Ще се окаже ли РСМ троянският кон на Русия на Балканите?

Проф. Овчаров: Западната ни съседка сама отлага приемането си в ЕС
26 яну 2023 09:32, Анисия Иванова
171

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" в ефира на "България сутрин".

По думите му половин година след подписването на френското предложеие липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците.

Още по темата

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

"Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът.

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е в Нато умници,спрете с е.Като си в Нато на кой си васал?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин .....Не мога да повярвам, че получих толкова плюсове за пълни глупости.....Ми що ядеш трици? После олеле... Пак добре, че минусите са малко повече....засега, де.
47
1
 
1
 
! Отговори
Q преди 1 година
До 36Но не и западна цивилизация,но ако става въпрос за цивилизация-то намирането на злато не е означава цивилизация и то най-старата ,нали ? ) Ха стига с тези псевдо-патриотични терории ,то е намерно през 1972 година ,но в учебниците по история няимаше такваз псевдо-патриотична истерика по повод това имане.Е,ТРЯБВА малко и разум и логика ,ама откъде таквиз работи при теб.)
46
1
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Алоууу, Турция сега щеше да е разпарчетосана, ако не беше СССР, КОЙТО ПОМОГНА НА КЕМАЛ АТАТЮРК ВЪВ ВОЙНАТА МУ СРЕЩУ ЗАПАДА. НЕ СЛУЧАЙНО ЕРДОГАН СЕГА Е ПОСРЕДНИКЪТ МЕЖДУ РУСИЯ И ЗАПАДА.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Археолог и политика,ама от къде да знае,че Македония е в Нато и друг издава заповедите.Нещо се оляхте с тази Русия ,на всеки все тя му е в устата.Не съм им фен,ама нещо се правите на разбира чи всички от геополитика.Фен съм Ви,като учен,но не се занимавай те снеща,които не са в ресора.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Русия е прозрачна: България, Сърбия и Македония (като цяло западните Балкани) да останат под нейно влияние и затова е впрегнала цялата си шпионска машина да създаде в този регион нестабилност и дори военен конфликт. Трябва да се изгонят руските подривни тайни служби от тази територия, за да не се стигне до тежки последствия
43
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
България влиза в няколко войни и за съжаление губи, за да спечели Македония. Това винаги е била нашата национална кауза. Руснаците винаги са били против нас! Това освобождение с идеята да им станем васали да си го за врът където им е удобно!
42
2
 
9
 
! Отговори
вн ухз преди 1 година
МК е вражеска на БГ държава и така трябва да се отнасяме с нея. И вече никаква аванта, след приемане на френското предложение топката е в тях. Направихме достатъчно компромиси. Иначе беше важно тяхната територийка да влезе в НАТО, за да се подсигурим и от югозапад. Дали ще влязат в ЕС си е техен проблем.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Q Не! От варненския халколитен некропол е първото обработено злато в света, както и първата каменна крепост в Европа. Но май не само за това не си чувал?
40
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 1 година
Какво е Македония, не се знае, но се знае, че 50 години сърбите бавно и методически са унищожавали българщината там. Вижда се с невъоръжено око, но ако се задълбочиш попадаш на ужасяващи неща.
39
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не мога да повярвам, че получих толкова плюсове за пълни глупости. Абе Русия винаги е била против Българските интереси в Македония. Нали те направиха или финансираха оня филм, че ние нямаме съпричастност към кирилицата. Нали Руснаците насъскаха сърбите да ни нападнат. Русия е истинския враг на България!
38
0
 
4
 
! Отговори
Колежанов преди 1 година
Цивилизацията е започнала от Варна и затова сме едни от най-цивилизованите народи в света. Само малко не можем да се сдържаме да си изхвърляме отпaдъците където не трябва и превърнaхме страната в бyнище, но това са дребни битовизми , цивилизоваността се изразява във съвсем други фактори - например народни обичаи като тричане и кукерство и т.н.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста има да драпат макетата, да се покажат като по големи руски подлoги от нас. Целият агентурен апарат, още от бившите КГБ/ДС, та чак до момчетата на ген. Решетников са ангажирани по темата, особено по насаждането на омраза между България и Македония, включително и красавецът от снимката.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Археолог" нищи глобална политика. Българина най много разбира от докторлък, от футбол и най вече от работата на другия
35
7
 
4
 
! Отговори
може преди 1 година
но ние пък сме троянския кон на русия в ес
34
2
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Има предвид НАХОДКИТЕ ВЪВ ВАРНЕНСКИЯ НЕОЛИТЕН НЕКРОПОЛ, КОИТО ДОКАЗВАТ СТАРА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И НАЙ- СТАРОТО ОБРАБОТЕНО ЗЛАТО В СВЕТА, ПО- СТАРО ОТ ЕГИПЕТСКОТО. АМА ТИ ОТКЪДЕ ДА ЗНАЕШ???
33
0
 
8
 
! Отговори
А.Китов преди 1 година
Макетата пратиха 20 танка Т72 на укрите та не знам къв руски кон могат да бъдат. Те си играят собствена игра.
32
1
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ще се окаже, ще се окаже... Там още си слагат портрети на Тито и се прекланят пред комунизма.
31
3
 
1
 
! Отговори
Q преди 1 година
Е,това не бях чувал,че западна цивилизация е започнало от Варненско. Навярно коегата е от Варна.))
30
4
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Айде стига с тези клюки американски ..спрете се бе хора...ОмръЗнахте ,вашето има обратен ефект и хората разбират какви сте "експерти и специалисти" и за вас само цар Долар има значение..