България трябва да заеме ключова роля за стабилността в РСМ

Петър Колев смята, че съседите ще приемат френското предложение
13 юли 2022 18:23, Йоана Цонева
44

"Позицията на управляващите партии в момента, включително и на три албански опозиционни партии в Северна Македония е, че това предложение е приемливо. Очаква се в четвъртък да започне реалната процедура в Народното събрание. Това решение би разчитало на 70 народни представители в един парламент, който е 120 човека, което означава, че има мнозинство", коментира журналистът Петър Колев за френското предложение в пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента наблюдаваме процес на раждане на истината и сблъсък с реалността в РСМ. Той добави, че повече от 5 години след подписването на Договора за добросъседство македонското общество е било облъчвано от най-различен тип пропаганда, която го докара до пълна безизходица и заблуда.

"След подписването на Договора за добросъседство България отвори широко вратите за членство на Северна Македония в НАТО и ЕС. България е страната, която върна темата "Западни Балкани" на европейската политическа карта. В РСМ ние забравихме, че имаме някакви ангажименти, които сме поели. Опитвахме се през цялото време да не ги изпълняваме. Стигнахме до едни абсурдни ситуации, в които репресиите върху българската общност в Северна Македония да излязат от рамките на здравомислещата представа. Тази антиевропейска и антибългарска политика, която беше облечена във вулгарен език на омразата, напусна границите на нормалните комуникации между Скопие и София", каза Колев.

Още по темата
Той изрази позиция, че диалогът Скопие - София трябва да бъде на братска и братовчедска основа, а техни министри и бившият премиер Зоран Заев са тръгнали по плоскостта на международния натиск, за да отстъпи България от нещо, което и те не са разбрали какво е. По думите му, ако искат да решат въпросите с евроинтеграцията и проблемите с България, разговорът трябва да бъде честен и с ясно поети ангажименти.

Журналистът изтъкна, че френското предложение ще бъде прието.

"Раждането на истината е болезнен процес. Сблъскването на едно общество с реалните представи за себе си е болезнен процес. Недейте да си мислите, че сръбските инсталации, които повече от 100 години ръководят Северна Македония, ще се оттеглят от политическия и обществен терен току-така. Уважаеми колеги в София, нашата работа сега предстои. Процесът, в който България трябва да вземе активно участие като най-засегната част от ЕС с това какво ще се случва в РСМ, трябва да ни държи още по активни", подчерта Колев.

По думите му българската общност в Северна Македония очаква България да натрупа самочувствие след тези свои дипломатически успехи, да натрупа енергия и желание, за да стане фактор в РСМ, а не наблюдател и коментатор.

"Дошло е времето, в което България трябва да заеме своята ключова роля на фактор на стабилността в РСМ", изтъкна журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Албанец Има само една пречка, значи - не работи!...Със сърби на глава не се излиза - това са хем ***, хем шовинисти, хем копират чужди идеали, хем смър.дят, че не ставали...Сърбите разбират само от точка и запетайка с пистолет до главата им..Хем пр.осто, хем много знае..Трагедия! Тези хора добре са ги прогонили от Индия, ама как са се дотътрили до нас не е много ясно - римляните ги пуснали под наем, те ограбват сума ти страни - "подай му пръст, че да ти изяде ръката" са сърбите
32
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Абе и журналистите ни такива като политиците - затова нямаме нито политици, нито журналисти, *** някаква, просещи души...Ако сърбите, т.е. "македонците" от РСМ, приемат това предложение на Франция, те недвусмислено декларират своето враждебно отношение към България - това е едно изпитание за истинските им отношения към въпроса..Имайки яснота по въпроса е много по-лесно да определим отношениоето си към тях, а то не вещае добро, явно..Самите "те" не знаели за какво ставало въпрос - ***!..
31
2
 
