Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Двете поселения стават в рамките на десетина години, което говори за съгласувани действия на двете български племена.
196
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някога, както и сега, всеки управник се е борил за население. Куберовите Българи, след като решават да излязат от плен на Аварския хан, вдигат къщите на колела и тръгват. Пътьом нанасят 6 поражения на аварската войска и ханът е принуден да ги остави да минат Дунав. Заселват се в Прилепско и Охридско. Византия отправя една армия към Онгъла и втора - към Охрид. И двете са разбити.
195
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А такааа!Ами сега?Макетата съвсем го закъсаха.Май няма да оцелеят дълго.И без това са сбирщина от етноси с най-много българи,всеки да си вземе своето и да се свърши с тая мъка.
194
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте сръбския език преди реформата на Вук Караджич и ще се изненадате, че на практика липсва разлика между българския и сръбския по това време.
193
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То точно сърбите са първите "македонци". Франките ги захлебват и те си измислят тая сръбска нация. Сърбия е била винаги в пределите на България.
192
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те сърбелите са най големите русоподлоги и втори по алкохолизм в света след русия
191
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руските олигарси от бандата на Путин-Милер,Алекперов,Абрамович,Усманов, Мордашов,Фридман,Авен,Дерипаска, са загричжени и развълнувани за съдбата на средностатистическия българин.Коци и Румбата им благодарят чистосърдечно!
190
0
 
14
 
! Отговори
Мадлин Олбрайт преди 8 месеца
Трябваше да унищожа Сърбия окончателно, но нищо - още не е късно!
189
1
 
9
 
! Отговори
да кажа само преди 8 месеца
Връщам се от Австрия/по не мое желание? а там съм бачкал със сърбежи само.И ми попада някаква много стара книжка със български песни още от преди 9-ти.И какво да ви кажа сънародници.Полвината от думите бяха на съвременен сръбси език.А там бяха песновки и поезия на нашите си възрожденци и дори още от преди това.Чист ,,сръбски език".Тогава разбрах защо са ми се стрували толко комплексирани майсторите ми във Виена.Та те бяха прости като фасул.Не си знаеха собствената си история.Хеле пък за език.
188
2
 
18
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Iron Maiden ... то се знае отдавуна , че сръпсикят и македонскиот язик е саставен от сите граматички и правуписни грешки в булгарския язик ......
187
0
 
15
 
! Отговори
Я, па Я преди 8 месеца
Сърби я Сърбия, сърби я.
186
0
 
17
 
! Отговори
Стаменов преди 8 месеца
Тая работа ще свърши назле за някой наш западен съсед!
185
0
 
17
 
! Отговори
Iron Maiden преди 8 месеца
Моля ви да погледнете на какъв език (каква азбука) е написана цялата въпросна прокламация!!!Прекрасна КИРИЛИЦА!!!No more comments!!!
184
0
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
И след тази статия на Велика Сърбия - ги сполетя предупредително земетресение...
183
1
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Бившите българи в Сев. Македония да правят паметник на Ж. Желев. Милошевич им готвеше босненски сценарий с Трета югославска армия. Жельо го заплашил, че влезнат ли в Македония, българската армия ще влезе в Ниш. Милошевич се нaakaл веднага :))))))))))))))))))))))))))
182
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия сръбски приказки е добре хубавичко да ги чуят северномакедончетата, а не ние българите. Да си се връщат македонците бързо бързо в Сърбията и ако щат дружно нова Югославия да си правят... мухахахааха
181
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И сърби и македонци говорят развален български.Та,чии земи са това?
180
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние пък сме били на 3 морета.Значи Сърбия е изконна българска земя.По логиката на сърбите.
179
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Втората най-убита нация след макетата са сърбите. Величаят се, а са векове след нас по живот, начин на мислене и манталитет. Замръкнали в средновековието, нямат изглед за светло бъдеще. Разпердошиниха им иначе малката държава и шовинизма не ги спаси. Внимание да не им се обръща.
178
2
 
28
 
! Отговори
бай Ставри преди 8 месеца
Като влезем в Шенген, приемем еврото,вкараме престъпниците в затвора , икономиката ни стане 2-3 пъти по-силна от сръбската и македонската, тогава самите сърби и македонци ще почнат да се наричат българи. Сега само си чешем езиците с путинска пропаганда, с което престъпникът иска да ни държи разеденени.