Шансовете Румъния да влезе в "Шенген" нараствали

Обсъжда ли се вариант за разделяне от България?
6 ное 2022 19:02, Нели Христова
23
Шансовете Румъния да влезе в "Шенген" нараствали
Снимка: БГНЕС

"Нарастват шансовете Нидерландия да подкрепи присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство", написа днес на страницата си във Фейсбук румънският евродепутат Виктор Негреску, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Информацията, с която разполагам, идва от холандски депутати след неотдавнашни неофициални дискусии между парламентарните политически партии", уточни Негреску, който е член на румънската Социалдемократическа партия.

Наред с оптимистичната прогноза румънският евродепутат посочва, че позицията на Нидерландия във връзка със заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 8-9 декември не е ясна. Според него все още е възможно Нидерландия да подкрепи присъединяване на Румъния към Шенген, но да поиска от Европейската комисия да изработи специален механизъм за наблюдение, въз основа на който част от шенгенските права да бъдат замразени, ако бъдат нарушени определени предвиждания.

Според Виктор Негреску друг възможен сценарий е отлагане на гласуването за по-късно тази година, за да се изчакат заключенията от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (с който Европейската комисия следи реформите в съдебната система и борбата с корупцията – бел. ред.) и мнението на Венецианската комисия относно новия пакет правосъдни закони в Румъния. Румънският евродепутат отбелязва, че се прави оценка включително на вариант за разделяне на Румъния и България.

Според Виктор Негреску трети възможен сценарий е решението за присъединяване на Румъния и България към Шенген да бъде пренасрочено за следващата година след местните избори в Нидерландия през март 2023 г. „(Това е един) несигурен сценарий, който повдига много въпроси, тъй като решението за влизане на Хърватия в Шенгенското пространство следва да бъде взето до края на тази година“, посочва Виктор Негреску.

Румънският евродепутат отбелязва, че посочените от него работни сценарии могат да се променят в зависимост от развитието на политическите и изборните процеси в Нидерландия.

“Ето защо през последните няколко седмици засилихме контактите си с холандски парламентаристи и лица, вземащи решения, с цел да ги убедим да подкрепят Румъния и евентуално да инициират нова резолюция в холандския парламент в подкрепа на нашата страна“, сподели Виктор Негреску на страницата си във Фейсбук и призова всички политически сили в Румъния към единство и отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, всяка страна, която се отърси от руско влияние, дръпва напред. Както и обратното. Примери бол.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънците си направиха съдебната реформа, вкараха две правителства в затвора и сега заплатите са им двойни. Ние сме много далече от това, единствените партии, които искат реформи, нямат мнозинство. На българина не му е важно, обичат да го крадът.
17
0
 
4
 
! Отговори
10 преди 1 година
Дано!
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Евопейския съюз, но в източноевропейската му част, в НАТО, но в източноевропейската му част, където и да сме все ще се по-низшите от господарите... Омръзна ми. Нека се откажем от този *** Шенген
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За простолюдието дето натиска клавиатурата без да мисли мога да споделя само едно нещо. Простия е *** бил е *** и ще бъде за бъдеще.Що не си идете по селата да хвърли те тея телефони и да се заемете с сериозна работа оставете този европейски съюз на мира там нито ще го видите ни чуете.
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ни трябва нито шенген нито ес камо ли нещо от фащ или русия, всички тия мафиотски структури само ни дърпат назад, крадат хората и ги правят роби за жълти стотинки
13
1
 
24
 
! Отговори
Един от Вас преди 1 година
Естествено-Румъния нямаше 33 г преход-при нас тепърва започва,нямаше групировки,при нас управляват още,нямат гешев,при нас го има,нямат частна митница,при нас даже и работи-та какво сме се засилили на там където има ред,а ние не искаме ред.
12
0
 
14
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
А нашите политици и евродепутати търсят ли контакт с нидерланците както румънците и да говорят за премахване на ветото.....май НЕ....тях ги вълнува само тяхната заплата и благосъстояние .....*** народ ,слаба държава
11
6
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Нормално е да ни отделят от Румъния. Виждат, че българите пак си гласуват за корумпирания Винету. Българите може да нямат точна информация, но чуждите служби и разузнавания знаят много добре, кои премиери са корумпирани. Как да ни пуснат в Шенген, като виждат, че Винету аха, аха пак да вземе властта. Затова ще ни отделят от Румъния. Там Винету нямат.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците видяха, че мафията в България, се върна на бял кон и пак ни снаха за Шенген. Просто народа си ни е ***.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се готови за Шенген, ноне сме готови и за еврозоната.
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния е най-бързо растящата икономика в ЕС. Дълго време Полша беше най-бързо растящата икономика в ЕС, но от няколко години е Румъния.
7
11
 
18
 
! Отговори
Навес 398 преди 1 година
Докато Радев е на политическата сцена ,,Шенген за БГ'' ---през крив макарон.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те европейците съжаляват, че ги приеха ЕС и НАТО те в Шенген искали.
5
6
 
13
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 1 година
Ти май не си Росен Плевнелиев,а по-скоро някой от Израждането
4
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния ни мина и задмина отдавна и като стандарт и като правосъдие и като всичко. Така че нищо чудно тях да ги приемат. Там путинисти няма.
3
27
 
7
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 1 година
Незабавно приемане на България и Румъния в еврозоната и Шенген и узаконяване на еднополовите бракове,само така ще догоним нашите развити цивилизовани братя европейци!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 2%?
1
5
 
14
 
! Отговори
Това всъщност преди 1 година
е чудесна новина!