Турция пред важен избор: Кои са кандидатите за президент?

Кемал Кълъчдароглу е основният съперник на президента Ердоган
Обновена: 13 май 2023 21:54 | 13 май 2023 21:32, Красимир Ангелов
125
Турция пред важен избор: Кои са кандидатите за президент?
Снимка: БГНЕС

Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изложено на риск тази неделя, 14 май, когато той ще се изправи срещу Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозицията, на исторически избори за президент в Турция, пише Ройтерс в свой материал за кандидатите.

Проучванията показват, че Кълъчдароглу има преднина за първия тур на гласуването. Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе втори тур между двамата водещи кандидати.

Още по темата
Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, разчита на Партията на националистическото действие (ПНД) като свой основен съюзник. Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически формации формираха опозиционен алианс, който се очаква да получи подкрепа от основната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН).

В надпреварата за президентския пост остават само трима кандидати, след като Мухарем Индже, представляващ малка партия, се оттегли. Следва справката на Ройтерс за тримата кандидати за президентския пост:

ПРЕЗИДЕНТЪТ Реджеп ЕРДОГАН

69-годишният Ердоган дойде на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от период на бурна инфлация, с обещания за стабилно правителство, след като тогавашната правителствена коалиция беше обвинена в лошо управление. В разгара на неговия успех Турция се радваше на продължителен икономически разцвет и повишен жизнен стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният лидер на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за преврат през 2016 г. Той оформи страната според своята визия за благочестиво, консервативно общество, превръщайки я в настъпателен регионален играч, макар критиците да твърдят, че използва съдилищата, за да потиска инакомислието. По време на предизборната кампания Ердоган се опитваше да повлияе на избирателите, представяйки големи инфраструктурни и строителни проекти, изтъквайки индустриалните постижения на Турция и предупреждавайки за хаос в правителството в случай на победа на опозицията.

ЛИДЕРЪТ НА НРП КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ

Кълъдароглу, 74-годишен, ръководител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше обявен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март. Заклещен в сянката на Ердоган, той не успя да намали разликата с ПСР на парламентарните избори, откакто пое лявоцентристката HPП през 2010 г.

Бивш държавен служител, Кълъчдароглу влезе в парламента през 2002 г. с HPП, която е създадена от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се опитва да достигне отвъд рамките на своя традиционен светски електорат към консервативните гласоподаватели. Той се опитва да привлече избиратели, разочаровани от реториката на Ердоган и смятаното за лошо управление на икономиката, като обещава икономически просперитет, както и по-голямо зачитане на човешките права и върховенството на закона.

СИНАН ОГАН

55-годишният Синан Оган има малки изгледи за победа. Бивш академик, създал мозъчния тръст ТЮРКСАМ, той влезе в парламента през 2011 г. от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД). Оган поде неуспешна кампания за ръководството на ПНД през 2015 г. и впоследствие бе изключен от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Червената смърт, И твоя сатанизъм е измислен от психопати, изобщо вярата в нещо несъществуващо е присъщо за откачалките, затова и мошеничката и шарлатанка Блаватска е изпразвала джобовете на вярващите в нищото и си е пълнила нейната гуша, а примитива Хитлер е търсил сред жълтите от Азия, измислени от нея "арийци".
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Червената смъртА каква ти е кръвта, която дава живот на хората и млекопитаещите? Не е ли червена? А цветята и някои от плодните цветове на дръвчетата, не са ли червени? Писна ми, някой да ми дава неговия тон+дирижира за цветовете и спектъра и си слага самоизмислени определения за тях, които налага и на нас! Психопати, които си мислят, че света се върти около тях и техните измислени определения , които трябва да бъдат налагани над всички!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен"Давай Ердо, само ти не си свали гащите пред Американците. Данос печелиш." ... , в Германия , преди време показаха по телевизията , как Ердоган коленичи и целува ръка на Байдън, но не предаде държавата си и построи много неща за турците.
79
1
 
1
 
! Отговори
истината преди 10 месеца
Зеленски да иде да хване влака от Китай за 5 дена ще пристигне със 100 милиона китайска армия. Но той не иска операцията да спре а да ходи като ББ да се здрависва и да се моли елате в ЦИРКА операция. Не е свикнал с голямата Китайска публика и бая време ще му е нужно да асемилира същия отговор.
78
0
 
1
 
! Отговори
Бъдещето преди 10 месеца
ПУТИН
77
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Не е зле Турция да е икономически силна, но няма да се получи. 20-годишното управление на един човек, което почва да клони към фасадна демокрация, е диагноза. Формулата "самостоятелен играч" е нонсенс. Тя води само до националсоциализъм и война. Войната може да бъде или в Сирия, или в Северен Ирак, или в Източна Тракия и Проливите.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китай беше зле преди години, но сега имат 400-500 милиона средна класа жиевеещи по-добре от в Европа. -----////------ Да. Да, точно така е... ама друг път.
75
1
 
2
 
! Отговори
Турчин от Бурса преди 10 месеца
До Додо Тешекюрлер на православните братя в България!
74
2
 
5
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
Иншаллах на братята мохамедани в Турция, Ердо ще спечели!
73
5
 
3
 
! Отговори
сляп преди 10 месеца
Има само една кандидатура в Турция и тя е Ердоган.н Както е казал пророка Той сам ще иска да слезе от Власт по Божия Воля.
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Епа оно Ердо си ги организира изборите..как нема да спечели
71
0
 
2
 
! Отговори
Петър Хтистов преди 11 месеца
-Аич,аич,аич......аич,аич,аич......аич,аич,аич......аич,аич,аич,......
70
4
 
5
 
! Отговори
Червената смърт преди 11 месеца
ЗВЕЗДИТЕ като умират стават на цвят Червен.......същото е и при хората при кръвозагуба.......Това е така заради Квантовата физика която няма нищо общо с математиката която е обикновен инстинкт за самосъхранение с философско оцеляващи променящи математическите закони свойства...........Идат времена дето десет милиарда човеци със забит нож в гърба или корема докато умират с кръвта си ще пребоядисват Земята в червен цвят бетер тоя на Марс..........Сатанизма е червен от много Хилядолетия а не от век
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Досега има двама диктатори които са се оттеглили доброволно след загуба на избори. Пиночет и Франко. Всички други са отстранени принудително.
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къв е тоз основния претендент, че не мога да му изрека името....бати имете Кълъчдароглу......хахахахаха :)))
67
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До H2 И какво му е лошото ако Черно море се напълни с американски кораби? Някой трябва да сложи прангите на руския агресор.
66
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердоган може да спечели само с измама.
65
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Давай Ердо, само ти не си свали гащите пред Американците. Данос печелиш.
64
0
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 11 месеца
Преднина на НРП първи тур, много въпросителни, какво ли ще стане :) Глупости, избори с ясна категорична победа на първи тур.
63
9
 
22
 
! Отговори
H2 преди 11 месеца
Ако Ердоган не спечели , Черно море ще се напълни с американски военни кораби