Десетки хиляди на протест в Сърбия, хвърчат искри между Вучич и опозиция

Искат се оставки и отнемане на лицензи на телевизии
Обновена: 20 май 2023 09:51 | 20 май 2023 09:50, Александър Попов
76

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди хора се събраха в сръбската столица Белград на протест срещу насилието след масовите стрелби, при които този месец загинаха 18 души, и правителствения контрол над медийното пространство.

Множеството от хора блокира движението в центъра на града, парка Пионирски и магистралата в сръбската столица с призиви за оставка на висши служители.

Няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на пътя, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.

Ръководителят на активистка група Саво Манойлович и негови съмишленици бяха нападнати от малка група, която първо го е провокирала, а след това се е опитала да го удари с колан. По думите на Манойлович, младежите са от т.нар. народни патрули - дясна организация, която подкрепя сръбските власти.

Протестиращите призовават за оставката на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на разузнавателната служба.

Демонстрантите искат правителството да отнеме лицензите за излъчване на телевизионни канали, които разпространяват съдържание, свързано с насилие, както и да забрани издаването на проправителствени вестници, които разпалват напрежението, атакувайки политически дисиденти.

Едно от най-популярното риалити предавания в страната е водено от Звездан Славнич, осъден убиец и наркодилър, но той е само един от многото престъпници, които имат видна роля в сръбските медии. Почти 440 000 души са подписали петиция с искане две телевизии с национално покритие да загубят лицензите си за излъчване на риалити предавания с насилие.

На протеста присъства и една от майките на децата, пострадали в Печина, които, както тя казва, са били онеправдани от режима на Вучич. Тя заяви, че на детето ѝ е забранено да ходи на детска градина, защото миналата година е участвала в протестите на фермерите.

От своя страна фермерите от окръг Шумадия, които се отправиха към Белград с тракторите си, за да участват в протеста, прекараха нощта край град Пожаревац, където към тях се присъединяват колегите им от Източна Сърбия.

Фермерите са решени да продължат с протестите, въпреки че Вучич заяви, че ще предложи на правителството да приеме някои от исканията им. Асоциациите заявиха, че преговарящите, които се срещнаха с Вучич преди два дни, са "марионетки", "сателити" и "проправителствени".

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция.

По-малка група от хора се събра в Панчево, за да чуе изказването на президента Александър Вучич по темите, които той обикновено засяга в публичните си обръщения: Косово, опонентите му и мнението му за отношението на международната общност към Сърбия. Смята се, че на площад "Крал Петър" в Панчево е имало 2-3 00 души.

Президентът обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията с масовата стрелба за свои политически цели и че иска да спечели властта без избори. "Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с насилие", каза той по време на половинчасовата си реч.

„Като кани хората на митинга в подкрепа на правителството на 26 май, Вучич се опитва да консолидира партията си и да запази "меките избиратели на Сръбската прогресивна партия", каза лидерът на опозиционното движение Понош и отбеляза, че правителството ще "спре държавата на този ден".

"Това е безотговорно. Представете си режим, който парализира цяла страна, за да покаже подкрепата си за управника", коментира ситуацията Понош, като добави, че Вучич решава кризите, които самият той предизвиква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Сърбия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Сърбия и Гърция има силно гражданско общество с категорично мнение, което реагира моментално. Българите недоволстваме у дома и чакаме наготово. През есента мисля, че и ние ще сме на улицата. Положението е нетърпимо. Както каза Татяна Дончева " А бе, деца, до кога ще ви чакаме. Остаряхме вече." Ха ха ха
39
4
 
5
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 10 месеца
Който се опъва на САЩ и се кланя на Русия преживява арабска пролет.
38
1
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 10 месеца
Можеш ли да обясниш как са хем комунисти, хем нацисти??? Имаш ли най-бегла представа какво означава думичките, които използваш???
37
2
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 10 месеца
Сърбите са ни цакали много пъти,но Вучич с нерешителността си да окупира северно Косово,си създаде вътрешни проблеми.
36
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбия е една от последните крепости на комунистическата идеология в Европа, освен това са и нацисти
35
1
 
3
 
! Отговори
lol преди 10 месеца
бре че то е нормално в америка а тиа реват за преврат от една стрелба.странно не е ли? как ей така се дигнаха. знаем тоз сценариий ама вучич сам си е виновен че веднага отне оръжията както му наредиха и ги надъха тези да почнат. те сърбите не са никога били умни
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България може само да се радва на революция, въстание, преврати и всякакви демонстрации които ще доведат до нестабилност и разпад на Сърбия,даже ако трябва и с нещо да помогнем за нестабилноста на враг номер 1 на България.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А в тази територия вдигат начело най голимети престъпници ограбили унищогили страната
32
1
 
0
 
! Отговори
Ан преди 10 месеца
Така е
31
7
 
22
 
! Отговори
Добре ни е познато преди 10 месеца
Ще видим ли в скоро време и тук "Майдан" под американска диктовка.Там се използва класическият сценарий за изнудване на политическите сили на власт и открито се готви държавен преврат чрез цветна революция."Украинизацията" е основната тенденция на политическия сезон 2023 г.
30
3
 
9
 
! Отговори
В ареста са преди 10 месеца
Фашистка България е в Колапс - хванаха Борисов и Гешев!
29
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбия се освобождава само ние оставаме 51-вата република на отдавна несъществуващия СССР само ние и Русия в боя до край с целия свят, нали така възрожденци
28
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
И тоя като наште жжултоппавветници. Накрая ще останат 50 човека с палатки. Жжълтосоросниците ги разбирам. Ама тия заблудените ооовцце с тях, не.
27
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До37. Много слабо си информиран . НАТО Е тук от десетина години. И добре , че е тук.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормалните държави на бивша Югославия протести няма , като Хърватия, Словения. В Автономната част на Сърбия - Войводина и при нея няма.
25
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбия още се мъчи с тоя пусти социализъм. Много е хубав но има един дефект, не може да се построи.
24
7
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 10 месеца
Абе ти си окупиран от копейките по рождение. Сменили са ти чипа още като бебе.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
когато болшевикомунЕГНтата във всички посткомунистически държави се гътнат от старост в източна Европа ще се живее по-добре от Запада
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Протеста е яхнат от ЦРУ.. Правило номер едно.. Протест който не против интересите на САЩ , задължително е организиран от ЦРУ.
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе редакцията, нещо да кажете за "временното" настаняване на НАТОвски войски на българска територия? Една или две бригади ще се дислоцират тук? Идват да ни помогнат да съставим правителство, да променим конституцията, да изберем правилните хора...? Или просто да ни окупират? Така и така не сме суверенна държава, поне и да сме напълно окупирана!