Милотинова: Властите в РСМ имат заслуга за станалото с Пендиков

Нешков: Инцидентът с Християн е част от институционалната омраза
Обновена: 24 яну 2023 15:08 | 24 яну 2023 12:57, Росен Стойчев
50
Милотинова: Властите в РСМ имат заслуга за станалото с Пендиков

Християн Пендиков е в добро състояние днес, чувства се добре и е благодарен на българската държава, заяви журналистът Любчо Нешков пред БНТ.

„Македонските власти имат заслуга за това да се стигне до станалото с това над 21-годишното момче, защото те оставяха безнаказани някои престъпления, които бяха извършени в РСМ. Като започнем от палежа в Битоля, минем през нападението с камъни в клуба в Охрид.

Още по темата
Това създава една атмосфера на безнаказаност срещу тези престъпления спрямо българската общност в РСМ, за да се стигне до този тежък случай", коментира журналистката Милена Милотинова.

Според Любчо Нешков инцидентът с Християн е част от институционалната омраза, която действа в РСМ.

„Изграждането на Северна Македония и всички нейни институции се базира само и единствено върху омразата и отричането на миналото“, смята той.

Не е работа на външния министър на РСМ да идва в България и да си прави кризисен пиар. Очаквам реакция от всички институции, ангажирани по въпроса. Става въпрос за ежедневен натиск в социалните мрежи. Българската държава трябва да направи звено, фонд за правна защита на българите в РСМ. Държавата трябва да осигури правна защита на тези хора. Българските политици - евродепутати трябва да ни запознават с това по какъв начин живеят българите в РСМ, защото този натиск и закани към тях са ежедневие, те не са инцидент, добави Милотинова.

Интересно е Вархеи какво ще напише в следващия доклад за РСМ, нямаше изброени инцидентите спрямо българите в РСМ в предишния му доклад. А българската държава трябва да следи това да стига до Европа, до европейските институции и те да вземат мерки. Трябва да има цялостна законодателна промяна в РСМ по въпроса, каза още Милотинова.

В ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR еврокомисарят по разширяването Вархей обеща, че ще приеме македонските българи и ще се запознае със законодателството срещу тях. Обеща както пред българската аудитория, така и пред тази в РСМ, в чиито медии интервюто беше широко цитирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия македонци какво толкова се надуват и претендират за клубовете на българската общност,че носят имената на българските царе Фердинанд и Борис 2-ри,баща и син,които в интерес на истината са се грижили повече за македонците отколкото за българите в страната,били те с българско потекло,но така било в ония времена там повече българи са се оказали на место живели и заселили тез райони,както много са се преселили и намерили место за препитание след гонения от централни,източнии югоизточни,че южни.
22
1
 
