Македонският премиер отговори на Кирил Петков

Настоява, че правата на етническите групи в страната се спазват
16 май 2022 22:42, Росен Стойчев
62
Македонският премиер отговори на Кирил Петков
Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че неговата страна е поставила въпроса за правата на малките етнически групи на изключително високо ниво, съобщи Нова Македония.

Македонският представител отговори на думи на българския премиер Кирил Петков. Той настоя за институция за правата на българите към македонското правителство.

"Ние сме единствената държава в Европа, която има министерство на малките етнически общности.

Още по темата
Работата и помощта по тази тема могат винаги да се увеличат и това е добре, защото всички граждани тук имат равни възможности", заяви Ковачевски.

Допълни, че в Северна Македония има закони, подкрепят правата на малките общности във всякакъв смисъл. Това включва използването на езици, намирането на работа, както и участието в различни държавни програми и институции.

Ковачевски настоява, че всички граждани, включително и българите, имат равни шансове за професионално развитие.  Той  е готов да води разговори по тази тема.

България и Северна Македония търсят споразумение, за да може страната да започне преговори за европейско присъединяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
35
 
! Отговори
Българска майка преди 1 година
Каква малка етническа група са българите в македонско, бре, сръбско измекярско чедо - премиерче??? Стига лъга, стига маза! И сто години да лъжете, няма да стигнат да поместят истината - това са български отколешни земи и народ!
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно как тоя "македонски народ" и неговата "история" ги има само в учебниците в Македония! Това че са си присвоили историята на всички техни съседи не ги прави народ. То не беше Александър, не беше Самуил и какво ли още не си изсмукаха от пръстите. Не присъстват в трудовете на нито един историк извън тяхната територия!
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков и Генчоска трябва да бъдат уволнени министри защото не знаят бг история. Ще трябва да се явят на поправителни испити и други хора на тяхно място. Македония не е испълнила критерия за добър комшия и не може да членува. Колкото повече протакат с реформите, толкова повече еврофондове губят като глоба, Трябва да направят шокови реформи.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 Както се е сменила от бг на маке сега ще се смени пак от маке на бг.
10
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9. Щом има вето, значи има македонска нация. Това е твоята болка. Има и македонски народ и македонски език. Но тези като теб, забити с главата си в пясъка, не са интелектуално способни да разберат това.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 50 г. като се формира бг нация ще падне ветото. Трябват видими резултати.
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маке Езика и историята са бг. Няма македонска нация. И тогава няма вето.
7
20
 
7
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Прав е Ковачевски. Блгарите в Македониа са заштитени като бели мечки. Всичките 3506 души. Дигнете ветото и да си пиеме заедно ракиата.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който седне да го слуша тоя ум няма. Само го вижте типично по сръбски говори отвисоко сякаш хванал господ за шлифера. Ужасен е. Не знам откъде го изкопаха, с такъв никакъв договор не можеш да сключиш Просто никакви отстъпки и толкова. Ясна и категорична позиция. И с не по - малко самочувствие, още повече че ние има за какво да го имаме докато той и държавката му не знам на какво отгоре.
5
6
 
33
 
! Отговори
Morski преди 1 година
"Ние сме единствената държава в Европа, която има министерство на малките етнически общности."... Ми то българите в Македония не са от "малките етнически общности", а всъщност най-голямата!
4
5
 
34
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 1 година
Този пак се кодоши с българите! А трябва да знае, че те не са" малка етническа група", а основен държавотворен народ в РСМ!
3
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не търси споразумение, ням да си плюем на историята.
2
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези са голям трън в з***ика! Направили министерство на малките етнически групи. Да направят сега и на големите и да дойдат пак! Все пак там българите са към 70%
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 към 1 с Укр...Зеленски и той така го разказваше!