Босна отбелязва 27 години от клането в Сребреница

Днес бяха погребани и 50 новоидентифицирани жертви
11 юли 2022 17:37, Йоана Цонева
23
Босна отбелязва 27 години от клането в Сребреница
Снимка: БГНЕС

Днес в Босна бяха почетени и погребани петдесет новоидентифицирани жертви, а хиляди хора се събраха, за да отбележат годишнината от клането в Сребреница през 1995 г. - единственият признат геноцид в Европа след Холокоста.

Двадесет и седем години след като бяха брутално убити, останките на 47 мъже и трима тийнейджъри бяха положени в мемориално гробище на входа на Сребреница, присъединявайки се към повече от 6600 други жертви на клането, които вече са погребани там, предаде "Асошиейтед прес".

Идриз Мустафич присъства на колективното погребение, за да погребе частично останките на сина си Салим. Той е на 16 години, когато е убит в Сребреница през юли 1995 г., докато се опитва да избяга от града, когато той е превзет от босненските сръбски сили в последните месеци на войната в Босна през 1992-95 г.

"По-големият ми син, Енис, също беше убит. Погребахме го през 2005 г. Сега погребвам Салим", казва Мустафич.

"Съдебните експерти не откриха черепа му, но съпругата ми получи рак и трябваше да се подложи на операция, просто не можехме да чакаме повече, за да погребем костите, които намерихме, за да знаем поне къде са гробовете им", добави той.

Убийствата в Сребреница са кървавото кресчендо на войната в Босна, която започна след разпадането на Югославия, отприщило националистически страсти и териториални амбиции, които противопоставиха босненските сърби на другите две основни етнически групировки в страната - хървати и бошняци.

През юли 1995 г. босненските сърби превземат защитеното от ООН убежище в Сребреница. Те отделиха най-малко 8000 бошняшки мъже и момчета от техните съпруги, майки и сестри, преследваха ги из горите около източния град и ги избиха.

След това извършителите заравят телата на жертвите си в набързо направени масови гробове, които по-късно разкопават с булдозери, разпръсквайки останките сред други погребения, за да скрият следите от военните си престъпления. По време на този процес полуразложените останки са разкъсани. Все още се намират части от тела в масовите гробове около Сребреница, които се сглобяват и идентифицират чрез щателен ДНК анализ.

Когато останките бъдат идентифицирани, те се връщат на роднините им и се погребват отново в мемориалния център и гробището край Сребреница всяка година на 11 юли - годишнината от деня, в който започват убийствата през 1995 г.

Мана Адемович, която е загубила съпруга си и много други роднини от мъжки пол по време на клането, е сред участниците във възпоменателните церемонии в Сребреница в понеделник. Адемович е намерила частичните останки на съпруга си и го е погребала преди години, но казва, че "трябва да бъде в Сребреница на всеки 11 юли".

"По-лесно е, когато имаш гроб, който да посетиш, без значение колко кости са погребани вътре", каза тя, докато седеше сред гробовете в огромното и все още разширяващо се мемориално гробище, прегръщайки бялата мраморна надгробна плоча на съпруга си.

Още по темата
През последните две години, поради пандемията COVID-19, само сравнително малък брой оцелели са допуснати да присъстват на годишната възпоменателна служба и колективното погребение на жертвите в Сребреница. Но след като ограниченията бяха премахнати, в понеделник присъстваха десетки хиляди души, включително много дипломати и високопоставени лица.

В речта си на възпоменателната церемония преди погребението нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен се извини на оцелелите от Сребреница за това, че нидерландските миротворци не са успели да предотвратят клането през 1995 г.

"Международната общност не успя да предложи адекватна защита на хората от Сребреница и като част от тази общност нидерландското правителство споделя отговорността за ситуацията, в която се случи този провал, и за това поднасяме най-дълбоките си извинения", заяви Олонгрен.

Убийствата в Сребреница са единственото събитие от войната в Босна, което е юридически определено като геноцид. Самата война доведе до смъртта на над 100 000 души. Специалният трибунал на ООН за военни престъпления в бивша Югославия в Хага и съдилищата на Балканите осъдиха близо 50 босненски сръбски военни служители - включително техния военен лидер Радован Караджич и военния му командир Ратко Младич - на повече от 700 години затвор за убийствата в Сребреница.

Въпреки неопровержимите доказателства за случилото се обаче повечето сръбски лидери в Босна и съседна Сърбия продължават да омаловажават или дори да отричат клането в Сребреница и да възхваляват Караджич и Младич като герои.

Менахем Розенсафт, изпълнителен вицепрезидент и главен съветник на Световния еврейски конгрес, също се обърна към опечалените в понеделник. Той заяви, че възпоменанието за клането в Сребреница е от "съдбоносно значение за всички, които се грижат за международните права на човека, за всички, които имат съвест".

