Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия

Страната щяла да отговори след въздушните нападения
Обновена: 22 ное 2022 15:42 | 22 ное 2022 15:38, Петя Славова
59
Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия
Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция "скоро" ще започне сухопътна операция в Сирия срещу кюрдските бойци след въздушните нападения.

"От няколко дни държим на мушка терористите с нашите самолети, оръдия и безпилотни самолети", каза Ердоган в телевизионно обръщение. "С Божията помощ скоро ще изкореним всички с нашите танкове, артилерия и войници".

В неделя Турция започна операция с кодовото име „Claw –Sword”, в рамките на която нанесе удари по цели на кюрдските бойци в Северен Ирак и Сирия след смъртоносното нападение в Истанбул.

Правителството обвини за атентата от 13 ноември забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), включена в списъка на терористичните групировки от Турция и нейните западни съюзници.

Късно в понеделник Съединените щати призоваха за деескалация, а днес Русия заяви, че се надява Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия, предава БГНЕС.

Ердоган заяви, че правителството му знае "кой защитава, въоръжава и насърчава тези терористи" в завоалирана препратка към Вашингтон, който разчита в голяма степен на сирийските кюрдски сили в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Той заяви, че Турция е достатъчно търпелива, "не защото е отчаяна", а защото е вярна на дипломацията.

"Пътят приключи за тези, които смятат, че могат да накарат Турция да чака, като си играят с букви и променят името на терористичната организация", каза Ердоган.

Турция смята сирийските кюрдски бойци за терористична група, свързана с ПКК.

"След този момент за нас има само една мярка, има само една граница: това е сигурността на собствената ни страна, на собствените ни граждани", каза Ердоган.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 100% годишна инфлация, на каква велика сила ще ми се правиш, бе!Догодина 200% - хайде хаирлия да е!
47
1
 
3
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 1 година
Това е вожд на народа ---ПЪРВО НЕГОВАТА СИГУРНОСТ И ПРОСПЕРИТЕТА НА СТРАНАТА!
46
1
 
3
 
! Отговори
Shop преди 1 година
До 46. Хайде сега почни да четеш ти! Колко пари е отпуснала за 10 години Европа и колко е изхарчила Турция за сирийците?колко е издръжката за 5 милиона бежанци на година - по 2000 долара даже да е на човек за година , общо за година прави 10 милиарда долара. И това е ско приемем , че издръжката 160 долара на месец на човек, а издръжката е поне в двоен размер. Сметни сега за почти 10 г.= 100 милиарда долара. Сега погледни колко е обещала,не казвам колко са дали Европа досега , 3+3 милиарда евро
45
2
 
4
 
! Отговори
Остава Китай преди 1 година
Сега остава и Китай да има същото законно право и да се защитава във Тайван! Да видим краварите каква ария ще запеят на три гласа!
44
8
 
4
 
! Отговори
Pappi Hans преди 1 година
Голям Курдестан и Голяма Гърция ще ликвидират туркия от картата .
43
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Турция започва удари със седалище по членовете на Тея организации. С кодово название "аналити"
42
1
 
12
 
! Отговори
Ердал До 37 преди 1 година
Цивилизования свят не подкрепя терористи вярно.Но някой държави снабдяват оръжия с хиляди тирове терористите там,но пак се считат за цивилизовани защото има много *** да им вярват!
41
12
 
4
 
! Отговори
Христо преди 1 година
До До Баба Мара До 47, Чети повече и така може и да разбереш истината. И лошият ердиган не храни милиони сирийци, Европа дава пари на Турция а Ердоганчо ги краде заедно с кликата си, подобно на нашите ердогановци от всички групировки в парламента. Така че, чети различни източници /не български/ и се опитай сам да правиш изводи. Това е отговор на 47.
40
8
 
0
 
! Отговори
ZV преди 1 година
А според ваз аз нормално ли съм бе Даньовци?
39
0
 
6
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
И така продължаваме с ТСВ. И Турция влиза офицялно във войната. Истока ще се запали яко сега, какви пари ще се направят за някой не е истина. Трябваше да си остана търговец. Програмистите ряпи ще ручат сега.
38
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви санкции и възмущение срещу Турция? Все пак тяхната специална военно операция нарушава международното право!
37
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си баха спретнали руснаците един украински анентат и да обявят война на Украйна в самозащита! САЩ го направи това 2001 с Афганистан! Турция го направи! Така си правят нерегални инвазии по натовски стандарт!
36
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане като путин в украйна
35
20
 
7
 
! Отговори
Някой към 33 преди 1 година
Откъде знаеш, че зад атентата не седи Русия или Ердоган или някой който иска да съсипе Европа? Тяхните стратегии и игри ти няма как да знаеш. А Ердоган е доста голяма змия. Дори има вариант да е стратегия на Ердоган+Путин. Ето ти начин да избутат още емигранти насам както опитаха отпреди. А може и двамата да блажат после. Това при тях контра и добрият и лошият е малко пошло като стар американски филм. Какъвто е единият такъв е и другият.......
34
22
 
20
 
! Отговори
Км преди 1 година
Веднага санкции от целия цивилизационен свят!!!!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
nekoi si преди 1 година
Samo da ne trainer kam bģ ....
32
6
 
17
 
! Отговори
Сега е интересно преди 1 година
Ердоган уж се включи в танкерната блокада срещу Русия - ама си имал план! Явно иска да си прави кво си иска.Трябва ли са му козове срещу западната 'демокрация'!
31
8
 
37
 
! Отговори
Краварски неволи преди 1 година
Турците бамнаха вчера американски лагер за трениране на терористи.
30
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин само може да гледа, как му отмъкват Сирия, докато Украйнците го оправят. Такъв стратег, света не е виждал.
29
11
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
иначе го раздава миротворец :)