Зрелостниците в РСМ решавали матурата си по английски заедно във "Вайбър"

Ще бъде решено дали и какви санкции ще бъдат наложени на всички замесени
13 юни 2023 00:55, Йоана Цонева
18
Зрелостниците в РСМ решавали матурата си по английски заедно във "Вайбър"
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката на Република Северна Македония и Държавният изпитен център излязоха с позиции, след като на матурата по английски език в събота тестът се оказа споделен във "Вайбър" група, в която зрелостниците са обсъждали отговорите по време на изпита.

Медиите в Северна Македония писаха за това, че тестът е изтекъл във "Вайбър" група още по време на провеждането на матурата, а според телевизия "Сител" в групата са участвали 7 000 зрелостници.

От Министерството на образованието и науката (МОН) в Република Северна Македония излязоха с позиция, че Държавният изпитен център е компетентната институция за организиране на държавната матура и предложиха организационни промени от следващата година.

"Задължение на Държавния изпитен център е да проведе матурата, като подготви тестовете и ги раздаде в училищата и този процес беше извършен професионално. Тестовете не са „изтекли” до началото на изпита, споделянето във Вайбър група е започнало след началния час на изпита", съобщиха от Държавния изпитен център.

„Въпреки че тестът не е станал достъпен за учениците преди изпита и е бил споделен между зрелостниците чрез приложение за електронна комуникация по време на самия изпит, това е пропуск, който по никакъв начин не е трябвало да се случва и води до поемане на отговорност“, се казва в съобщението на Министерството на образованието и науката, според което заради стачката на работещите в Държавния изпитен център изпитът не се е провел в по-големи помещения и с повече квестори, както е било препоръчано.

"Споделянето на въпроси и отговори по време на матурата по английски език ще бъдат обсъдени от Държавната зрелостна комисия като висш орган за провеждане на държавните зрелостни изпити. На заседанието ще бъде решено дали и какви санкции ще бъдат наложени на всички замесени в нарушаването на процеса на държавните зрелостни дипломи. Позицията на Държавния изпитен център е да не се отменя изпитът по английски език за всички, които са спазили правилата за провеждане на държавния зрелостен изпит", се казва в писмото, подписано от директора на Държавния изпитен център Благица Павловска.

Стачката в Държавния изпитен център непосредствено преди провеждането на матурите беше прекратена "в името на зрелостниците", след като от МОН обявиха, че датите за зрелостните изпити няма да бъдат променени и ако се налага изпитите ще бъдат организирани от министерството, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смисъла от матурите :най- честни са слабите и средни оценки.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още едно доказателство, че все пак са българи!
15
2
 
5
 
! Отговори
Дърт Даскал преди 10 месеца
До Зубара Всеки преписва . Смисъл от този изпит няма... .Да така е. Изпитите са от времето когато ВСИЧКИ учеха а изпита в края на срока беше за да се проверят знанията на училите . Днешно време никой не учи а подготовката за изпит се състои в правене на "пищови" и заучаване на начини да препишеш без да те хванат.Така че , да, Смисъл от тези изпити няма. То и от оценки няма смисъл. Да ядосват и разочароват родителите , смятащи детето си за малък гении. Само белечка че е ЗАВЪРШИЛ е достатъчно.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
6, така е на истинскити изпити. Точно IELTS се провеждаше така. Сега не знам, но 2017 също беше така. Влизаш само по ризка и можеш да носиш най-много прозрачно шише вода без етикет. Дори средства за писане не носиш, дават ти, а чанти, връхни дрехи - всичко е навън. Обикаля се, гледа се, всеки на разстояние от другите. Докато това не се въведе на матури и изпити тук, бадева се провеждат такива. Необективни са резултатите.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
У нас е същото. Дори на два пъти на прокурорски изпити се видя, че се знаеха казусите, а тия тук - за едни матури. На които двойкаджии изкарват отлични оценки, преписвайки, както винаги, от нета.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наще са същите че и за висше
11
3
 
4
 
! Отговори
Офанзивен дефанзив преди 10 месеца
Истите антички македонци са користили истото македонско софтваре Вибер, за да направат харни оценки по истиот антички македонски англицки jазик. Е па що се чудите - ово све са наши исти неща, оти да ги не користиме? Що е наше, све е наше! Даже и дето не е наше, пак е наше!
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те български говорят неправилно, вие очаквате английски да знаят!?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не им трябва английски. "Възраждане " ще им даде работа. Днес все за един сандвич са изкарали. През другото време ремонт на къща "Копейкина" у Варна. ):):)
8
2
 
9
 
! Отговори
В РСМ Чат ДжиПиТи преди 10 месеца
Реши всичките матури и всички завършиха с отличен. А макетата не могат да си изпишат имената на Български пък камоли на Македонски.
7
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
A квестори какво са правили по време на изпита или и те наравно трябва да въдат включени в тази група за взаимопомощ.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aми като е изпит по английски да го правят като в английските училища - раздалечени маси по един, гледат те на камери, всичко го оставяш в чантата преди изпита, като подписваш декларация, че си изключил всякаква техника и те обикалят по време на изпита на който пишеш с молив, който те са ти дали. Като по филмите е. Ходил съм 2018 на IELTS. И устния го записват, но без камери - за проверка и тренинг. Явно балканския селски тарикатлък трудно ще се изкорени.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А кой допусна тези чуждестранни нещица да се наложат в държавите ни и защо не ни се позволява да имаме собствени?
4
9
 
7
 
! Отговори
Кефал преди 10 месеца
Още един пример ,че са Българи. Най-долното лъжливо племе сме.
3
2
 
6
 
! Отговори
Гросмайстор преди 10 месеца
Матурата е като шахмата. Не знаеш кой има вибриращ безжичеен интернет в дирника.
2
1
 
28
 
! Отговори
Естествен интелект преди 10 месеца
Чакайте, още не са се усетили че Chat GTP може да им пише домашните, тогава мързела и неграмотността ще вземат връх.
1
5
 
15
 
! Отговори
Зубара преди 10 месеца
Всеки преписва . Смисъл от този изпит няма