България трябва да заеме ключова роля за стабилността в РСМ

Петър Колев смята, че съседите ще приемат френското предложение
13 юли 2022 18:23, Йоана Цонева
44

"Позицията на управляващите партии в момента, включително и на три албански опозиционни партии в Северна Македония е, че това предложение е приемливо. Очаква се в четвъртък да започне реалната процедура в Народното събрание. Това решение би разчитало на 70 народни представители в един парламент, който е 120 човека, което означава, че има мнозинство", коментира журналистът Петър Колев за френското предложение в пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента наблюдаваме процес на раждане на истината и сблъсък с реалността в РСМ. Той добави, че повече от 5 години след подписването на Договора за добросъседство македонското общество е било облъчвано от най-различен тип пропаганда, която го докара до пълна безизходица и заблуда.

"След подписването на Договора за добросъседство България отвори широко вратите за членство на Северна Македония в НАТО и ЕС. България е страната, която върна темата "Западни Балкани" на европейската политическа карта. В РСМ ние забравихме, че имаме някакви ангажименти, които сме поели. Опитвахме се през цялото време да не ги изпълняваме. Стигнахме до едни абсурдни ситуации, в които репресиите върху българската общност в Северна Македония да излязат от рамките на здравомислещата представа. Тази антиевропейска и антибългарска политика, която беше облечена във вулгарен език на омразата, напусна границите на нормалните комуникации между Скопие и София", каза Колев.

Още по темата
Той изрази позиция, че диалогът Скопие - София трябва да бъде на братска и братовчедска основа, а техни министри и бившият премиер Зоран Заев са тръгнали по плоскостта на международния натиск, за да отстъпи България от нещо, което и те не са разбрали какво е. По думите му, ако искат да решат въпросите с евроинтеграцията и проблемите с България, разговорът трябва да бъде честен и с ясно поети ангажименти.

Журналистът изтъкна, че френското предложение ще бъде прието.

"Раждането на истината е болезнен процес. Сблъскването на едно общество с реалните представи за себе си е болезнен процес. Недейте да си мислите, че сръбските инсталации, които повече от 100 години ръководят Северна Македония, ще се оттеглят от политическия и обществен терен току-така. Уважаеми колеги в София, нашата работа сега предстои. Процесът, в който България трябва да вземе активно участие като най-засегната част от ЕС с това какво ще се случва в РСМ, трябва да ни държи още по активни", подчерта Колев.

По думите му българската общност в Северна Македония очаква България да натрупа самочувствие след тези свои дипломатически успехи, да натрупа енергия и желание, за да стане фактор в РСМ, а не наблюдател и коментатор.

"Дошло е времето, в което България трябва да заеме своята ключова роля на фактор на стабилността в РСМ", изтъкна журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднъж сложим ли подписа и после вече от ЕС ще ви пуснат малкия текст със звездичка и от Македония не се надявайте на нищо. Времето за действане беше когато не трябваше да им одобряваме държавата без конкретни условия и когато гърците искаха, ние пак бляхме, сега подписа и мълчете, защото ЕС има нужда от още държави да смуче.
12
2
 
7
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Петар Колев е политик, не е журналист
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иван Вазов завършва стихотворението си Па шта си ти, обръщайки се към македонските българи със следните паметни думи:Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,дъбрава, езеро, река, рид, планинаще викат с глас през всички времена:Тук българи са, българи от памтивека!
10
3
 
16
 
! Отговори
fact преди 1 година
ЗАГУБА НА 3 ВОЙНА ЗАРАД МАКЕДОНИЯТА.Айде по-добре да я оставим на шиптърите. Пълен игнор на макетата, викам ас!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ние понеже сме много стабилни ще оправяме БЮРМ, че ни плюят у лево бе.
8
7
 
20
 
! Отговори
До 2 и 3 преди 1 година
И Русия какво постигна, украинците обичат ли я? Ние братята си не искаме да нападаме, ние като по-мъдри и по-големи ще ги вкараме в правия път с разум, обич и твърдост. Няма да стане от днес за утре, но ние от 1944 насам нямаме стратегия за Македония
7
3
 
15
 
! Отговори
оставете ги на мира преди 1 година
Най-добре е за сега България да забрави за Македония!Времето лекува,и то е пред нас и работи за нас!
6
7
 
20
 
! Отговори
Гочо преди 1 година
Раждането на истината, че македонците са всъщност българи от западна България. Факт!
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо въпросът с тия глупави роми е толкова важен?
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погледнете се, вие сами не можете да се разберете кой да краде и да управлява, а сте тръгнали да давате акъл на нормалните цивилизовани хора за стабилност и европейско управление. Каква стабилност ще им дадете вие на нормалните цивилизовани хора? Мамуни. Да не мислите, че хората искат да ги управляват рапъри, клоуни и Чалгари, като вас?
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония за България е като Украйна за Русия... Сами си правете извода как трябва да постъпи България..
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за "специялна военна операция" на България в Македония.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да се държат с уважение към нас. Ние ги обичаме и ако ни уважават в наше лице ще имат най-големия си защитник.