Вучевич: Рискът за сигурността в Косово е голям

Aрмията ще остане в най-висока степен на бойна готовност
31 май 2023 13:29, Йоана Цонева
5
Вучевич: Рискът за сигурността в Косово е голям
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви днес, че ситуацията със сигурността в Северно Косово е високо рискова заради "едностранните и незаконнни решения на администрацията в Прищина", съобщи Танюг. На въпрос какъв е рискът за сигурността в този момент в Северно Косово, министърът на отбраната на Сърбия заяви пред националната телевизия РТС, че рискът е "голям, вероятно най-големият възможен".

Вучевич каза, че политиката на Албин Курти води до ескалация на насилие. Министърът заяви, че Сърбия вярва в политическите разговори и решения и затова вчера са били проведени срещи с посланиците от пет западни държави и с посланиците на Китай и Русия, а президентът Вучич е имал телефонни разговори с всички, които са включени в процеса на диалог.

Винаги е по-добре да търсите политически път, т.е. политическо решение, отколкото да вървите към конфликт. Армията на Сърбия, в съответствие с нареждане на президента на Републиката, е в най-високо ниво на бойна готовност и е готова да извършва своите задачи, каза министърът на отбраната на Сърбия, цитиран от БТА.

Още по темата
Силите КейФОР не трябва да застават на страната на когото и да било от участниците, те трябва да се грижат за сигурността, каза Вучевич. Сърбите също трябва да се концентрират максимално, за да защитят по мирен и демократичен начин правата си, посочи той. Диалогът, подчерта Вучевич, трябва да бъде "изходът" от тази ситуация.

Министърът на отбраната на Сърбия заяви, че армията ще остане в най-висока степен на бойна готовност, докато съществува оценка, че е застрашен националният интерес на Сърбия и докато в Косово има голям риск. Вучевич каза, че е в постоянен контакт със сърбите в Косово, а началникът на Генералния щаб на армията на Сърбия Милан Мойсилович е в постоянен контакт с КейФОР.

Искаме диалог. "Моля, изтеглете окупационните сили от северната част на Република Косово, отстранете фалшивите кметове, които не са кметове на никого, и отстранете вашите въоръжени окупационни сили, които атакуват и плашат нашите хора, и ще видите, че ситуацията ще се успокои много бързо", каза Вучевич и подчерта, че връщането към процеса на диалог е правилният път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Стратегия. На запада и на НАТО им трябват по някакъв начин тези територии. На Русия и трябва Сърбия. Македония да трайка както пее Устата на резервната скамейка и добре да си помисли. НАТО като военна организация няма място там, може миротворни войски, но са ни в клин ни в ръкав. Това ще са новите буферни зони. Имат вече всички стаж от близки години да си помислят добре. САЩ да не си мислят, че като са далече са застраховани от всичко. Както казваме в България гаранция Франция незнайно защо.....
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След Вучич следва Вучевич...хахахахахаха :)))
2
11
 
8
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Оо, заповедайте драги върбе! PeZацитe и KFOR само чакат удобен повод да ви подпукат. След това може и без каквато и да е телевизия да останете, ей така, като хубав сигнал към москалския гнoм...
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вучевич, май много бързо забравихте шамарите от края на 90 - те?!? Не е лошо да си освежите паметтта, преди да сте настъпили мотиката много лошо, за пореден път