Гърци заменят колите си с мотори, за да намалят разходите

Кварталните фурни затварят заради скъпия ток
12 дек 2022 11:31, Елка Василева
36
Гърци заменят колите си с мотори, за да намалят разходите
Снимка: архив, БГНЕС

Скъпият ток затваря кварталните фурни в Гърция. Няма клиенти и за коледните сладкиши. Много гърци заменят личните си автомобили с мотоциклети, за да намалят разходите, предаде кореспондентът на БНР.

Хлебопроизводителите съобщават,че високата цена на тока и материалите принуждават собствениците на квартални фурни да затварят магазините си. Качественият хляб и разнообразните видове са много скъп продукт за повечето клиенти. Ниският оборот не може да компенсира разходите. В цялата страна вече са затворили над 260 фурни,съобщават хлебопроизводителите, а много други са на прага на фалита.

Вече много рядко гърците си позволяват разходи за сладкиши. Не се продават и традиционните коледни сладки, които са с 60% по-скъпи.

И докато гърците търсят магазини с хляб на по-ниски цени, гръцката статистическа агенция Елстат съобщава, че все повече клиенти купуват нови автомобили. Поради високите цени на бензина с 30% са се увеличили покупките на мотоциклети. Гърците ги използват за движение в градовете, като по-евтино превозно средство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повече гърци купували нови автомобили - нормално, къде е новината?
32
1
 
1
 
! Отговори
tanasis преди 1 година
Само в БГ се купуват все по скъпи и по скъпи коли. Никой не му дреме от нищо.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32. Абе примерно. Да кажем, че всичко е на ток и апартамента е голям и не се пести от нищо. Ако някой прави нещо подобно ке се съобрази с потребностите си.
30
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Заменям Симсонче за Хонда :)))
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28. Една малка автономна система за 5 киловата мощност струва около 15 000 лева минимум. И то китайска. Ако плащаш 150 лева ток на месец даже не можеш да я изплатиш за 10 години. А 5 киловата пикова мощност не са кой знае колко ако включиш индукционни потребители. Нарочно са скъпи, а не че има кой знае какво в един инвентор което по принцип е най-скъпото. Акумулатори каквито намериш в крайна сметка но и те са скъпичи дори някои са на цената на инвертора.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин до 16.Има "файда" от фотоволтаика, но както го правят хората. Държавна политика, разни компенсации, евтини съставящи по тая причина и всички покриви не се виждат от панели и всичко е вързано общо в мрежата а не всеки за него си и т.н. и т.н. а не по баевиганевски : "вижти мъ къф съм убав" па вие немате нищо.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25. Ся състезатели ли са появиха та се изживяват на секундомери. Ракети в космоса ли ша изстрелват ?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 22. Дубре бе разбрахме че си гоуема раота и мозък, че не приемаш съвети та са чудя въобще за кво дращиш.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе селски - ти хбрид на газ ли караш или Тесла за 50 000 лева? Само питам. И още нещо - 1.99 секунда я дават, ама до 96 км, ама СЛЕД като повърти гумичките и мине 1 метър, коеето отнема по 0.25-0.3 секудни и дава по-често времена от 2.2-2.4 секунди. Нали - не кзвам, че е бавно, ама това с 1.8 е, ако я пуснеш по 60 градуса наклон със засилка :)
24
4
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Нека го кажем така- до момента не съм изпадал в недостиг на енергия. Автмобилът има достатъчно батерия да издържи до следващото слънце. Последен жокер- имам и батерия към системата, достатчна да изхрани всичко до следващ слънчев ден. Давай си акъл на колегите от ТУ или приятелите в кръчмата, както и на съседите пред блока. Аз не приемам съвети на тази тема, след като съм видял колко си струва, че даже и на родителите си на къщата направих и отоплението им 5та година струва 0 на месец.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11. Аха. Верну и. Карат пеш или на колола докат стигнат работното место на 80-100 кулиметра от дома.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 19. Айде по-малко фантазии. Точно в това облачно време едва ли ти произвежда повече от 20 процента от номиналната мощност. И деня е по-къс и т.н. С фенерчета ли му светите да произвежда колкото трябва ? И ний сми виждали таквизи нища шъ знайш.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И гръците ги съсипаате с писане бе. А па аз гледам украинците минали на отопление кой с каквото може и мъкнат дръва и режат с резачките...мила родна картинка...таааааа тяхното положение по време на война е като нашето положение без война. Обаче пишем за другите.
20
3
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Фотоволтаична система имам от 6 години. Не е мръднала. А панелите са най-евтиното в нея. И не, разни тройкаджии от ТУ няма да идват нищо да я правят. Сам си правя всичко. Вашата "професия" е мое хоби, както обичам да казвам. Ама моята професия не можете да я вършите и затова е професия. Самият ти изказ подсказва, че нямаш дори и бегла представа, че вносните фотоволтаични системи от Китай за на 5 пъти по-ниска цена от у нас. Моята се е избила вече откъм инвестиции около 2.4 пъти по груби сметки.
19
4
 
6
 
! Отговори
българин до 16 преди 1 година
Недей подвежда хората.Фотоволтаика също струва пари и то немалко.Освен това той се изплаща в продължение на повече от 10 години.Аз обаче ти казвам (като електронен инженер) че трудно ще доживее десетина години.Я панела ще си намали КПД-то я някой с камък ще ти начупи панела я инвертора ще сдаде багажа.Ще го оправиш разбира се-с моя помощ - но това ще ти струва още по скъпо.Засега няма файда от фотоволтаика.Освен ако не смучеш пари по проекти..
18
2
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
*** от колата не слиза. Как *** ще се вози в транспорт, ще ходи пеша или ще кара колело?! Това е за бедняците! *** е със синя кръв.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение на писателя тук в Солун от десетилетия си карат моторчета. И аз си купих моторче и с него се придвижвам много по бързо отколкото с колата. Колкото до скъпият хляб това се отнася за хляба който се прави по различно от обикновеният хляб. Обикновеният ръжен хляб е много вкусен и евтин.
16
5
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Безплатен ток има в офиса на всяка ИТ компания. Не един път съм го писал- фотоволтаик. За 15к взимаш 20 киловата и си ти. Та ще продължи вечно безплатният ток. С нашите зареждаме кола, захранваме термопомпа и градинско осветление. 0 разход. Мерси. Относно Тесла- ускорява до 100 за 1.8 секунди най-мощната. Тези, които масово караме у нас ИТ спецовете ускоряват за 3.6. За всезнайковците долу съветвам да видят XC90 T8- 4.5 до 100. Акъл от аутсайдери не приемам. Хубав ден.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук голям рев обаче велоалеите празни, няма по яко да караш с крадена нафта и да тровиш и глей ся ко прай на втора.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците винаги са карали малки мотори, това не е ново!