Ще се окаже ли РСМ троянският кон на Русия на Балканите?

Проф. Овчаров: Западната ни съседка сама отлага приемането си в ЕС
26 яну 2023 09:32, Анисия Иванова
171

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" в ефира на "България сутрин".

По думите му половин година след подписването на френското предложеие липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците.

Още по темата

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

"Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът.

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
И как да " няма деца Боко тук, в БГ" КАТО И ДЪЩЕРЯ МУ, И ТРИМАТА МУ ВНУКА СА ТУК, В БЪЛГАРИЯ!!! ЗА РАЗЛИКА ОТ ДЕТЕТО НА КОРНЕЛИЯ И ДР. КОМУНИСТИЧЕСКИ АКТИВИСТИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЕЦАТА НА РУСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. :))))
68
5
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
В нашата конституция кои народи са споменати? Искаме това от македонците колкото да покажем характер. В наш интерес е те да са в ЕУ.
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко вчера казал,че ставало лошо като Българина се ядоса. Да така е! Когато Българина се ядоса винаги е бил унищожаван и държавата намалявала.Това което ще стане е България ще нападне Македония,НАТО ще направи протекторат на Албания,Косово, и Македония, може и Босна и ше атакува нас.За ден ще загубим войаната.Русия отново ще ни спасява и ние ще загубим няколко територии,ако остане държавата.Това става като се ядоса Българина.Деца,четете история и се учете,за да знаете Бъдещето.
66
3
 
4
 
! Отговори
Лесно е преди 1 година
Признават българите и ги включват в Конституцията наравно с другите народи - И ВЛИЗАТ В ЕС!!! ТОЛКОВА Е ЛЕСНО!!!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не няма. За да бъде някоя страна троянски кон, трябва да има някаква сила, ***(ле)кетата са българи- мързеливи, завистливи, разединени и злобни
64
4
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Забрави + 32 тона злато, изпратено във вагони за Русия, за да платим " Освобождението" ни. Факт!!!
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да се окаже втория троянски кон на Русия на Балканите.
62
5
 
1
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Така е с Русия винаги плащаш и край няма
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради нашата агресия и на Сърбия, Косово,Албания и Македония ще бъдат протекторат на НАТО,а много вероятно Ние да не сме член на НАТО.Боко да внимава да не изхвърля,какво щяло да стане ако се ядоста Българите. Аз ще му кажа какво става,понеже съм чел история.Катонсе ядоса Българина винаги това водинод национална катастрова и разпад на държавата.Войната на Боко е изгодна,както инна Путон беше. Клати му се свободата.Боко и Джаба нямат деца тук в България и не им дреме за нас.
60
6
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Забрави + З2 ТОНА ЗЛАТО, ИЗПРАТЕНО ВЪВ ВАГОНИ ЗА РУСИЯ, ЗА ДА ПЛАТИМ " ОСВОБОЖДЕНИЕТО" НИ. ФАКТ.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли България ,нормални хора които се занимават геополитика?Да има ,но всичките са извън студиата на телевизиите,***.Който има ум,ги слуша,който не си стои в тъмнина.
58
3
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
ПРАВ СИ. ГРАДИВНОТО СТАВА САМО С ЛЮБОВ, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО. КОНФРОНТИРАНЕТО И ЕСКАЛАЦИЯТА НА ОМРАЗАТА НЕ ВОДИ ДО НИЩО ДОБРО. ВЛИЗЕ ЛИ В ЕС - МК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН. НО Е НУЖНА И ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА ИМ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПОСТАВЕНИ НА ЕДНО РАВНИЩЕ С ДРУГИТЕ НАРОДИ В МК. НУЖНО Е.
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз на хранилката от 1984г .Разкопал 20 км и герои и цял живот цър път кеф ,дИЕСиЕ човече
56
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В Македония мразят българите щото 50 години така са ги учили. Като нас са ни учили да мразим турците и да обичаме руснаците. Трябва да помогнем на Македония да се откъсне от сръбското влияние. Да ги подкрепим за ЕС. Сърбия никога няма да влезе, трябва да признаят Косово. Ще отнеме години да препрограмираме македонците, но трябва да почнем отнякъде.
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин 10Толкова си и българин. Подметка.Русия ни "освободи" за да си направи роби. После ни "освободи" и втората световна по същата причина, само че и реши да вземе цялото сребро на резерва ни и да убие 45000 българи, защото имали висше образование.Освободители. Големи.Такива като теб - чемодан > вакзал > Массква, и не се връщайте!
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизация! Мобилизация! Мобилизация!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя що не ходи да копа някъде ами е по ТВ
52
1
 
8
 
! Отговори
Ами как да не мразиш преди 1 година
Когато ти си лъжец,вярваш в лъжлива история,вярваш,че си нещо което в същност не си.Естествено ще мразиш всички,които имат смелостта да ти кажат в очите,че си лъжец,че си крадец на самоличност.Да не говорим за всички ония "учени",които са направили кариера и пари,накичили са се с титли пак на базата на лъжата.Те ще са най-яростните Българомразци,защото ако обикновените хора разберат,как са ги лъгали ще ги разкъсат.Така е в страната на лъжците и кривите огледала!
51
2
 
5
 
! Отговори
Ей, голям зор преди 1 година
да започне война на Балканите!
50
2
 
3
 
! Отговори
Бухааа преди 1 година
Овпара не е ли копач на старо време ?Вече и той анализира подпримитивна държава журналисти хора от всички разбиращи и стигащи дъното