3
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
Поканете еврокомисаря по разширяването Верхей да посети РСМ заедно с българската делегация и евродепутати/които имат запрещение да влизат в РСМ/на поклонението и полагането на венци на гроба на Гоце Делчев по случай 151 годишнината от рождението му....гОООлям цирк ще настане в РСМ !!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
777 преди 1 година
Днещното СРМ е на територията на сръбската окупационна част от областта Македония, в която след Втората Балканска война преобладаващото население е било българското. Говорим за повече от 50%. Част от населението са били гърчеещи се , гръкомани и още по-малка истински гърци както и сърби, роми, власи и турци. Останалите дялове на областта както следва са Егейска Македония, днес в Гърция, която стига до Лариса и Пиринска Македония. Това изчерпва въпроса.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До13, бати колко сте объркани, човек може само да ви съжалява-обща история, скоро няма да влезе те в ЕС, промити мозъци, учат ви на омраза
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонистите са агресивни,защото се страхуват за идентичността си.Хапят от страх като палета,притиснати в ъгъла,защото усещат нередното в историческия си разказ,пълен с лъжи,интерпретации и премълчаване на неудобни факти.За това искат и да се разтури историческата комисия и да наказват всеки,който се усъмни в фалшификациите и лъжите. За това имат и носталгия към ТИТО и са най-големите му почитатели и до днес от всичките юговци.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стево Коминтерната няма как да се надскочи.Стевчо Коминтернов,Гоце Делчев е българин и това не можеш да го промениш.Безброй са архивите и документите,свидетели на българския характер на населението в географска Македония.Найю-много са били българите,а след тях турци,гърци,албанци,роми и т.н.ВМОРО е българска организация,бореща се за автономия на Македония и Одринско в Османската империя.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Претенции към Македония трябваше преди да я признае другаре Черен ваньо за Държава, още тогава Гърция си търсише правата и си ги получи сърдете се на Костов и шайката му днес ДБ
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се ,че са виновни.Ако искаха да прекъснат истъпленията на етническа омраза,щеше да превенират и накажат жестоко заченките на тенденцията.Те я отглеждаха внимателно и умишлено,а сега се правят на изненадани.Всеки го виждаше ие предупреждаваше за последствията на скритата толерантност на агресията срещу българите,но властите в СМ се правеха на глухи.Накрая ще играе ВЕТОТО.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Областта Македония Пирин Вардар и Егей са освободени от турско робство именно от ВМРО да има нещо българско в абревиатурата не нали точно затова трябва да я има Македония ,спрете да се бъркате в друга държава с тия дяволски клубове
14
0
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Като сами не си гледаме интереса, кой ще ни го гледа. Властите там ни ненавиждат поради две причини. Умишлено индоктриниране и промиване на мозъци и най - вече, защото, искат да са нещо повече от нас. Искат да са различни и уникални, да са водещи фигури. Признаят ли правотата на българите всичко пропада.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекрасна водеща ,но за какво и трябваше да отиде при Царя 800 дни не обяснимо и тя има вина в 800 те лъжли на Царя .Жалко
12
1
 
3
 
! Отговори
Оня преди 1 година
А още повече вина имат нашите политици.От вчера Пендаровски и външния им министър се карат на нашите политици и мерките, които взимат са само срещу българите.Нашите като винаги мълчат виновно.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендиков може да играе двойник на Пеевски.
10
3
 
3
 
! Отговори
Dj преди 1 година
Ало, тоя пишещ с главни букви инфилтриран македонист, пак ли ние сме виновни, аре у лево
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой съзнателно предизвиква омраза между макетата и българите. Какви са тия фашисти, с които кръщавате клубовете?! Провокират и после реват, че ги бият. Наглост и липса на уважение към другия- това няма да свърши добре за никого!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА ДЖАМБАЗКИ НЕ МУ ПУКА ЗА ТОЗИ ПИНДИКОВ...СЕГА КАТО ИЗЛЕЗЕ ОТ БОЛНИЦАТА ПОНЕЖЕ НЯМА КАК ДА СЕ ВЪРНЕ В МАКЕДОНИЯ ПОНЕ НА ТОЗИ ЕТАП И ЩЕ ТРЯБВА НЕЩО ДА РАБОТИ...ВМРО МОЖЕ ДА ГО ВКЛЮЧИ В ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ КАТО РАЗДАВА БРОШУРИ ИЗ УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ,А В КРАЙНА СМЕТКА ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ СТАРОТО СИ ПОПРИЩЕ-ДА ПЛАСИРА ДРОГА.КАКТО СЕ КАЗВА В ПОЛИТИКАТА НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ,ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ.
7
12
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Човекът ви каза - обиждате една част от македонците, и то по-голямата част, сменете името на клуба. Какво неясно има?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Кирил Петков пусна нарочно Македония в ЕС!
5
3
 
6
 
! Отговори
до хората преди 1 година
неее приятелю, те това искат да ги оставим да си веят коня.... вето за ЕС моментално, просто и ясно! първи ги признахме, сега ще ги спрем
4
5
 
6
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Забравяте РСМ за 1 година,не я споменавате никъде ,без контакти и всичко ще си дойде на мястото.На един човек колкото повече внимание му обръщаш,повече щуротии върши.