Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“

В КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля правиха проверка по жалба за дискриминация
Обновена: 5 авг 2022 06:19 | 5 авг 2022 06:19, Елка Василева
183
Протест пред посолството ни в Скопие: „ Не в ЕС“, „Не на българските договори/изнудвания“
Снимка: архив, БГНЕС

Втори поред протест събра граждани на Република Северна Македония пред българското посолство в Скопие.

Още по темата
Протестът, обявен в социалните мрежи от председателя на движението „Трета“ Люпчо Палевски, беше анонсиран, „за да покаже, че въпреки че Мицковски и Апасиев (лидерите на опозиционните партии ВМРО-ДПМНЕ и Левица) спряха протестите, македонският народ не се предава, не е съгласен и не допуска да се водят преговори за македонския език, че македонците са наясно какво правят и протестират, преди българската политика да извърши престъплението, което ощетява двата съседни народа, които са се изпълнили с взаимна омраза заради глупавата политика на ЕС от двете страни на границата“.

И тази вечер протестиращите, издигнаха лозунги „Не в ЕС“, „1941=Берлин, 2022=Брюксел“ и транспаранти с надписи „Не на българските договори/изнудвания“ и „Български, според ЕС, администратори“ .

Част от тях загърнати или веещи знамена със звездата от Вергина, рисуваха по асфалта същия символ, обявявайки, че „това ще бъде Булевардът на слънцата“.

Протестиращите, които се противопоставят на ЕС и искат край на преговорите с България, се заканиха, че и следващия четвъртък ще продължат с протеста си, предаде БТА.

По-рано в четвъртък в Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля е била извършена проверка от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията в Република Северна Македония по чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация, съобщи пред македонските медии Весна Бендевска от комисията.

„Работим по сигнал за дискриминация, подаден от сдружение на граждани. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Комисията не дава и не предрешава обвинения. Решението ще бъде произнесено веднага след приключване на работата ни. Има още няколко институции, които трябва да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим становището си и то ще бъде публично достъпно на сайта на комисията“, казва Бендевска.

Проверката е била обявена предварително, за да бъде обезпечено присъствие на хора от Културния клуб, срещу който е подадена жалба за дискриминация, съдържанието на която Бендевска не е посочила. От Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля уточниха за БТА, че извършената на място проверка е била коректна и е протекла спокойно.

Културният център "Иван Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април тази година в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, настоящи и бивши български депутати и веднага след откриването си предизвика множество реакции в Република Северна Македония.  На 4 юни бе направен опит за палеж на центъра, в резултат на който изгоря входната врата. За палежа беше обвинен Ламбе Алабаковски, а този акт предизвика остри реакции от представители на властта в Северна Македония, но и демонстрации в подкрепа на арестувания Алабаковски от страна на опозицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'закриване на блокове на АЕЦ Козлодуй щото ядрената енергив била ***, въпреки че дава възможност за евтин ток на българите' --- РАБОТЕНЕ В ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
30
5
 
