Пендаровски иска извинение от България за депортирането на македонските евреи

Днес македония почете паметта на жертвите на Холокоста в РСМ
12 мар 2023 15:23, Нели Христова
134
Пендаровски иска извинение от България за депортирането на македонските евреи
Снимка: БГНЕС

„Никъде в Европа болната концепция, наречена "окончателно решение на еврейския въпрос", не се прилагаше по-ефективно, както в окупирана тогава Македония. Както в еврейския, така и в македонския език, първоначалното значение на думата справедливост се отнася до това, което отговаря на истината. Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по онова време в депортирането на македонските евреи.

Това заяви президентът Стево Пендаровски, цитиран в медиите на РС Македония, в обръщението си по повод годишнината от депортирането на част от евреите в някогашната българска област Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
24
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Няма да влязат скоро в ЕС. Рано им е.
58
4
 
28
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До 60-Ти преди да коментираш си прочети историята! Т. нар. нови земи са дадени на, Царство България за АДМИНИСТРИРАНЕ само ,, а не подарени на България! Те са си били Немски и райха не ги е давал на царството ни ! Неграмотен пък и рогат!
57
5
 
22
 
! Отговори
А те са приветствали преди 1 година
Уикипедия: "През март 1943 година са депортирани 11 343 евреи от Тракия, Македония и Пиротско. Това става по указание на Хайнрих Химлер, предадено от немския посланик Адолф Бекерле на министър Петър Габровски.[2][3] Между 22 март - 1 април македонските евреи са концентрирани в сградата на Тютюневия монопол в Скопие. Германският консул в Скопие Вите свидетелства, че населението на града приветства депортацията на македонските евреи". А сега техните наследници ще се извинят ли за това"
56
4
 
21
 
! Отговори
пендо преди 1 година
вместо да се занимаваш с пропаганда по-добре ще е да си изпълните обещаното - впишете българите в конституцията, като начало
55
5
 
21
 
! Отговори
Morski преди 1 година
"Македонския език"!Онази фон дерлайнен дето ги подтикнат,че имало македонски език(сякаш има белгийски, швейцарски, австрийски)! Путин,дето каза, че азбуката е от "македонските земи",хамавите,дето насъскват макаците да се пишат такива,щото се "самоопределя ли"! А българите там като се самоопределят!?Ни хамавите,ни еврогейците,ни рушистите искат истината,а си гледат себе си!Българийо, сама си срещу всички! Даже и срещу всички сме устояли хилядолетия(не като райха)!
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Македония '' трябва да бъде разглеждана като малко дразнещо пале, което постоянно скимти, дразнещо, но напълно безобидно ... просто не трябва да им се обръща внимание.
53
4
 
9
 
! Отговори
Карата преди 1 година
Ела да ти го дам извинението....🤐😡
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От България или от Германия?
51
5
 
20
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
Абе Пендаровски искаш извинение за това ,което евентоално са направили в миналото нашите прадеди, а защо не се извините на България за това, което правите в момента с българите в РСМакедония. Чии мозъци промиваш с "бистрия" си ум.?
50
3
 
21
 
! Отговори
Благовещение преди 1 година
Един лъжец, говори лъжи и иска извинение за лъжите си.
49
19
 
6
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 1 година
Благодарение на глупавите си историци като Георги Николов, Пламен Павлов и Овчаров, Матанов и всички всъщност, без изключение ние пак загубихме Македония.И ако преди можехме да се нахвърлим на Фердинанд сега няма вече на кой - лъсна че като нация не можем да си управляваме тъпотията.Учени били...Били и се о....ха.А бяхме напът да си оправим отношенията.Всуе.Така е било и 1913 ВСИЧКО ИЛИ НИЩО.Е НИЩО.Нали се чудихте как сме я загубили тогава Македония, историците. Е вие го показахте.Е така.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се бяхте нарекли българи нямаше да го има това
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са били български граждани за какво да се извиняваме били са идйоти като вас в момента даже малко са пратили
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са ги депортирали... Хитлер не е трябвало да тръгва към Русия а да си свърши качествено работата в Европа!
45
25
 
13
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
А извинение от България за избитите от българите етнически македонци и Македонки от Пиринска Македония ?За интернираните македонци , за битите македонци , за геноцида и асимилацията над македонците в Пиринска Македония които геноцид и асимилация продължават и до днес ! Кога България ще признае етническите македонци в България ??
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А извинение за изтребените българи в Югославия от кой да поискаме? От новата държава Македония или от Стара Сърбия?
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във България 500 000 -те българи избягали след 1 СВ от Македония имат наследници, които ТРЯБВА да поискат ИЗВИНЕНИЕ от Сърбия и Франция за убитите от сърби БЪЛГАРИ в Македония, изнасилените българки, насилствено омъжените за сърби българки, битите деца в училищата, защото не могат да говорят сръбски, окрадените имоти и ниви, за които Сърбия и Македония ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ!
42
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абре тъпо маке . В Израел държавата на евреите .Българите са едни от най уважаваните народи .В цял свят се знае че царство българия е единствената страна в Европа която спаси своите еврейски съграждани .В израел има достатъчно споменници, с благодарност за това В българия също. Дори в Америка в столицата Вашингтон има булевард носещ името на български политик ,отговорен за спасението на евреите.Само някакви събизирани анонимници от българската област СМ плюят по страната ни.Нещастници!!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега там няма пасита и лорери, от какво се оплакват.
40
4
 
17
 
! Отговори
Мисля че преди 1 година
Пендаровски първо трябва да се извини от името на "македонския" народ за това, че тогава нищо не са направили за спасяването на евреите си, за разлика от народа на България !