Имало е физическо насилие над българите, задържани на границата с РСМ

Пет часа границата беше затворена, каза Виктор Стоянов
5 фев 2023 09:57, Елка Василева
185
Имало е физическо насилие над българите, задържани на границата с РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

„Сутринта се бяхме събрали около 10 автомобила на границата. Всички се бяхме уговорили да отидем на честването на Гоце Делчев. След като пристигнахме на границата, разбрахме, че системата на пункта от страна на Северна Македония не работи. Пет часа границата беше затворена“, каза председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов пред bTV.

Още по темата
Той обясни, че в това време е станала огромна опашка от коли, имало е дори и автобуси, които са редовни линии между двете страни.

Според него не е допустимо дори и техническа да е причината, тя да се случва на една държава, която е кандидат за ЕС.

Той коментира и официалното съобщение на РСМ, че само на влизане в страната системата не е работела. “В крайна сметка сградата, през която преминава движението, е една. Как от едната страна има електричество, а от другата страна няма. Очевидно това беше провокация от страна на официалните власти в Северна Македония с цел да провалят съвместното честване на нашия общ революционер Гоце Делчев”, добави той.

Стоянов коментира и момента на ескалация на границата, когато трима наши съграждани са задържани от македонските власти. “Когато са започнали да пускат автомобилите с щателни проверки, са започнали на всички български граждани да им дават документ, че са заплаха за националната сигурност. Става дума за десетки хора. Аз се погрижих да събера документите със съгласието на хората, за да ги изпратя на външното ни министерство, а след това да се предоставят и на Европейската комисия”, каза той.

Стоянов подчерта, че има информация, че тримата задържани българи са били подложени на физическо насилие от страна на македонските полицаи. “Един от тях е от партия “Възраждане”, но другите двама са граждани”, каза той.

300 евро е гаранцията им, за да бъдат пуснати и им е забранено да влизат в страната в следващите три години.
 


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
Голям *** сме.Навсякъде където е пръднал българин го смятаме за българско.
137
0
 
0
 
! Отговори
D: преди 1 месец
МЕРА СПОРЕД МЕРА !
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами не ги пускайте и тях в клуба гараж дето правиха в бг и им спрете студентите дето се правят на българи и тва е
135
2
 
6
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 1 месец
Те ти казват в очите, че си татарин,*** и фашист и какво очаквате романтична история ли...
134
2
 
5
 
! Отговори
СТОП преди 1 месец
От Анонимен 143, 144 са написани толкова объркани писания за Гоце Делчев, че той самият е объркан колко се обърква в опитите за нова история. На чист български език- провокацията идва от македонските митничари. Дори са се опитали да намалят броя на официалната група представителни лица от България. Къде е взамооважението тук?
133
5
 
9
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Никой няма право да бие БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!! Ако не са съгласни да ги допуснат в тяхна територия да ги върнат! Не бива сръбската образователна и полититическа система в Македония да настройва българите от РСМ срещу своите братя българи, дошли от РБългария да почетат Великият български революционер Гоце Делчев!!!
132
5
 
8
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Във Варна живеят много наследници на българи, родени в Македония и милеят за родните места на своите деди, които за нас са български. За нас Гоце Делчев е продължителят на делото на Левски в Македония. Не забравяйте, че България е тази, която обяви Балканската война, за да освободи българите от Тракия и Македония от турския гнет, но не и да попаднат под гръцка и сръбска асимилация. Българската държава се е стремял към осъществяване на българския идеал: Единна държава Тракия, Добруджа,Македония.
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите комунисти, които създадоха македония, сега децата им от възраждане искат да запалят война между България и македония, защото малко им е кръвта в Украйна, искат още кръв, а българския селянин подсмърча и не разбира.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Со дума и со малко кютек ке се оправят.
129
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само бой на такива сомаци,те отиват там единствено за провокации,да би мирно седяло не би ху... видяло
128
3
 
7
 
! Отговори
СТОП преди 1 месец
"Токовият удар" в едната посока и претърсването на български коли плюс задържане на българи на тази паметна дата е провокация от страна на Македония. Какво целят с тези провокации? Като новоприета членка на НАТО от 2020г. би трябвало да се съобразяват повече с демократичните и миротворни идеи иначе не им е там мястото!
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нема такъв народ, едните прости, другите им се вързват. Пълно игнориране.
126
1
 
9
 
! Отговори
Ь преди 1 месец
1. Що дирят там? Провокация!?2. Колко българи са чествали.3. Забравете макетата, затворете границата и ЕС и не ни занимавайте.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другото което не знаете за Гоце Делчев е че той е бил комунист -либерал,а когато са го изгонили от Военнтото Учлилише в София Цариситите са били на власт.Царистите и Върховистите избива комунистите и останалата част на ВМРО,вклчително и лявата и центриската фракция на ВМРО, в която е и Гоце Делчев.За това е много объркващо Българското ВМРО да почита Гоце Делчев или Яне Сандански,или Питу Гули.
124
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да провериш в учебниците ти по история ,че Гоце Делчев е изгонен дисциплинарно заради политическите си убеждения от Военното Училище в София.Той затова отива в днешна Македония,която тогава е под Османкса власт.Кой Българин ще Бяга от собственатамси държава?Да той е Българин,но защо е напуснал любимата си държава и отива при врага си Османците?Вие от ВМРО и Възраждане не знаете историята ,ходите в Македония да създадете военен конфликт.По поръчка,това ви е целта.Искате БГ вън от НАТО и ЕС!
123
6
 
8
 
! Отговори
Ицо Азарта преди 1 месец
Дайте още един мандат на нас от Подкрепяме Предателите и Етиопия ще започне да се гаври с български граждани! Ние от ПП винаги можем да ровим дъното и да слезем по-ниско!!!
122
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е бил изгонен от военното училище в София, не лъжи!Гоце Делчев винаги е застъпвал Македония са бъде част от България.Колко ти плащат от Скопие за анти.българска пропаганда?
121
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората на Възраждане ,които са задържани са Българи с Руско самосъзнание и винаги са с Руския флаг на официални митинги.Защо им е да честват Гоце Делчев?Да ходят в Русия и да дават отчет и уважение на гроба на Сталин и Ленин.
120
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затворете границата за макета и изгонете всички пребиваващи!!!
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много объркана логика имаш.Враца е град и не е държава.Гоце Делчев наистина е бил Българин. Но какво е направил за България?Изгонен е от Военнто училище от София.Освен това Върховиситите(про-Българскта част на ВМРО) го предават на Османците и те го убиват от засада.Цякото село е блокирано и къща по къща го издирват.Та това е историята.Интересно е че днешното ВМРО(Върховистите) го почитат.Та Върховистите избиват всички приятели и последователи на Гоце Делчев!!!