Десетки ранени при сблъсък на сърби и силите на КФОР в Косово

Войниците са използвали сълзотворен газ и шокови бомби
32
Десетки ранени при сблъсък на сърби и силите на КФОР в Косово
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че в Северно Косово 52-ма ранени сърби са потърсили помощ в клиничен център в Северна Митровица, а ранените вероятно са повече след вчерашните сблъсъци в Звечан между протестиращи сърби и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, предаде Танюг.

В извънредно обръщение към нацията снощи президентът каза, че не КейФОР е пречил на сърбите, а специалните части на косовската полиция РОСУ и албанските кметове на общини. По думите му комендантът на КейФОР за регион Изток е казал, че разбира сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи.

„След това КейФОР поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на РОСУ зад кордона на КейФОР, който се намира по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени двойно от РОСУ и КейФОР“, отбеляза Вучич.

Вчера гражданите от населените предимно със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан. Според унгарската медия hgv.hu 20 унгарски войници са били ранени, а според данни от италианското министерство на отбраната са ранени 14 италиански войници, уточни ДПА. Според доклад на КейФОР общо около 25 войници са били ранени при сблъсъците. След като протестиращите сърби не допуснаха преминаването на автомобилите на РОСУ, войниците са използвали сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите. Сърбите са ги замеряли с камъни, стъклени бутилки и други предмети.

„Заедно с останалите момчета, в първия ред са били (представителите на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“) Игор Симич и Горан Ракич. Започнали са да ги удрят между краката, по главите, а тежки наранявания е получил Драгиша Милович, който е бил в първия ред и се намира в клиничния център в Северна Митровица“, съобщи още Вучич, цитиран от Танюг.

Вучич призова международната общност да „вразуми своето дете“ премиера на Косово Албин Курти, „защото това дете може да предизвика такова чудо, каквото никой друг не е предизвиквал“. Той подчерта, че Сърбия ще направи всичко, за да опази мира.

Курти каза, че осъжда нападенията срещу косовската полиция, КейФОР и журналисти.

„Ултранационалистичните сръбски графити по колите на НАТО са мрачен спомен в Косово. Искаме мир и сигурност“, написа Курти в Туитър профила си.

Докладчикът в Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон оцени, че Прищина не е трябвало да изпраща полиция в Северно Косово без международна подкрепа.

„Дали е политически мъдро да изберете кметове с няколкостотин гласа или дори по-малко, въпреки че знаете, че мнозинството не е гласувало на тези избори? Въпросът е дали е умно да се влиза в общинските сгради с подкрепата на специалните части на полицията?“, коментира фон Крамон.

По думите ѝ, не всички сърби в Северно Косово са против властите в Прищина, но „насилствените действия на прищинските власти ги бутат към Белград“. Според нея натискът на международната общност върху Сърбия трябва да се увеличи.

Днес протестите на косовските сърби в Звечан, Зубин поток и Лепосавич продължават, а албанските кметове на Зубин поток и Звечан няма да отидат на работа в сградите на общините.

Междувременно на магистралата край столичния сръбски квартал Аутокоманда вчера бе организирана демонстрация в подкрепа на протестиращите сърби в Северно Косово. Протестът е продължил два часа и половина. /БТА, Симона - Алекс Михалева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: косовосърбиКФОР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ги ли е срам сърбите, че един италианец блъска по кофите на ченгетата, а те само гледат сеира...:)))
24
4
 
4
 
! Отговори
Фантазии преди 10 месеца
До Христо Христов....Сърбия не може да изгони КФОР, тъй като няма юрисдикция в Косово.Елементарно е Братчед!
23
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Сърбите трябва да изгонят кфор, както Ислямска държава изгони белите каски от Голан. Никой (даже Израел) после не гони Ислямска държава.
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбите имат специално образователна програма в училищата им, срещу българите, нещо като фикс идея сме им :)))
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Про-Руските гномо-*** пак пишат коментари против България, т.е. да величаят Сърбия.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е за вярване,че заради пътни застраховки,като граждански отговорности и пътни такси по първокласната и общата пътна мрежа известна като винетки по категории ПТПС ще се претрепат за едното нищо,щото всички те като излезнат извън териториите населяващи ги към кои застрахователни компани плащат тези сметки,че да имат от добро по добро застрахователно покритие осигуряващо им сигурност и защита в непредвидени ситуации на пътя във всякакви условия,в райони без необходимите предпазни условия,паркинг
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво, косовски братя! Сърбе на върбе!!!
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Албанците ако решат, ще ги изтрепят сърбетата, ама сърбетата имат любовта на България, а албанците имат горчив опит с българите :))) Естествено всеки ни мрази на Балканите, били сме всички до откат, но за сметка на това, ние ги обичаме всичките...хахахахахаха :)))
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 13Ясно е написано, че албанските кметове са избрани с малък брой гласове заради бойкота на сърбиите да гласуват.///На местни и парламентарни избори не се изисква 50%+1 участвали на изборите.Така, че албанските избраници са напълно легитимни.
16
14
 
17
 
! Отговори
България Косово преди 10 месеца
България е със Касово и свойте албански братя! България е против сръбските националисти подкрепящи репресиите на българи във Северна Македония !! Напред шиптери България е със !!
15
2
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
Ти явно си имаш твоя си реалност, паралелна на нашата. А като гледам и плюсовете които са ти сложени, не идваш сам от нея, а сте си цяла дружина.
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
KFOR да престанат да считат косовароте за жертви !!! България е със Сърбия и това е пътят на справедливостта. Трябва да си признаем - сърбите ни мразят много , неясно защо ! Но тук виновните са косоварските власти. Искат ли война ще я имат, защото Русия гледа да дестабилизира района ! Затова НАТО да налага санкции и да свие територията на Косово още като премахнат кметовете. Не може да превръщате района във втора Палестина! Балканите скочат ли, Русия ще тръгне напред! Затова демокрация но справе
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Липсата на образование си личи. Четене с разбиране е непонятно за част от пишешщите. Ясно е написано, че албанските кметове са избрани с малък брой гласове заради бойкота на сърбиите да гласуват. Това ги прави нелигитимни, но въпреки това си ги слагат за кметове. Написано, но за някои е непонятно.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбите са страхливци по-принцип, хубаво че беха италианците да ги отсрамят с блъскането на унгарските ченгета, че те немаше да се сетят изобщо сърбетата :))) Само дето Унгария има претенции за Войводина и Нови Сад, ние също имаме претенций към Западните покрайнини, ще останат една точица около Белград сърбетата, въпреки че и Београд е бил дълго време български :)))
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
". .. протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори."//Сърбите са си търсили боя, малко са ги били.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Некакви италианци са блъскали по охраната, те сърбите не са толкова смели, че да скочат на ченгетата :)))
9
0
 
17
 
! Отговори
леле преди 10 месеца
а тия в Брюксел искат да ги вкарат в ЕС :) явно нямат идея кво ше се случва след това ,,,,, кланница .
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно сърбите опитват априлско въстание срещу ислямите на нато.
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Мироопазваща мисия на НАТО е оксиморон. НАТО е война" - я кажи един единствен път в който НАТО е война, а не мир.
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Косово = Украйна = Тайван = Македония" - Аха, русофилите нали подарявате земи на Сърбия. После ще дадеш България и на Османска империя... Ъъ, на Турция исках да кажа.