Как постъпиха в РСМ след серия бомбени заплахи в училищата?

МВР промени подхода, по който реагира на такива сигнали
28 мар 2023 19:45, Елка Василева
12
Как постъпиха в РСМ след серия бомбени заплахи в училищата?
Снимка: архив, БГНЕС

В края на миналата и в началото на тази година стотици фалшиви сигнали за взривни устройства заляха Република Северна Македония. Правителството взе няколко конкретни мерки, които, изглежда, се оказаха ефективни, предаде БНТ.

Още по темата
Първо, на специално заседание на правителството беше решено МВР да промени подхода, по който реагира на такива сигнали. Заплахите за взривни устройва вече не се оповестяват публично.

Училищата информират МВР, а вътрешното министерство преценява сериозността на заплахата. Като не се уведомява обществото за сигналите, се пресича ефектът, който подаващите сигналите търсят - всяване на паника сред обществото.

Второ, беше решено пред всички училища да има полицейски патрули, както и нови мерки за сигурност в училищата. Не е ясно дали пред всяко училище наистина има патрули, но определено полицейското присъствие е засилено.

Трето, властите вече дадоха оценка, че заплахите са хибридни атаки. Вече има заподозрени за някои от сигналите, а за други се смята, че има следи, водещи извън страната - от Иран и Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До До 5 Всичко може да бъде сигнал - не ги знаеш лудите, особено терористите...Предпазните мерки никога не са излишни, дори без никакви съобщения сигурността трябва да е със завишени изисквания докато не изчезнат терористите. А това не изглежда да е много скоро доколкото никой не прави някакви усилия да се реши проблемът между Израел и Палестина..Светът се занимава как да подклажда конфликта в Украйна, а това че в Газа продължават да умират хора никой не го интересува..САЩ нещо се провалят...
10
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Какво щяхме да правим, ако я нямаше Русия? Нямаше да има виновен!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** те имали МВР макетата, сигурно са албанци :)))
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още се сещам как при всяка бомбена заплаха в гимназията, даскалицата по физика ни държеше до края на часа докато цялото училище се евакуираше. Казваше: Не ме интересува дали има бомба или, аз ще си предам урока докрай и тогава ще ви пусна. Все се бъзикахме, че просто иска да ни вземе със себе си в пъкъла ахахах
7
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ще взаимстваме челен пример от братята македонци.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. Бомбаджиите не могат да намерят РСМ на картата, камо ли да заложат адските машини.
5
1
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Защото не са сигнали, а заплашителни съобщения. Ако някой сериозно иска да направи нещо сериозно то този няма да предупреждава. И въпреки всичко винаги се преценя риска. А за САЩ то не са бомби, а огнестрелни оръжия. Демокрацията е криворазбряните човешки права спомагат за лудите да са на свобода, да имат достъп до оръжие и ако случайно превантивно бъдат арестувани то полицията да бъде проверена за неправомерен арест. Е, да благодарим пак на политиците
4
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Не знам защо смятат подценяването на сигналите за ефективна мярка - в САЩ има атакувани училища доста отдавна и нищо не се говори за нападателите - терористи ли са, местни лица ли са, ученици ли са..нищо!..Ако си сигурен 100%, че сигналът е фалшив, добре, но ако дори 1% е вероятността от истинска атака, нищо няма да може да върне убитите..Децата трябва да са предупредени и инструктирани какво да правят, трябва да има разработени планове и подходи..Паниката се всява когато никой нищо не знае..
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е. нищо не са направили, само са решили да не ги съобщават.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още информационно затъмнение значи.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обвиниха България сигурно