Психолог: Земетресението ще доведе до бум на паник атаки

Човешкото съзнание не може да поеме мащабите на случилото се
10 фев 2023 10:25, Анисия Иванова
19

Оцелелите от природното бедствие в Турция изпитват огромен страх да се приберат в домовете и избират да нощуват в колите си.

Нормално е това да се случва, тъй като нивата на стрес са високи. Има вероятност много от тези хора да развият посттравматично стресово разстройство в първия месец от събитието. Това състояние има различна симптоматика, която е близка до депресивната и тревожната. Възможни са психотични състояния - високо ниво на гняв или страх. Човешкото съзнание не може да поеме мащабите на случилото се. Едно от най-важните неща е да се работи с тях през първите 72 часа. Трябва да има хора, които да им повтарят, че оцеляването им е ценно. Това заяви кризисният психолог Ева Василева в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ би било много важно пострадалите хора да работят с психолози в групи.

"Стресът може да се отрази и на хората, които помагат. Ако близките им забележат необичайно поведение, трябва да знаят, че това е естествен процес и може да имат нужда от помощ. В основата стои човешката подкрепа - присъствието на други хора", поясни тя.

Според нея кризисно консултиране за период от 1-3 месеца е добър вариант, тъй като част от посттравматичните ситуации могат да се развият по-късно - след месеци или дори години.

"Това състояние може да доведе до злоупотреба с вещества в опит емоциите да бъдат неутрализирани. Това е моментно състояние на анестезия", отбеляза гостът пред Bulgaria ОN AIR.

Психологът е на мнение, че най-податливи на депресивни състояния, причинени от видените кадри от опустошителни събития, са децата и възрастните хора

"След стартирането на Ковид пандемията и войната в Украйна имаше бум на паник атаките. За съжаление, сега вероятно също ще има такова нещо. Има случаи, в които психолозите не могат да помогнат, тъй като волята за живот е индивидуална ", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Валенти преди 1 година
Никой не може да предсказва, кога ще е земетресението и да каже кога и къде ще падне астероид.Но това земетресение не е като другите.То е спомогнато от човешка немарливост.То е жълт картон за човечеството.На войната в Украина се дължи , невиждано замърсяване на нашата планета , а многото мощни взривове на ден ,няма да остане ненаказано от майката Земя.Белите хора я превърнаха в боксова круша , вместо да я направят рай.Тази война няма военно решение, а слабите политици немогат да решат казуса.
13
4
 
1
 
! Отговори
Мангалистан преди 1 година
Психолозите да внимават с измислените си изказвания, че пенсионраните милиционерЕ, "бдят" с Макаровците.......
12
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
аз съм паник атака като знам колко де-би-ли събориха стени в кухнята към балконаа един събори комина в кухнята сън не ме хваща няма да правя опити да тичам постълбите ще чакам господ какво е решил
11
2
 
1
 
! Отговори
Доста тлъстичка преди 1 година
е психолоджитУ! Ако я стиснеш леко и ще хвърчи мазнинка и олио :)
10
0
 
0
 
! Отговори
dancho преди 1 година
До Анонимен Аха...половин милион лева струва това твое" ТОВА Е,НЕ СТРУВАЛО ПАРИ'
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат нужда от спасителни екипи, медицинска помощ, храна и подслон, не от психолози.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сте готови за всичко на този свят. Ядрена война, апокалипсис- всичко. Паник атаки от земетресения са лигавщини. Теоретичен максимален трус у нас в София е 7 по рихтер максимум. Оправете си панелките, вземете мерки, обследвайте ги. Не ми викайте Неволята. Купете къща до града, направете си бункер, запасете се. Това е- готови сте. Не струва пари.
7
3
 
4
 
! Отговори
Ебльо преди 1 година
тая психоложка и трябва едно разстройсво и на нея, че като гледям как се е уяла и надула, явно нещо е запушена
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и всичко да се възстанови (в което се съмнявам - ще отнеме десетилетия ...), тези тряавми ще са с хората до живот :(
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква гениалност има в тази психоложка!!! Направо ме подсети за вица за Авакум Захов: "Когато го видях да реве и да се търкаля по земята, веднага заподозрях че нещо може да се е случило"
4
1
 
6
 
! Отговори
Коки преди 1 година
Абе почнаха всички паник атаки да имат бе........
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мхм....не мисля че е нужен психолог да ми обяснява с термини как хората ги е страх от земетресение особено, ако си оцелял при възможно най-сериознозното такова...
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а бе кво ги мислите, изклали са милиони българи, арменци, гърци за да се настанят в земите им. господ ги наказва за злодеянието им.
1
3
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Баба дала на войника:)))