Германия иска РСМ в ЕС, канцлерът лично ангажиран с въпроса

Западните Балкани са от стратегическо значение за Берлин
165
Германия иска РСМ в ЕС,  канцлерът лично ангажиран с въпроса
Снимка: БГНЕС

Германия се отнася сериозно към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена сила се отнася до Северна Македония. През 2003 година в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да изпълним обещанието си, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия и аз съм ангажиран с присъединяването им към Европейския съюз, каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски по време на посещението му в Скопие.

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция. „За това и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите.”, каза той.

„Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на Федерална република Германия и други държави-членки на ЕС, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместната пресконференция допълвайки, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

"Общите цели са страната ни да бъде член на ЕС", каза Ковачевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: германияРМСШулц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
9
 
! Отговори
Нашолцване на Шолц преди 1 година
До *** ПулевРСМ в ЕС, само като част от България;))) Нито крачка назад!
58
0
 
4
 
! Отговори
Шолц преди 1 година
Сакам шо да плуа на конекрадите от Долният Дунав, сакам оти и я сум маке, античко маке;))) У Еуропсата сички сме макета!;)))
57
0
 
27
 
! Отговори
Сульо Пулев преди 1 година
Като иска РСМ да бъде приета в ЕС, да натиска политиците в РСМ да изпълнят договореното с България, а не да натиска България да вдига ветото без РСМ да са изпълнили договореното и без да са прекратили езика на омразата, терора и гоненията срещу българи в РСМ, и да спрат с кражбата на българска история и култура. Въпроса е: Защо натискат България, а не РСМ? РСМ и ЕС драпат да приемат РСМ в ЕС, следователно РСМ и ЕС да спазят договорите и правилата в ЕС. България не кандидатства, кандидатства РСМ.
56
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го проумяха западните политици . Никой в БГ няма да тръгне да вдига ветото , без промяна в РСМ . А те никога няма да признаят българските си корени и минало. Няма решение на тази задачка поне в близките 50 години
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да признаят комунизмаИ тяхните идеологий и промиването на мозъци оставят на мира комунистически страни и всички живеем в лъжата
54
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: 64 Ходи да се снимаш!!! Целият свят търпи щети заради войната на лудия Путин!!! Но най-много страдат и украинския и руския народ. Опичайте си акъла ей! Путин загуби тази война още преди да я е започнал! Да знаеш че му е осигурен еднопосочен билет и безплатна квартира в Холандия, в Хага, в съда... ако е още жив дотогава! Неговите помагачи също!Колкото по-малко си изцапан с кръв, по-малко ще пострадаш!
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е работа на канцлера да ни казва какво да правим с Македония. Да ходи да си оправя проблемите вкъщи.
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия явно са ни взели за слаба ракия,щом отвсякъде яко ни натискат.И защо не,когато всички видяхме как ту.лупа козирува на началниците.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Античка Македония на Александар е била повече азиацка и африканска държава отколко европска. Така че трябва да влезнете в друга уния.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям зор джуджетата Албания и БЮРМ да влязат в ЕС и като влязат ще цъфнат и вържат всички.
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно , колкото повече подобни изявления правят Макрон , Шолц и разни други , толкова повече ще расте подкрепата за "Възраждане ". А те са русофилска партия . Лошо няма . Имаме много американфилски - почти всичко се кланя на Козяк . Та - излиза , че Франция , Германия , дори и Вашингтон са ........ агенти на Путин . Искат да докарат проруско управление у нас .Лошо няма . Ще си направим някоя руска военна база .
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Оставате българи в ЕС или македони в някой друг съюз НАТО или Африка или ислямски. Те също са със САЩ.
47
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми пука какво иска Германия. В случая от значение е единствено това, което иска България. В това е смисълът да имаш право на вето.
46
9
 
1
 
! Отговори
ПЕТЪР ВЕЛИКИ : преди 1 година
"По мое време - държава България - нямаше." ............ ПУТИН = ПЕТЪР ВЕЛИКИ.......... ...... Путин каза :"БЪЛГАРИЯ е ВРАГ на РУСИЯ"........
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво отстъпване. Нямат и капка уважение и си приписват историята ни, че си позволяват да мразят и го показват. Такава страна няма място в ЕС.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц подкрепя северна корея!засраметесе,стига лицемерие!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пх 55 ------ Геополитика . За да не са в орбитата на Русия , ще ги вземат в ЕС . Ще хвърлят някой друг милиард , ама явно това е по-малкото главоболие за Брюксел
42
9
 
7
 
! Отговори
ПУТИН е МАКЕДОНЕЦ преди 1 година
Каза, че азбуката е МАКЕДОНСКА........ Путин ще унищожи БЪЛГАРИЯ..... Казал го е пред свидетели, както и за УКРАЙНА.....
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължавайте да ни тормозите , продължавайте . После да не ревете
40
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Какво искате-Трети райх, без война