Македонският премиер отговори на Кирил Петков

Настоява, че правата на етническите групи в страната се спазват
16 май 2022 22:42, Росен Стойчев
62
Македонският премиер отговори на Кирил Петков
Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че неговата страна е поставила въпроса за правата на малките етнически групи на изключително високо ниво, съобщи Нова Македония.

Македонският представител отговори на думи на българския премиер Кирил Петков. Той настоя за институция за правата на българите към македонското правителство.

"Ние сме единствената държава в Европа, която има министерство на малките етнически общности.

Още по темата
Работата и помощта по тази тема могат винаги да се увеличат и това е добре, защото всички граждани тук имат равни възможности", заяви Ковачевски.

Допълни, че в Северна Македония има закони, подкрепят правата на малките общности във всякакъв смисъл. Това включва използването на езици, намирането на работа, както и участието в различни държавни програми и институции.

Ковачевски настоява, че всички граждани, включително и българите, имат равни шансове за професионално развитие.  Той  е готов да води разговори по тази тема.

България и Северна Македония търсят споразумение, за да може страната да започне преговори за европейско присъединяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви документи има и кой какво казва в без значение.Важно е народа в държавата как се възприема,а не ти и аз какво пишем и казваме.Има си държава има си конституция ,има преброяване и това е .В Македония се преброиха миналата година.Таммима 3500 Българи или така са се декларирали.Това е.Другото си е чиста манипулация и популизъм.
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Нека си има северно маке, но няма да влезнат в ЕС. Не може да фалшифицираш бг история и ще искаш ЕС.
32
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Произхода на Българина е неясен и има три исторически теории за неговия произход.Генетичните анализи показват,че Българина основно има медитерански гени близки до тези на народите от Гръция,Турция,Македония,Румъния и Сърбия.Българин според конституцията на България е гражданин на Р.България.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Има докуенти на държавна сигурнос на Юхославия както и на Англия и САЩ които признават че маке са бг а не обратно. Сръпски политици СЕГА признават също, че маке са бг а не обратно. Правите нов договор и се признава езика и историята и църквата и фолклора и тогава ще се признае Македония.
30
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-просто от руснак, обаче, каквото и да си говорим.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 Македония не е пращала войници на Украйна. Македония има оръжие и праща но България няма оръжие и така няма да прати.
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека един смел юнак да каже какъв е произхода на Българина и какво е Българин според конституцията.
27
2
 
14
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Македония никога не е била държава(в миналото) а само област населена с македонци, която е преминавала от една държава в друга, с времето. Сега е държава, признахме им го, щом искат, ама останалото си е българско, Все едно траките, славяните, родопчаните, българските македонци и другите обособени етнически области да твърдят че само те са българи! Ако киро им клекне на тия тъ *** ци, направо да си го взимат да им направи промяна! Тия са балканските украинци, п ро сти и н а гли!
26
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2022 година.Македомски език има и народ също така.Е Македония Македонците са мнозинство,а Българите 3500. Това е от преди месец.Какво е било и защо вече е минало.Дабе тези 3500 не са сигурни дали са Българи.Такива са защото имат интереси и връзки с Каракачанов.За какво говорим.А сега кажи какво е Българин и неговия произход.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ко Не е проблема сега. Проблема е преди 1991 г. откъде е дошла македонската нация и че всъщност насила са записвани за македнци от краля Тито и Милошевич.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 01.03.2022 година Македония предостави оръжие на Украина? Как Македонците са зависими от службите на Русия? Президента на Македония винаги е казвал че Крим е на Украина и наричал войната в Украина като война и също президента на Мкадония призовава Европа да предостави оръжие на Украина и да се помогне на Украина.И винаги е говорил ,че Путин е допуснал фатална грешка.Нашия президент каза ,че Крим е Руски,че не трябва да се помага с оръжие на Украина и че там има операция ,а не война.Янев също.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 3500 са българи а останалите са били българи преди етническото прочистване. Преброяване в 1878 и в 1944 г. показва 90 % българи. България призна че са северни македонци сега но те не признават историята до 1991 г. до когато няма македонска или северна македонска нация и държава. Македонски език се появява в 1944 г. в друга държава Югославия, но не е имали северен македонски даже до 2019 г.
22
14
 
2
 
! Отговори
5-ко преди 1 година
Можете да побарате анекс на тоа со влегуването на малцинство и сите 3.504 блгари од Македониа со име и презиме да влезат во Устав. Мислам дека ке нема проблем.
21
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Македонцитее , а България има зависимост от Путин.Македония беше правата държава в света,която предостави военна помощ на Украина.Защо лъжете?
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3500 са се декларирали за Българи.Мнозинство ли са?Да не говорим ,че ако не бяха взели пари нямаше и да се декларират.
19
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонски народ има от много години.Не се правете на Путин.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонци и Македонски език има.Това е така от 1945 годинаА История няма как да се открадне.По глупава теза от това няма.Кой Ви създаде тази измама в главата?
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Георги защо лъжеш? Плащат ли ти?
16
1
 
24
 
! Отговори
Македонски език НЯМА преди 1 година
така като ни крадат историята, така утре ще кажат че България говори македонски и че България всъщност е Македония ..... докато не се откажете от т.н. "Македонски език" ще гледате ЕС през крив макарон !!!
15
0
 
15
 
! Отговори
Да беее преди 1 година
Само дето нас не ни броят дори за етническа група - ето в това е уловката !