Вучич: Не можем да контролираме реекспорта на оръжия за Украйна

Произведените в Сърбия боеприпаси често попадат в конфликтни зони, въпреки забраната
Обновена: 10 мар 2023 21:22 | 10 мар 2023 20:25, Йоана Цонева
16
Вучич: Не можем да контролираме реекспорта на оръжия за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия призна, че сръбската страна не е в състояние да контролира реекспорта на своите оръжия за трети страни.

В интервю за сръбския телевизионен канал Happy Александър Вучич каза, че продажбата на боеприпаси, произведени в Сърбия, позволява да се изхранват хората в страната.

Вучич заяви, че властите и компаниите на страната не са доставяли оръжие на Украйна или Русия.

Той отбеляза, че произведените боеприпаси често попадат в конфликтни зони, въпреки забраната на страната производител.

"Това е партида сръбски боеприпаси, които се озоваха в Турция. Каквито и боеприпаси да изнасяте, те ще попаднат в Сирия, Мали, някъде, където има война", каза Вучич.

Президентът на Сърбия подчерта, че печалбата от продажбата на оръжия и боеприпаси е много важна за страната му, въпреки факта, че оръжията могат да попаднат в трети страни.

"Трябва да храним хората, икономиката ни трябва да просперира. Ние произвеждаме оръжия, а не токчета за обувки, така че какво да правим сега" каза Вучич, подчертавайки, че Сърбия не е нарушила закона, продавайки оръжие.

Още по темата
В началото на месеца стана известно, че украинските сили за отбрана са използвали нови сръбски ракети ER Grad 2000 122mm. Те значително превъзхождат възможностите на други подобни ракети в арсенала на украинската армия.

Още на 5 март Вучич нарече доклада за продажбата на оръжие от Белград на Киев "откровена лъжа" и отбеляза, че Сърбия не е доставяла военни продукти на Украйна или Русия.

Министерството на отбраната на Сърбия по-рано заяви, че страната не е доставяла боеприпаси директно на Украйна.

В съобщението се казва, че боеприпасите са закупени от сръбското предприятие "Крушик" от канадската компания JNJ Export & Import.

Контейнери с боеприпаси са транспортирани от Сърбия за Турция от Arca Savunma Sanayi Ticaret. От Турция ракетите са доставени в Украйна през Словакия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак да не може да го спре... Я да си припомним един самолет с оръжия от сърбия уж за бангладеш как се запали и падна над гърция
12
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Др.Нинова го е учила да лъже.
11
0
 
9
 
! Отговори
Долните ни съседи преди 1 година
Вучич, ти излезе голям подлец и *** като твоя приятел бате Боко.От началото на тази година започна отново да си въртиш д-то в посокана Запад. Макар че взе оръжия от Русия като подарък, за милиарди долари !Но не си въобразявай че Путин и Лавров, вече не са ти "скроили" шапката !Остава само да те гледам с удоволствие, как ще те извозят с френско-германскотопредложение /подобно на Минското/ и ще ти вземат Косово.Тогава вече самите сърби ще те разкъсат на парчета . . .гювендиьо мазна !
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 - он Вучич ви го каза - не можем да го спрем защото иначе нашите хора няма да има какво да ядат.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки производител може да контролира ако пожелае като се направи договор и при установено нарушение на договора да се прекратява. Боеприпасите са нещо което се харчи лесно и се произвежда лесно както може и да се спре лесно. Не са някакви големи машини. Още повече че за различни видове боеприпаси трябват определени оръжия които не всеки има.
8
0
 
6
 
! Отговори
Кал4о преди 1 година
Корнелия Вучич :-)))))))
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турска фирма ги е купувала,а зад турската фирма е била канадска.Накрая укрите правят доклад.Защо?Да правят интриги между сърбите и руснаците.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сърбия има в момента над 100 000 новодошли руски шпиони и руснаци, които целят нарастващо руско колонизиране на региона. Това е опасност за всички на Балканите. Сърбия остава вярна на своята васална роля към агресора, още от Средновековието. Сръбските князе са били васали на Византия, на Османлиите, сега са на руския агресор.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин няма ли да отиде и да протестира и там със руските знамена.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия контролира обаче много успешно, даставката на руско оръжие в страната си. Белград получи много подаръци от Путин. Излъга, че са за учение и прие установките С 400 от Москва. Кокто и цяла ескадрила МиГ 29, бойни машини и снаряжение. Да не споменавам руската военно шпионска база в Ниш, маскирана като "хуманитарен център". Само че, руснаците не дават нищо даром. Сърбия е опасност за мира на Балканите и в Европа.
3
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Все равно руснаци продалжат любят серби, ето их братья славяни. Азиати са двамата.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите русопродажници като копейкин ни давахо сърбия за пример.парата прави борбата бе рубладжии
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние така.