5
 
! Отговори
Албанец преди 1 година
Какво се карате!И без това след 50 години всички тези територии ще са част от САЩ (Съединени Албански Щати).
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 .ЕС винаги ще го има ,затова и България е негов член ,Възраждане е времено отроче -изчадие родено от Българоруската пропагандна дружба.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България направи и правеше до преди един месец каквото трябваше за вас и за себе си .Баста ,от тук на там трябва да мисли само за себеси .Стига е мислила за Русия,Украйна ,Македония и т.н.,*** на всички ,за нас никой не мисли ,всички уж са приятели ,но да пази Бог от приятели.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на на нац празник на франция ще клекнат , но в Париж има митинг днес на жълтите желетки против увеличение на цените и горивата
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
същото правяг и укрити , а ние ги приемаме , бяха разбили паметника на хан кубрат , надраскали друг бг паметник и прекръщават имената
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе няма оставете ги докато заличават надписи на старобългарски по църкви и манастири и чупят паметници с чукове , палят бълг културни центрове и тн
25
1
 
4
 
! Отговори
Обърна се преди 1 година
Същият този Петър Колев плюеше по медиите Кирил Петков, че ако вдигне ветото предава правата на българите в Македония, а сега се разбра, че решението ни беше добро Този гостуваше и в Учиндолски да телевизия Македониииия, за да плюе. Млъкнаха и Шкембе войвода и пияндето Джамбазки. Нека сега ЕС си троши главата с македонските сърбомани и русофили. Нашите русофили са ни достатъчни.
24
9
 
2
 
! Отговори
007 преди 1 година
Българи в Македонската Конституция ще има само когато се спазват и гарантират Правата на Македонците в Република България.
23
2
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ние Българите сме ХОРА - ХОРИСТИЯНЕ - ХОРА НА ИСТИНАТА - ХОРА НА ИСУС И МАЙКА ДИАНА, ИГРАЯМЕ В КРЪГ ХОРО И ПЕЕМЕ ЗАЕДНО В ХОР, КОГАТО БОГ ХОР - ЗАГРЕЯ (СЛЪНЦЕТО) ИЗЛЕЗЕ НАД ХОР+ИЗ+ОНТА в планината на ВРЪХ ХОРБЕЛ, преименуван от мюзлманските навлеци на името на Мойсей Аллаха - Мусала. Българи, докато не си върнем името на върха на планината със Седемте РИЛСКИ ЕЗЕРА = СЕДЕМТЕ ЧОВЕШКИ ЧАКРИ, да се казва така както се е казвала от хиляди години ХОРБЕЛ, ще бъдеме в НЕВЕЖЕСТВО!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години ни беше приятно да се разходим до Скопие или Охрид, но заради омразата на политиците им вече не ни влече. В Скопие паметниците дето ги накичиха седят толкова бутафорно и смешно, че нямам думи. С крадена история не може да се постигне нищо.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френския официален празник е утре! Едно много достойно нещо! За разлика от френското председателство на ЕС 2022 г., което свършва след 16 дена и нема никакъв зор да им приемане нищо от предложнията
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега макетата не стават за нищо друго освен да отглеждат чушки и краставици, които да ни ги доставят тука както у предните месеци. Немаме нищо против това! Достъп до целото ЕС, обаче - друг път, по-натам
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА!
18
5
 
17
 
! Отговори
2 национални катастр преди 1 година
2 национални катастрофи преживехме заради това отровно македонско племе !!! Не се занимавайте с тези македонски отрепппки - те ни мразят и ще ни мразят винаги !
17
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАКЕДОНИЯ ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ ДЕТСКА ПЕСНИЧКА В СРАВНЕНИЕ С ТОВА,КОЕТО ВИ ГОТВИ ТУРЦИЯ...МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС НЯМА КАК ДА СЕ РЕШИ С ФРЕНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ...А КАКВО ЩЕ ПРАВИ БЪЛГАРИЯ КОГАТО ТУРЦИЯ ПОСТАВИ ОТНОВО НА МАСАТА ИЗТОЧНИЯ ВЪПРОС...
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА!
15
6
 
12
 
! Отговори
# преди 1 година
Македония е една изкуствена държава............целта е България да бъде отслабена и обезкървена!Достатъчно са ни другите съседи - врагове!!Още един враг ли искате на границите ни???
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френското е провал за бг. Вдигаме вето като очакваме РСМ че ще признаят историята и езика някъде в бъдеще време а не сега.