Розенсафт заяви, че е "от решаващо значение" международната общност да отбелязва официално геноцида в Сребреница на всеки 11 юли "не само от уважение към жертвите, но и като публична контрамярка на многократните усилия за отричане на този геноцид".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА НАПРАВЯТ ПАМЕТНИК НА "СПАСИТЕЛИТЕ" ОТ ХОЛАНДСКИЯТ БАТАЛЬОН!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато нямаш какво да кажеш като аргументи, остава само "аргументът" за руско тролене или руска пропаганда. Не че тук е мястото за сериозен спор. Впрочем дори нямам представа какво пишат руснаците по въпроса, защото не съм свикнал да се информирам от руски източници, защото не владея руски кой знае колко добре, макар да го разбирам. Просто съм свикнал да се инфромирам от западни източници, но не пропагандни, а сериозни, с факти и аргументи.
18
1
 
1
 
! Отговори
do 15 преди 1 година
Не знам какво говори съдебната медицина , ама психиатричната има много какво да каже , за състоянието на ума на много българи, попиващи като гъба руското тролене.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега гротеските организации ВМРО - Скопие, подразделение на Сръбската Удба и българските патриотари от ***, подразделение на Руското КГБ, ще ви обяснят , че американците са виновни.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И само да допълня на нещо, специално за тоя, дето е писал глупостите за срама за православието - Дражен Ердемович, главният свидетел относно клането в Сребреница и участник в него, е хърватин, а не сърбин. Арестуван е впрочем от самите сърби и предаден на трибунала в Хага. И още нещо - след по-малко от 4 и години и половина в затвора беше освободен и му беше дадена нова идентичност, местожителство в западна държава и работа. Толкова за западната справедливост.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клането в Сребреница много ми прилича на клането в Буча, макар и с някои съществени разлики. Общото е, че и двете бяха използвани, за да се очерни съответната мишена на НАТО - Сърбия и Русия респективно. А разликите са, че клането в Буча беше изцяло украинско, докато в Сребреница по всичко личи, че имаме наистина сериозно престъпление от страна на сърбите, но в много по-малки размери - съдебно-медицинската експертиза говори за 153 човека, което май не са "повече от 6600 жертви".
14
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Е за това сръбете ще ядат обеднен уран. Всичко се връща.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърби + руснаци =вечна дружба на САДИСТИТЕ от славянски произход с православно вероизповедание. Срам за православието.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войските на ООН бяха разположени в Босна след този инцидент. Преди това там такива войски нямаше, така че никой от никъде не е избягал. Вие от руското посолство би трябвало да бъдете изгонени до крак от България. ГНУСНИТЕ ви писаници продължават да овоняват този почтен български сайт.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно бих нарекъл "хора" индивидите, организирали клането в СРЕБРЕНИЦА. Може би чудовища в човешки образ.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Постановка
9
4
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
И нито дума че войските на ООН избягаха и оставиха хората да се избият?!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците биха могли да се замислят кои са "по-ФАШИСТИЧКИ" - сърбите, оставили масов гроб в СРЕБРЕНИЦА вкраяна 20-ти век или българите, КОИТО НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ СА ОСТАВИЛИ МАСОВИ ГРОБ, ОСОБЕНО ПЪЛЕН С ДЕЦА.
7
4
 
3
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 1 година
Южна Сърбия Нови пазар са ***, половин Черна Гора и тя, Македония, Косово все близо или граничещи със Босна , като прибавим и Албания ми то са си над 10 милиона *** не е шега, с подкрепата на Турция
6
6
 
11
 
! Отговори
k преди 1 година
сърбе на върбв
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, честит празник.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе краварите и нато добре ги наръсиха с демократичен обеднен уран...
3
6
 
12
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
Тая трагедия я създадоха масоните. Те създадоха тая измислена държава и те я разпарчетосаха. И американци и руснаци имат еднаква вина. Поради близките отношения на Белград с Москва, ЦРУ спонсорира и надъхва босненците да се отделят. Хърватите естествено нищо не чакат и започват старата вражда. Сърбите нямат вина за започването на войната, но зверствата им са неизмерими. В Сараево е имало снайперисти които стрелят по цивилни посред бял ден. Има клипове в youtube който издържи да ги изгледа.Грозно
2
10
 
8
 
! Отговори
Kanayan yara Bosna преди 1 година
Аллах да накаже участниците в това клане. Някои от тях, слава на Аллах, осъдени, умряха като кучета по затворите. За разлика от участниците във възродителния. Тях ги чака вечния огън на Всевишния. Кожите им ще горят в болки, а Аллах ще им ги възстановява, и пак ще горят.
1
4
 
5
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 1 година
Аркан харесва това