Пендаровски иска извинение от България за депортирането на македонските евреи

Днес македония почете паметта на жертвите на Холокоста в РСМ
12 мар 2023 15:23, Нели Христова
134
Пендаровски иска извинение от България за депортирането на македонските евреи
Снимка: БГНЕС

„Никъде в Европа болната концепция, наречена "окончателно решение на еврейския въпрос", не се прилагаше по-ефективно, както в окупирана тогава Македония. Както в еврейския, така и в македонския език, първоначалното значение на думата справедливост се отнася до това, което отговаря на истината. Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по онова време в депортирането на македонските евреи.

Това заяви президентът Стево Пендаровски, цитиран в медиите на РС Македония, в обръщението си по повод годишнината от депортирането на част от евреите в някогашната българска област Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
КАНАС ЮВИГИ преди 1 година
ТАКАВА ДЪРЖАВА Е НЯМАЛО ПО ТОВА ВРЕМЕ ??? ЗА КАКВО ВОБЩЕ ДА СЕ ИЗВИНЯВАМЕ ТЕ СЕГА И ЕВРЕИ ЛИ СТАНАХА ОЩЕ КЪМ КОЙ НАЦИИ ЩЕ СЕ ПРИПОЗНАВАТ ??? АЛБАНИЯ ТАМ ВИ Е БЪДЕЩЕТО ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТЕ ?? АХА АНАДЪМНО ???
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа ха ха ха ха. И за марсианската общност също нали? Ха ха ха
97
1
 
1
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
Защо се приглушава фактът, че във всички досегашни съдебни международни процеси по тая тема - Айхман, Бекерле и Фриц фон Хан съдът не отрежда вина на тогавашната българска държава ?И защо някои "експерти" тук се опитват сега да придадат еднаква тежест на официалните заключения на съда, които единствено имат правна стойност, с отделни "аргументи" и "доказателства" на защитата на обвиняемите ?Или се самоовластяват за членове на по-висша от международния съд инстанция ?
96
1
 
6
 
! Отговори
Копелета преди 1 година
Макета та са долни *** Никаква Европа да лазят на колене пред България.
95
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Тва да се казва някой "пендар" си е като братияпед му да се казва "бинго"! Я да те оитам нещо аз теб ,Пендаре.Твоят род къде спа в ония години,че не спаси евреяците? В България имаше цар,който бе евреин и същият наложи еврейски фашизъм срещу който се противопоставихме,знаейки,че и Хитер бе евреин.Евреите,Пендьо,не бяха узбивани.Избивани бяха Руснаци,а телата им евреите си присвоиха,твърдейки ,че са еврейски.В Аушвиц имаше ШЕСТ СИМФОНИЧНИ ОРКЕСТЪРА.Забавляявха се с лъжите си.
94
3
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
do DR.Mengeme: samo ot tvoita bolest njama lek,otnosno ima ama samo edin e laka
93
1
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
A nekoi znae li koi se e raspisal na narezdenieto za sobirane na evreite od vksti i tovarane na vlaka a?Prosto da znaeme koi sa naredbodatelite.
92
2
 
23
 
! Отговори
Марко преди 1 година
Ако сте били отделна държава през ВСВ, да бяхте направили един протест, да бяхте преградили влака с евреите, мълчахте си като бити ***, а сега ние да се извиняваме, че вие не ги спасихте
91
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е виновна и трябва да се извини. Точка - историк Ефраим Зурофф.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не спря да говори глупости, пил си пил, върви си лягай, че ставаш досаден
89
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българин да се извини е все едно мъртвец да пърдннне.Второтоможе и да се случи,но извинение няма как да получиш. Българина винаги е прав и затова е на първо място по всчико добро в света. Българина е създателя на света,те са били единствената и първа държава в света и от там всичко произхожда и те разбират всичко. Българския футбол е най-добър и затова са били даже на световно.през 1994 година.Абе не се знаивамайте с България.Само вреди ще имате.Занимавайте се с Европейския Съюз.
88
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Независими македонски историци са доказали, че тези които са помагали на немците да арестуват евреи и товарят по вагоните са 90% местни макета. Кой, жандарм, кой войник, кой доброволец почти всички са местни и никой както в България не е издигнал глас в защита на евреите.
87
5
 
24
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Да набеждаваш и обвиняваш в престъпления държава членка на ЕС , която ти е съсед и от нейното вето зависи влизането ти в ЕС не е нормално.Техните политици упорито насаждат в народа си невероятна омраза към България. Трябва да ги обявим за врагове на България и да прекъснем всякаква комуникация с това население там,както и за затворим границата.
86
2
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Тия от РСМ ако бяха останали към България и бяхме победили, щяха да имат излаз на две морета ,но те предпочитат да са със Сърбия и сега дефакто са две малки държави , без излаз на море, с топящо се население и албанска заплаха и към двете държави.
85
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мита за спасените бълг. евреи е кофата за ...
84
1
 
13
 
! Отговори
кои са север македон преди 1 година
1919-1940 са србе1940-1944 са бг1944-1990 са югу1990-2020 са бивши2021 - днес северни
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер трябваше и скопяните да ги такова. Но те се пишат за бг тогава. Лисици.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окупирана та Алфонсо каза НЕ
81
2
 
20
 
! Отговори
Христо преди 1 година
До 77: Пинелопи Делта, по време на втората световна война в Егейска Македония и Тракия не имало 100 000 гърци. Защо не кажеш какво стана с българско говорящите в Македония и Тракия, които бяха повече от гърците? Какво стана с тях? Как изведнъж станаха гърци? Доброволно ли?
80
2
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ами г-н Пендаровски, вие кога ще признаете всичките лъжи на македонизма?!