От Скопие: Българите в Конституцията, ако това са всички български искания

Опозицията иска гаранции с това да приключат всички отворени въпроси
4 май 2022 08:14, Елка Василева
139
От Скопие: Българите в Конституцията, ако това са всички български искания
Снимка: архив, БГНЕС

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в Конституцията, докато не получи гаранция чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония, каза в интервю за македонската телевизия СИТЕЛ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски.

Още по темата
Според него има три варианта за развитие на спора с България - вдигане на ветото и старт на преговори преди началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка, или ветото от страна на България да остане. "Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в Конституцията само при условие че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни. И от този момент нататък до влизането ни в ЕС България никога няма да (поставя нови искания към) Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции", каза Мицкоски.

Лидерът на опозиционната партия коментира и отказа на премиера Ковачевски да се срещне с него, за да обсъдят дата за предсрочни избори, и уточни, че в сряда Изпълнителния комитет на партията ще обсъди стъпките, които ще предприемат след 10 май (датата, до която ще очаква отговор от Ковачевски). Той заяви, че ще бъде обсъдена активна блокада институционална блокада и активна блокада на македонския парламент "с изключение на онези закони, които означават по-високи заплати за гражданите", но не чрез напускане на парламента, а чрез свръхактивност.

„Помолих за социална подкрепа – партийна и безпартийна. От това, което чуваме от гражданите, имам впечатлението, че тази подкрепа расте експоненциално от ден на ден", каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
4
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
И да ги впишат и българите в тяхната конституция,това не означава,че на следващото предброявяне ще бъдат повече от 3500 самоопределящи се за българи в Македониа.Даже може би ще бъдат и по малко.Ние ги сънуваме стотици хиляди и се вкарваме във филм.Реалноста е друга.Никой не е заритал за България,освен да притежава БГ паспорт за работа в Европа.
117
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, не, имате да ни връщате откраднатите история и език, да спрете с езика на омразата.
116
4
 
19
 
! Отговори
-_- преди 1 година
Тотално вето , След това - анексиране и демакедонизация !
115
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 1 година
Това е само началото!
114
3
 
28
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
В края на 19-ти век Константин Иречек пътува из Балканския полуостров и за територията, наречена Македония пише, че е населена от българи, албанци, хървати, ***, турци и гърци. А говоримият език е вардарски диалект на българския езикИ нито дума да некви македонци и македонски "език".Та се питам - тия днешните макета от Луната ли са паднали, или от Марс?
113
1
 
7
 
! Отговори
Мугабе преди 1 година
Тоя що така прилича на Бай Тодар от най-активните му години?!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще ти върна 20лв от тези 100 които ти дължа и ми вдигаш запора на сметката, ок?"
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама не са бе, готин. Виж там историческата комисия по-добре ги разбира тия работи. И "гласът на омразата" трябва да забравите. Разбра ли тоя път? А, немата Ъ и Я, добре. Тоа пат разбра ли?
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.......Когато докажем произхода на Българина........не е редно е да налагаме вето ....Много е долно......Ние нямаме Македонци в конституцията...... Съжденията Ви са елементарни, образец на опростенческо мислене спрямо различни проблеми, които имат вековна предистория; прилагате повърностни формулировки на прости неща, имащи сложен генезис и развитие през вековете; особено през последните 150г. и политиките на Сърбия и Русия към българия и бългжарщината като щяло. Впрочем, едва ли ще ме разбете.
109
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самуил е роден в София! Баща му комит Никола е управител на Средец (София), какъв Охрид ви гони, бе? Има си Британска Енциклопедия, дори и в измислената Уикипедия пак е ясно показано, че е роден в София. И пише: религия на Самуил: българско православие. Не мънкедонско, не сръбско, не гръцко, руско или някакво друго. БЪЛГАРСКО ПРАВОСЛАВИЕ.
108
1
 
9
 
! Отговори
до 112 преди 1 година
въобще не си в час. до 1944г., България е монархия и не съществува термин 'гражданство' в Конституцията, а поданици. Казваш ми, че преди 1944г. българите не са били българи понеже не е имало гражданство по Конституция? А преди това през османско как е имало български народ /милет/, а е нямало македонски? А по време на двете български империи, пак без Конституция, според теб какви са били българите? Самуилци, Симеонци, Шишманци? Македония е в ЕС (и Гърция, и България), ветото е за БЮРМ/ФИРОМ.
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия па пак наглеят точно по комуняжки, отврат! Вето до дупка!
106
1
 
4
 
! Отговори
Васко преди 1 година
Първо се освободете от сръбското управление в територията ви.Всичко е под сръбски контрол с поставени лица македонци.Или мислят че ние радев трева Когато изхвърлят сръбското господство Тогава може да има преговори за ЕС.Които ще са 15/20 години с неизвестен край Гаранции за влизане вече няма От както французите промениха правилата.
105
13
 
5
 
! Отговори
Билбил преди 1 година
До АнонименНикаква историа а само среден за вас, и никои не сака во ЕС со вас само за инфоДа живее Македониа!
104
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от освободители. Никой българин вече не иска да освобождава макетата, нито територията им. Искаме си историята и тяхното признание, че са държава на два петъка! И никакви условия повече от тяхна страна - ако искат ЕС, ще трябва да се помирят с факта, че са нация от 1945 г., и да спрат с всякакви омрази и претенции! Как гърците си защитиха интереса и дори името им смениха?! Що за подажни политици си избираме, търговията не е над всичко!
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накратко, БГ е изпълнила роднинския си дълг - МК е в НАТО, сигурността, целостта и неприкосновенността на държавата им е гарантирана. Ако искат - ще влязат в ЕС, това е тяхно право и личен избор, желание за развитие и благополучие. За целта ще трябва да отговарят на съответните изисквания и да направят своите компромиси. Ако не искат това лошо няма, техен избор.
102
1
 
14
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До мтанх Не е нужно да имаш роднини в България за да си българин - всички коренни жители там са българи! Точно фактът, че властите в РСМ не приемат това и продължават да твърдят за някаква диаспора от българи там, е причината за нерешаването на проблема! Истината, истината и само истината работи - всичко останало е шлака, дърпаща отношенията ни към дъното!
101
1
 
11
 
! Отговори
мтанх преди 1 година
Та така, тук в БГ има стотици хиляди документи, доказващи че стотици хиляди македонци са заявили, че са българи (плюс членове на техните семейства); а в МК ни навират данни от преброяване, че били 2-3хил. Някой ще рече, ама те заради пътуване, работа, дрън-дрън. НЯМА ТАКИВА ФИЛМИ!!! Едното са писмени доказателства, другото - шумадийски измишльотини. От правна страна, който има БГ - паспорт е българин, а тези 2-3хил. да ги прибавят отгоре. Точка!
100
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен101 Никога не сме си поделяли РСМ със сърбите! Никога! Имали сме надежди да ги освободим, но явно не му е било дошло времето, явно има много по-дълбоки пластове на проблема от простото връщане на македонците на България! И това вероятно е цялостното отношение на Запада към България и българите /защото кражбата на македонците ни явно не е без тяхно удобрение и подкрепа, гледайки реакциите днес и слушайки лъжите на крадците в тяхните уста!/..Комплотът над България не е бил случаен..
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 106България си е България, една от най-древните държави в Европа, даже никога не сме си сменяли името, все България, не може да сравняваш изкуствено създадени държави като Северна Македония с нас :))) Не е проблем за нас да си бъдат държава, все пак ние първи ги обявихме за такава, проблема им идва от сърбите и руснаците, които по всякакъв начин гледат да ни разделят :))) Разбра ли сега маке или русофилче :)))