Вселенската патриаршия призна МПЦ като Охридска архиепископия

Новината дойде от самата Вселенска патриаршия
42
Вселенската патриаршия призна МПЦ като Охридска архиепископия
Снимка: БГНЕС

Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа. Това се казва в официално съобщение на Вселенската патриаршия, цитирано от БГНЕС.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея.

От информацията става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Лъжлив Съби преди 2 години
Архиепископия на Първа Юстиниан и на България - това е названието на тази архиепископия. И сега, какво е признала Вселенската патриаршия?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разделяй и владей
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези смешни коментари?! Нищо важно не е станало,освен,че агента на цру вселенския патирарх с 20 души митрополия в Турция обижда за пореден път БГ и БПЦ. Когато идва у нас на посещение пак ни обиди,дори ББ отказа да се срещне с него. Този т.нар вселенски патирарх няма никакво знаечние в Православието.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо на мъкедонците не им мина номера с Македонска Православна Църква.Вселенската Патриаршия махна схизмата на Охридската Археапископия. Нема МПЦ, нема македонци, а Охридската Археапископия?
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ни интересува това нас нормалните хора
8
5
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Трите най...малки книги в света са,Македонска история,Сомалийска готварска книга и ***...кодекс на труда.
7
5
 
7
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Това, ако е вярно, е доста неприятно! Не съм много сведущ в православните църковни дела, но се питам БПЦ защо беше толкова пасивна спрямо техните колеги в РСМ! Аз, ако бях църковен фактор, бих организирал общ църковен събор за обединение на двете църкви!
6
15
 
4
 
! Отговори
Вълчо Кумчевски преди 2 години
Йот бугарите нищо арно не сме видели.
5
1
 
6
 
! Отговори
До Юсуф помака преди 2 години
Ще те оправим, не бой се.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая македонска църква,след като няма такава държава македония?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите и сърбоманите в Македония газ пикаят от яд.Очакваме и протести от Вучич, Дачич, Шешел и сръбските висши попове у Београд.
2
9
 
4
 
! Отговори
5-ко преди 2 години
Овде ке ви кажам дека главната работа иа заврши американскиот амбасадор во Атина. Тоа што МПЦ побара за маика БПЦ беше невиден спотер , зошто однапред знаеа дека ке бидат одбиени. Според информациите од нашите медии , БПЦ за да влезе во канонско единство со останатото православие морала официално да се откаже од Македониа....прашаите некои ваш свештеник дали е ова точно.
1
7
 
26
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
И веднага северномакедонците си предявяват претенциите към древната Охридска епископия, която е неразделна от БПЦ ...Тежък удар ... много тежък ... и го получихме защото БПЦ не се откъсна от РПЦ ...Сега северномакедонците ще претендират за цялата ни средновековна история ...Гърците пак ни го набиха ...