Външно: Позоваването на официалния език на РСМ не означава признаване на "македонски език"

Страната ни излезе с декларация
18 юли 2022 23:15, Анисия Иванова
137
Външно: Позоваването на официалния език на РСМ не означава признаване на "македонски език"
Снимка: БГНЕС

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език". Това заявява Министерството на външните работи (МВнР) на България в своя декларация.

С настоящата декларация България потвърждава следното:

Още по темата

Българският книжовен език има шест регионални писмени норми (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително "обогатен" с местни форми, като по този начин се симулира "естествен“ процес, базиран на диалектна форма.

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език".

България продължава да се придържа към езиковата клауза, залегнала в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан в Скопие на 1 август 2017 г. между Република България и Република Македония, за целите на двустранни договори/споразумения/меморандуми и други между двете държави".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: езикдекларацияМВнРРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разгледах най старите световни карти. България съществува преди Македония. Вместо България, са написали THRACE, TIRACE,Означава голяма България през 193,197година.След България винаги съществува Македония с Български език. Останалите държави на Балканите са образувани по късно. Гърция през тези години не съществува. По късно само Атина, Акрополи. България и Македония трябва да вървят заедно с Официален Български език. Фонетика, както искат така да говорят.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разгледах най старите световни карти. България съществува преди Македония. Вместо България, България са написали THRACE, TIRACE,Означава голяма България ПРЕЗ 193,197година.След България винаги съществува Македония с Български език. Останалите държави на Балканите са образувани по късно. Гърция през тези години не съществува. По късно само Атина, Акрополи. България и Македония трябва да вървят заедно с Официален Български език. Фонетика, както искат така да говорят.
93
0
 
0
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 1 година
БРАВО САМО ТАКА!!!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич То и БЮРМ имаше а после стана Северна не знам какво.
91
3
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
София излизала с декларация... Боже... Подписахте им вчера, че признавате македонския език, нещастници! Ако не знаете, вече е официално регистриран в ЕС и ООН. Вчера дори Блинкин поздрави макетата по този въпрос. Пък сега ще издавате декларация? Смях. Тая декларация си остава за вътрешна употреба само - в документите македонският е официален нов език. И какво получихме в замяна? Нищо! Българите щели някога да бъдат вписани в конституцията на РСМ? Чакайте кукуво лято.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече така ще бъде - хем има македонски език , хем - няма . Хем Георги / Гоце/ Делчев ще е македонец , хем българин .Независимо , че той в прав текст се определял , че е българин. Зависи кой ходи на гости в Брюксел - Радев или Пендаровски. Ще е много интересно като дойде 24ти май . Да видим , какви ще бъдат светите братя по националност , ако се приеме обща делегация във Ватикана.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочети какво е писал Кърсте Петков Мисирков,а не спори на какъв език е писал.Ако е е писал на Български още по-зле,защото искал това да достигне до хората в Бълагрия,които имат Македонски корени.
88
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кърсте Петков Мисирков е писал през 1903 година,че има Македонски народ,държава и Македонски Литературен език.Писал е че и България,Сърбия и Гърция са основния враг на Македонците.И че не трябва да се подават на пропагандите на България,Сърбия и Гърция.
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците да бъдат търпеливи до влзиането им в ЕС и ще получат това което им следва.Сега трябва да бъдат максимално търпеливи.Другия вариянт е война,но според мен не е добър вариант и за тях.По-разумно е сега да траят и когато дойде деня да се надигнат срещу цялата ***.
86
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирков е чист Македонец.Може да е казал това което пишеш заради семейството си.Защото е било е България.Ако кажел друго щял да им навреди.В България шовинизма е силен и сега,както и тогава.В Македония има Български партии,Български Дружества,Културни Центрове.Тук има ОМО Илинден,която и ден днешен не се приема и постоянно им чупят имуществото,заплашвани са хората които се определят за Македонци,Да сте чули за тях нещо по телевизията.Всичко е прикрито.
85
9
 
5
 
! Отговори
Богданов преди 1 година
Макдеонски език ИМА! Кога е възникнал няма значение, важното е че сега ИМА! Признавайте го и точка.
84
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кърсте Петков Мисирков,който пише през 1903 година, че има Македонски Литературен Език,който да се пази от останалите балкански народи и той ли е бил от коминтерна.Спрере с глупавата пропаганда.Всичко свърши отдавана.Няма как Македонците да станат Българи.Пропагандата Ви работи само в България и е много погрешна.Може само да война да се стигне.Спрете се,че България най-много ще пострада.Може пал това да е целта на ВМРО и възраждане,знам ли.?
83
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочети "За Македоцките Работи" на Кърсте Петков Мисирков. Тове е книга от 1903 година издадена в София.Там ясно се описва всичко.Още от тогава има Македонци и Език.Мисирков призовава на борба всички Македонци срещу враговете си от България ,Гърция и Сърбия,Срещу тяхните пропаганди.Призовава също така Македонците да се борят за тяхния език.Според него ако загубят езика и религията ще загубят и народа.Той призовава всички Македонци,не само тези от днешна Македония.
82
6
 
5
 
! Отговори
МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРИЯ преди 1 година
Окончателното ликвидиране на измисления от Коминтерна "македонски" език ще стане веднага след краха на крепостните окупатори в Украйна. Времето работи за Свободния свят, а краят на феодализма е близо.
81
4
 
6
 
! Отговори
Външно се преди 1 година
разработиха и решиха да свършат нещо полезно... Обаче е късно, Кирияк П*ткОФФ вече се О*С*Р *А*!
80
9
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
американските агенти киро, лена и кампания надминаха георги димитров в гъ зе не на господарите.
79
6
 
12
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Точно това означава както и е ясно на всички, че отново сте се наддупили пред господарите си и се опитвате да ни нахраните с въздух под налягане, ама и тия номера са до време както и шиббания ви временен експеримент наречен ЕС ;)
78
8
 
2
 
! Отговори
Има Нови Варвари МАЙ преди 1 година
Петър Велики е Руски Император разгромил Шведската Империя и им отнел някакви малки територии на които НЕ Е ЖИВЯЛ НИТО ЕДИН ШВЕД!.......6 декември Никулден е Национален празник на Финландия то ест ХРИСТИЯНСКИ!....Умишлено се крие че угрофините дори чак до 1945 са били в религиозен сблъсък с ГЕРМАНЦИТЕ и РУСНАЦИТЕ защото изповядвали ШАМАНИЗЪМ....Знаете МАЛЦИНСТВОТО германоскандинавци колко мразят Христа та сега остава Финландия и Прибалтика да са Турския ШАМАН Чингиз Хан на Евросъюз
77
0
 
4
 
! Отговори
Югославия беше: преди 1 година
Югославия имаше за официален държавен език СърбоХЪРВАТСКИЯ с ЛАТИНСКА азбука................................Сръбската автономия в Югославия си имаше ТРИ телевизии на СРЪБСКИ език които използваха ЛАТИНСКАТА азбука а Кирилицата си я пазеха от хубост..............Гражданскиата война там бе с учасници ЮГОСЛАВИЯ със столица Белград,Хрватска,Босна..........След края на войната остатъците от Югославия се разпаднаха на Сърбия и Черна гора дефакто изобщо неучаствали във войната или поне под тези имена
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Локо Сф!