Ковачевски: В България въпросът РСМ стана точка на вътрешнополитическата борба

Той не е получил френското предложение за вдигане на ветото
Обновена: 17 юни 2022 14:26 | 17 юни 2022 14:20, Нели Христова
67
Ковачевски: В България въпросът РСМ стана точка на вътрешнополитическата борба
Снимка: БГНЕС

"Към момента не сме получили френско предложение, което да е хармонизирано на ниво всички страни-членки на Европейския съюз". Това каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски от Охрид, където участва в Преспанския форум за диалог.

Още по темата
"Ако страните членки, включително Република България, се споразумеят за предложение относно разширяването на следващата среща на върха, то ще ни бъде изпратено и ние ще го разгледаме и ще дадем своите забележки", каза премиерът.

Ковачевски подчерта отново, че РСМ има много ясни позиции, че македонският език и идентичност не се обсъждат и че Преговорната рамка е многостранен документ, който ще трябва да бъде одобрен от всички държави-членки и ще позволи приключване на всички отворени въпроси в процеса на присъединяване към ЕС.

Той допулни, че решението трябва да бъде цялостно и да гарантира, че с него няма да има други изисквания относно по-нататъшния напредък на РСМ в евроинтеграцията.

"Ние като държава оценяваме усилията на европредседателството и френския президент Макрон, който в навечерието на срещата има инициатива за намиране на решение. Както съобщават медиите, има предложение, което очевидно е изпратено до Република България и ще трябва да се разгледа чрез нейните институции", каза Ковачевски.

По отношение на вътрешната динамика на политическите отношения в България Ковачевски смята, че в България този процес е "инструментализиран и политизиран и се е превърнал в една от точките на вътрешнополитическата борба".

Франция обяви, че ще внесе официално предложение до всички страни-членки за премахване на ветото върху Северна Македония, а след това министър-председателят на България Кирил Петков ще изпрати френското предложение до Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоз юнак жена му е чиста българка от Босилеград! В Босилеград след ПСВ сърбите колят мирно население и избиват десетки хора! Големи жестокости и насилие за посърбяване! Много българи след 1944 нарочно бягат в Македония при македонските си събратя. Тоз много добре знае историята и сръбските изстъпления, но македонизма е античовешка идеология, жестока и комунистическа и не се оставя лесно!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са толерантни до време Ковачевски, всичките ни съседи го знаят, само вие макетата се правите на гърмян заек :)))
20
1
 
11
 
! Отговори
Куберъ преди 1 година
България иска две неща от РСМ: 1. В преамбюла на конституцията си да извадят българите от графата други, тоест да ги запишат с името им. 2. Общата ни история в учебниците им да се основава на достоверни исторически извори и документи. С кое не са съгласни? Първото е чисто символичен акт, второто е чисто естествен процес. Накрая излиза, че македонците са против българите и против автентичните исторически извори и документи на чисто етническа основа, което никак не е демократично и европейско.
19
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Тези като теб довчера не знаеха къде е Украйна, а моят прадядо е роден в село Спростране, бил е доброволец в Първата Световна Война, бил е в сръбски пле, и след това е дошъл в България. Не в Сърбия, не в Гърция, не в САЩ.
18
2
 
4
 
! Отговори
С 25 мъже преди 1 година
Хомофоба Иван Гешев са го хванали да прави групов секс с мъже като депутата Йозеф Сайер?
17
1
 
4
 
! Отговори
.. преди 1 година
много им давате да глупословят на областни управители като тоя мазния.. идентитетот до 45 е общ инаке вето до новио ви идентитет през 213123 година
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се задължат да не променят исторически артефакти, да не заличават надписи с българи и България и ясно да обяснят мултиперспективният си подход, когато казват на някой наричал се българин , че всъщност е бил македонец или към днешна дата би избрал да бъде македонец ако беше жив! Ползите за нас са явни от тия дискусии- много хора в Македония за пръв път разбраха, че всички живели преди 1944 са били българи и особено възрожденците и революционерите! Така прикриваното вече е ясно!
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ги мразим повече като гледам и те ни го връщат с лихвата омразата води до повече омраза трябва да спрем това и да се държим по цивилизовано с времето всичко ще се оправи винаги трябва да има по добър пример но тука се навива една пружина и накрая ще се скъса с тая омраза
14
1
 
9
 
! Отговори
Омагьосан кръг преди 1 година
... Не обсъждаме македонскиот идентитет и язик. = Македонскиот идентитет и язик са основани на историческа фалшификация и българомразие. = България иска историята да се основава на автентични и достоверни исторически извори и документи. = РСМ не иска, защото им пречи на идентитетот и язикот. = ВЕТО...Прочети още на: https://dnes.bg/balkani/2022/06/17/kovachevski-v-bylgariia-vyprosyt-rsm-se-prevyrna-v-edna-ot-tochkite-na-vytreshnopoliticheskata-borba.533851
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас ни пукаше, обаче от толкова обиди към нас претръпнахме и ви оставяме на автопилот :)) Разбираме, че сте наши, ама требва малко уважение към нас, ако не искате да давате уважение, отивайте при сърбетата :)))
12
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигайте вето стига с тая злоба ние не си изпълняваме договора за добросъседство използвате Македония за политически дивиденти по цял ден плюете по тях е как ще почнат да ни уважават като ние сме гадове с тях
11
1
 
17
 
! Отговори
Дреме им преди 1 година
За макетата никой ме му пука. Единствено на България им пукаШЕ за Македония, Северна Македония или там както се казват. В минало време, защото вече и на България не и пука за вас!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пъпа за вас? Просто има вето, докато не изпълните условията, ще си стоите в кюшето.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Франция обяви, че ще внесе официално предложение до всички страни-членки за премахване на ветото върху Северна Македония, а след това министър-председателят на България Кирил Петков ще изпрати френското предложение до Народното събрание."-----------Тези глу Паци не разбраха ли, че договорите са за да се изпълняват, а не да се прескачат с гласуване?
8
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човека като носна кърпа се бършат с Македония това е суверена страна как може да я използват за популизъм и да си прикриват схемите особено ИНТ е за това ще ни мразят безплатно Македонците повече отколкото трябва
7
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе каква Македония, полвината българи не знаят къде се намира и изобщо не им пука. Използват темата, като изроден патриотизъм
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За скандала с македония стоят радве, москва и копейкин. факт
5
3
 
23
 
! Отговори
Не са европейци преди 1 година
В Македония от както съществуват като отцепници от Югославия има изключително много вандализъм към Български паметници, български бизнеси и всичко българско - но няма нито един осъден престъпник за стореното! Съжалявам, но мястото ви е извън ЕС!
4
1
 
26
 
! Отговори
сс преди 1 година
Тъкмо обратно. Ветото за РСМ е може би единственото, зад което се обединяват партиите в България.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сте използвани Ковачевски, то дефакто на никой българин не му пука за вас :)))