Пендаровски иска извинение от България за депортирането на македонските евреи

Днес македония почете паметта на жертвите на Холокоста в РСМ
12 мар 2023 15:23, Нели Христова
134
Пендаровски иска извинение от България за депортирането на македонските евреи
Снимка: БГНЕС

„Никъде в Европа болната концепция, наречена "окончателно решение на еврейския въпрос", не се прилагаше по-ефективно, както в окупирана тогава Македония. Както в еврейския, така и в македонския език, първоначалното значение на думата справедливост се отнася до това, което отговаря на истината. Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по онова време в депортирането на македонските евреи.

Това заяви президентът Стево Пендаровски, цитиран в медиите на РС Македония, в обръщението си по повод годишнината от депортирането на част от евреите в някогашната българска област Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О.к, ние също искаме извинение за насилствената сърбизация на българското население във Вардарска Македония след 1 СВ. Искаме извинение и от Франция, която е дала вълчите ями на Сърбия, с които е минирана телената ограда между Югославия и България с цел да не могат да избягат българите от Вардарска Македония в България.
38
4
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Вие защо не си ги спасихте, както направихме ние? Били сте окупирани?! Датчаните също бяха, но имаха смелостта и си спасиха техните. А избиването и преследването на българи, само защото са българи?! Къде е разликата?!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези си разиграват коня, защото много им обръщаме внимание. Я пълен игнор от сега нататък и ще се кротнат!
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия и Гърция като окупираха с Франция и Англия Македония в 1913 1919 г. кой на кого трябва да се извини за етническо прочистване а. Гърците забраняват да се изучава и бг език.
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За депортацията трябва извинение, но НЕ и за избиването им, защото бг не ги е избила.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За депортацията трябва извинение, но и за избиването им. Май макетата пак си правят реклама че са антифашисти на наш гръб. Те като са били такива антифаписти що не са дераилирали влаковете и ги спасят в горите.
33
23
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Македонците ни наричат фашисти, защото след като Хитлеристката армия е минала през Македония я е предала на българите да продължат окупацията. А, там нашата армия не е била много вежлива и любезна с македонците и оттогава не ни обичат особено. Това, никога не сме го учили а и е малко полит-некоректно. Но според мен е важно да се знае истината, без значение дали ни харесва или не
32
6
 
20
 
! Отговори
Майора преди 1 година
За какво извинение става дума след като тогава не е имало македонска нация и език! Публичнс тайнс е че маледонската нация е изкуствено създадена!
31
21
 
8
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Ние, удобно премълчаваме факта, че не сме се поколебали да изпратим евреите населяващи Македония и Гърция, които ние сме били окупирали, във лагерите на смъртта.
30
5
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Брей, че полит-неудобно искане!
29
5
 
9
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Последователите на Пендаровски са пендар-овци! Да вържеш на овца пендар е като да наличищ *** с камъни Сваровски. А да се вържеш на думите на овци с пендари си е овнешка глупост. Тоя вдясно в канавката и продължаваме в ЕС и без него и овците му.
28
3
 
13
 
! Отговори
fact преди 1 година
извинявайте, че ви спасихме. НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ
27
4
 
14
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Приемем ли вина и извинение, после идват репарации и външен натиск!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
26
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава не е имало Македония и македонци , така като и сега няма. Вие измислените през 45г. Нямате нито морално, нито изторическо право да искате извинение! Единствено България може да съжали, че не е успяла да защити неините поданици евреи. За коет носим отговорност пред тях и еврейският нарид. А Вие от С. Македония сте измислица от преди две години.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депортирането на евреите става няма месец след убийството на ген.Хр.Луков бивш военен министър по заслуги началник българските национални легиони както и пръв теоретически и практически организатор за укрепването на БА страж на държавата и съответно конституционния строй тогава монархия и с нея царя за онези времена по заповед на Коминтерна-Комунистическия интернационал на Сталин и участието по нагласа съучастник Хитлер по еврейските въпроси да ги приобщят към кабалата да им служат в продължение
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези е крайно време да млъкнат, че станаха досадни. Взе да ми писва от глупостите им.
23
5
 
42
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
И къде са били тогава храбрите "македонци", та не са защитили евреите си от лошите "***"? явно са били в еуфория,че вече са българи, ама после Димитров пък ги продал на Тито и окончателно са намразили корените си. И се славят с мощна деменция.
22
2
 
32
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Всички "българи" да четат позицията ни, тя е подплатена с документи:Оценявайки обективно историческите събития, днес не може да се оспорва фактът, че 11 343 евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са под германска юрисдикция. Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да го спре.
21
1
 
22
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Стево Коминтерната се опитва да ни вмени чувство за вина....така е с такива кратуни политици като Радев,Петков,Тиквун, Хр. Иванов до там се докарахме. Един ден може и репарации да им изплатим.
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой дядо или баба надигнаха ли се против депортацията на македонските евреи или се радваха и ръкопляскаха!?! Н.а.г.леци