Ковачевски: В България въпросът РСМ стана точка на вътрешнополитическата борба

Той не е получил френското предложение за вдигане на ветото
Обновена: 17 юни 2022 14:26 | 17 юни 2022 14:20, Нели Христова
67
Ковачевски: В България въпросът РСМ стана точка на вътрешнополитическата борба
Снимка: БГНЕС

"Към момента не сме получили френско предложение, което да е хармонизирано на ниво всички страни-членки на Европейския съюз". Това каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски от Охрид, където участва в Преспанския форум за диалог.

Още по темата
"Ако страните членки, включително Република България, се споразумеят за предложение относно разширяването на следващата среща на върха, то ще ни бъде изпратено и ние ще го разгледаме и ще дадем своите забележки", каза премиерът.

Ковачевски подчерта отново, че РСМ има много ясни позиции, че македонският език и идентичност не се обсъждат и че Преговорната рамка е многостранен документ, който ще трябва да бъде одобрен от всички държави-членки и ще позволи приключване на всички отворени въпроси в процеса на присъединяване към ЕС.

Той допулни, че решението трябва да бъде цялостно и да гарантира, че с него няма да има други изисквания относно по-нататъшния напредък на РСМ в евроинтеграцията.

"Ние като държава оценяваме усилията на европредседателството и френския президент Макрон, който в навечерието на срещата има инициатива за намиране на решение. Както съобщават медиите, има предложение, което очевидно е изпратено до Република България и ще трябва да се разгледа чрез нейните институции", каза Ковачевски.

По отношение на вътрешната динамика на политическите отношения в България Ковачевски смята, че в България този процес е "инструментализиран и политизиран и се е превърнал в една от точките на вътрешнополитическата борба".

Франция обяви, че ще внесе официално предложение до всички страни-членки за премахване на ветото върху Северна Македония, а след това министър-председателят на България Кирил Петков ще изпрати френското предложение до Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
6
 
! Отговори
Одяака са издрисках преди 1 година
На плешивата ти тиква!
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж ко ве мой, ние ви спасихме от конфликтите в бившата Югославия, първи ви признахме в света за държава, какво искате повече от нас, освен да ни крадете от историята ? :)))
40
2
 
2
 
! Отговори
BOSS-POR Аспарух преди 1 година
Миколай Коперник ужполяка БРАТ на сърбина Никола Тесла ама от факултето........Епиреца Теодор Комнин нападнал Иван Асен Втори в гръб с оная псув ня "ЙЕБАЛ СЪМ ИМ БОГУ" защото и рицарите в Константинопол и Ислямските джихадисти всячески помагали на НИКЕЙСКАТА империя известна със списването на БИБЛИЯТА и решил че българите са виновни!Висшата СРЪБСКА хитлерова раса е понижена в нисша носеща буквата П да се подсещат да не помагат повече на поляци
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковачевски,и предателката Ганчовска е с македонска фамилия.На български е Ганчева.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ колкото и да настояват, ние единни ли сме по даден въпрос е почти невъзможно да ни променят мнението :) По крив от българина нема на Балканите, това означава и в света :))
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Брюксел не ги интересуват исторически и езикови спорове, те дори не знаят къде са Македония и България. Въпросът е геополитически, да се нанася ущърб и вреди на Русия. Македония трябва да влезе на всяка цена, и българите ако не вдигнат ветото Брюксел ще превърне живота им в ад, ще им се счерни пред очите.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смях Като ЕС гарантира а Македония испълни, бг ще дигне.
35
1
 
12
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Македония открито заявява, че никога няма да изпълни исканията на България, а фашистите от Брюксел натискат васалите да отменят ветото, и Брюксел щял да гарантира изпълнението на българските изисквания от Македония.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историческия и езиковия въпроси няма как да се решат в Брюксел, а трябва в София и Скопие. Остават и въпросите за тайните служби на Югославия. ЕС може да помогне само да се коригират Нойския и Берлинския договори като ги промени в полза на България и великите и Гърция платят репарациите на България за беломорието.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно България, а не Северна моли за влизане в ЕС.
32
1
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 година
Дали оставихме най-сетне душите на ремсистите (РМС) в покой?...
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите ги подритват като жалки мpъcни пapцали, a те се умилкват на западняците и им целуват задницитe. Франция ще прави предложения за Македония от името на България, а българирите ще се гушат свенливо и ще го гласуват в парламента отмяна на ветото - жалка държавичка, жалък народ. Смятат ни за африканци от колониите, за слуги които трябва да изпълняват каквото им нареждат.
30
0
 
11
 
! Отговори
Перчо преди 1 година
Тъй,тъй вие макетата виждали ли сте цъфнали налъми.
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва незабявно да напусне фашисткия съюз и да се ориентираме към Русия и Евразия. Там е бъдещето на света.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да си присвоявате нашата история макета, тогава ще видите, че сме добрички хора :)) Иначе предизвикаш ли българин и го обидиш, нема да има прошка, превръща се в дявол :))
27
0
 
15
 
! Отговори
Ами преди 1 година
вътрешнополитически е!!!! Да, де!!! Той от 3 Март 1878 си е вътрешнополитически. Ей!! Най -после загря шиптарО. Разгеле!!!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците трето поколение живеят в България, в безименната територия е останАло само гюбре.
25
1
 
13
 
! Отговори
Оди у лево! преди 1 година
..шиптър! Знаем ви играта. Взимай си албански паспорт, не разбра ли?
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точна така, Мите! Правилно си забелязял - Македония е вътрешнополитически въпрос за нас българите.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте хитрували сръбски мекеретаа. Няма друг въпрос, по който в България да има такова единство както по въпроса за Западна България (Долната земя). Изпълнете критериите и влизайте с чиста съвест.