезете ще се кланяш на господарите и няма и да си помислиш да роптаеш.Каквото ти наредят това ще правиш.