Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора

Българските участници в историческата комисия отправяли заплахи
218
Пендаровски: България ни обижда, властите в София променят договора
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Още по темата

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
25
 
! Отговори
! преди 2 години
Ама много ме дразнят вече!
106
1
 
21
 
! Отговори
Аууууу преди 2 години
За какви фашисти говори тоя? Лов на вещици ли ще прави?
105
10
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Македонците са украинците на Балканите. Нагли, лъжат и мажат, и реват по цяла Европа. А ние сме никой на Балканите.
104
3
 
4
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Иван (Ванче) Михайлов има задочна смъртна присъда. Тя е издадена от български съд в края на 1934 г., в началото на периода, когато българският цар Борис Трети съумява да установи своя личен режим, продължил до смъртта му през 1943 г. За разлика, например, от присъдите на Народния съд, издадени през 1945 г., присъдата на Иван Михайлов не е отменена до ден-днешен.
103
1
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
До 81Че точно Русия навремето я отдели от България, ти нормален ли си?Дори макетата очакват Русия да ни натисне да подпишем споразумението и да махнем ветото. Малко се образовай преди да пишеш глупости.
102
0
 
15
 
! Отговори
нота преди 2 години
Да се изпрати дипломатическа нота до Скопие,
101
1
 
13
 
! Отговори
хаха преди 2 години
За измислена нация - измислени обещания. Да са мислили съветските *** едно време като ви създадоха измислената нация. Няма как една държава да влезе в ЕС докато преподава пълни лъжи и съветска пропаганда в класните си стаи.
100
11
 
3
 
! Отговори
81 преди 2 години
следващата ще е Македония, щото с помощта на русия ние ще си я вземем обратно! има тайно споразумение между нас и русия, България няма да изпрати оръжие на Украйна и русия ще ни помогне!!!
99
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
Много ясно, иначе си оставаме самички със сърбите проруски плацдарм на балканите и става тъпо. никой не е разрешавал на макетата да мислят и да живеят свободно. за био лабораториите на цру и ядреното им оръжие да не говорим
98
0
 
12
 
! Отговори
хахахах преди 2 години
Оплачи се на арменския поп !
97
0
 
16
 
! Отговори
Много форум им дават преди 2 години
Всеки ден ли ще слушаме за тия смешници? Да ги игнорират - и правителството и медиите, защото има много по-важни проблеми за решаване. Който е на зор той прави компромиси и идва на крака. България няма нужда да се унижава и да ги прави още по-нагли.
96
0
 
13
 
! Отговори
Стево Педерасовски преди 2 години
Бугарита са врагове, а албанците са наши любовници (в активна роля)!
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отворете архивите от онези години и ги стоварете по главата нба Пендераски.....
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ц ц ц ц докъде докарахме България! "Държави" като Македония и Украйна да ни размахват пръст!!!!
93
0
 
13
 
! Отговори
българи са хората преди 2 години
До Анонименбългари са хората от местността СР Македония, защото 130 000 от тях са дали клетвена декларация че са българи и са получили български паспорти, доказали са българския си произход.
92
1
 
18
 
! Отговори
Твърдост трябва преди 2 години
Гърция показа как да се действа срещу тия комплексари. С Албания също не смеят да се заяждат, макар че ония ги превземат. Само на нашите меки китки могат да скачат. Петков - на теб говоря, отиде до Брюксел и се ухили като те погалиха по главицата, без да ти пука какво ще струва това на България.
91
1
 
14
 
! Отговори
балък преди 2 години
В днешна Северна Македония през 670 г. са се заселили българите на Кубер! Та вие сте ни кръвни братя, но ви мътят главите просръбски политици и всякакви ***! Между другото, и сърбите са ни близки генетично!
90
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така неречената македония е част от България и българския етнос през цялата ни история. Тя е част от България и историята на тези земи е българска. Това че политическия елит иска да създадат нова държава, добре но това е след 1945 година, до тогава това е историята на България та каквато и да е тя.
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говори пълни глупости. През 1951-ва комисия за Франко-Немските отношения излиза със становище по историческите въпроси, което цели да поправи отношенията между двете страни. Последната ревизия е от 2003г. Всички становища не са законово задължителни но са със силно "пожелателен" характер и двете страни ги спазват. През 1951-ва основават "Международен институт за подобряване на учебниците" в последствие се прекръства на Института Джордж Екерт. Макетата и тази история ли отричат щото не им отърва?
88
1
 
27
 
! Отговори
Оу обидения преди 2 години
Щом си обиден, спираме преговорите. Ко да правим ся..