4
 
! Отговори
Morski преди 1 година
За пишештите по-долу: България е била независима в политиката си и решенията само 10 години - от 1908( обявяването на независимост) до 1918 края на ПСВ ! Забележете ,че това е низвергнтия Цар Фердинанд ! Той има една огромна грешка- загубата на беломорието,но тази грешка е и на правителствата тогава! И всичкото ,заради тази пуста Македония! " Македония без българи, огън да я гори!"- Иван Михайлов!!! Без повече коментар!МАКЕДОНИЯ БЕЗ БЪЛГАРИЯ Е ПРОКЪЛНАТА!
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'1000 лв за технически паспорт съобразно ЕС въпреки съществуване на акт 16 = отложено до 2024 защото българите немали пари в момента' --- РАБОТЕНЕ В ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ви кара насила да влизате в ЕС хем сърби хем боли :)
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28, 'България има своите представители в ЕК и те ГЛАСУВАТ събразно интереса на България' --- НЕОСПОРИМ ФАКТ :)))
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 - клошар обида ли е? Защо като да си клошар е обидно в България има 10,000 пъти повече безсомни от колкото през 89та? И какво прави Е.С. по въпроса? Не българите в Е.С. не взимат колкото западняците и не се самозалъгвай. Ако беше така корпорациите нямаше да плащат на програмист в България по 3000евро колкото взима чистачка в Германия. Извади си главата от гз, че тва дето го дишаш е пръдня.
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 БУКВАЛНО ВСЯКО РЕШЕНИЕ на ЕП, и ЕК. България има своите представители и те ГЛАСУВАТ събразно интереса на България там. КОЕ не е ясно? Когато България е ротационен председател, тя ОПРЕДЕЛЯ СВОИ ПРИОРИТЕТИ, с които целия блок се съобразява.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 НЯкои още не са разбрали, че в ЕС се постигат решения базирани на компромиса, и още си каканижат за "или вие, или ние".
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23, 'всеки, запознат с членството ни в ЕС, е наясно, че България е част от ВСЯКО решение по европейските въпроси, които важат и за най-големите в блока' --- НАПРИМЕР??? даде само пак на локално ниво
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС = искаме да ви слушаме, но Вие не искате да слушате НАС
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 "а сега има ли? дай ТИ пример" Буквално няма и месец откакто РСМ получи предложение да започне преговорния процес с ЕС и, искат не искат, македонците трябва да се съобразяват с ветото на България, ако не спазват правилата на ЕС. Това е само един елементарен пример, но всеки, запознат с членството ни в ЕС, е наясно, че България е част от ВСЯКО решение по европейските въпроси, които важат и за най-големите в блока.
20
3
 
6
 
! Отговори
Hoh преди 1 година
Е и какво от това? Някаква тълпа аутсайдери, от дълбоката вътрешност и провинция,на Балканския полуостров,нещо си викали и скандирали. Е кой го интересува това. Гърция, Хърватия и Турция правят едни от печелившите си летни сезони и трупат пари, а ние ще се занимаваме с някви овчари от чукарите на запад с 5 лв. в джоба.
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 "клошар" И кво, беззъби са ти аргументите и започна директно с квалификациите? Що толкова изнервен? Имаш влияние, защото в ЕС държавите ИСКАТ да те слушат, дори когато интересите им не винаги са като твоите. УЧАСТВАШ в изготвянето на общи решения. Това България не можеше да го СЪНУВА преди като член на международната общност. Впрочем, българите в ЕС изкарват колкото западните си колеги, тъй че няма нищо "евтино". Евтини са им работниците, които не са от ЕС.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18, 'България НИКОГА не е имала влияние върху останалата европейска политика освен локално' --- а сега има ли? дай ТИ пример
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг = руски троянски кон. господарите нарочно ни държат бедни щот не миже ни се верва
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 "Третото Българско Царство, съюзник на Германия в двете войни" Абсолютна подигравка. Борис е бил отровен от "съюзника си" и освен на локално равнище НИКОГА не е имала влияние върху останалата европейска политика.
15
3
 
11
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Викали крякали, ама като понапекло слънцето към обяд, се прибрали кой от де е и отворили бирите. Те са същите като нас, патриоти на маса.Все пак всички знаем ,че са си българи,независимо какво са им втълпявали 60-70 години.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - няма аз да ти давам примери. Погледни какви субсидии се дават в Гърция или Германия, или Испания и после ги сравни с тези давани на България по същите програми. Що на нас не ни принтират по 300 милиарда като на Люксембурги, Холандци и Гърци и ще те питам дали някой ще излезе от България да бере ягоди. Кво влияние имаш ти в Европа, клошар? Евтина работна ръка.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 "ако подпедиш държавите по външен дълг на глава от населението, много лесно ще забележиш, че запада е най-задлъжнялата кална локва в цял свят." Всъщност, външния дълг не е това, което си мислиш. Ще ти го илюстрирам като използвам фирмената аналогия: ако една фирма се развива, има нужда от финансиране, за да расте. Една държава е същото нещо - има нужда да се финансира, за да расте. България има много ниско ниво на външна задлъжнялост, като процент от БВП, но това не я прави добре
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11, 'Кога в новата си история България е имала повече влияние в Европа от сега, когато сме в ЕС?' --- Третото Българско Царство, съюзник на Германия в двете войни