Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 211 Нашите историци както винаги изчакват да чуят какво ще каже силният на деня и чак след това ще се втурнат да доказват, че именно той казва истината. Поне след реформирането на научните ни среди през 1947 г. цялата ни хуманитарна наука се развива така. Вече две поколения учЕни се пенсионираха, пишейки такива нАучни трудове.
176
1
 
15
 
! Отговори
Накратко казано преди 8 месеца
А Голямата мечка гледа сеир и изчаква момента дребосъците на Балканите да се хванат за косите, за да дойде да ги разтърве и да им обясни, че Москва е Третият Рим, всички славяноезични са част от нейната империя и ако слушкат, ще папкат. Ресурсите на Московията са неизчерпаеми, поне докато владее Сибир.
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До popa ot razgrad - Точно така е, дедо попе. Ама не им увират главите.
174
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нашите историци, какво ще кажете
173
1
 
10
 
! Отговори
Ааа, не,брача сърби! преди 8 месеца
Никой не бива да конкурира макетата. Според тях и Луната е "земня македонска", както и целият свят. Как така ще твърдите, че Македония била сръбска?
172
2
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 8 месеца
България и Сърбия да хвърлят чоп и да се приключи с изконната земя. Видяхме до къде доведоха руските такива претенции. Стига войни.
171
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тази прокламация всичко се разбира. Все едно е писана на Български. Някога Сърби и Българи се избивали едни други. Също като в Англия Ланкастър срещу Йорк. Но Англия си стои цяла. Кой докара хора като Милан, Фердинанд?
170
0
 
18
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 8 месеца
ами то зависи колко отиваш назад във времето ...преди 100 години Македония може да е била сръбска, но преди 1000 години Сърбия беше българска...хайде сега и ние да кажем че Сърбия е изконна българска земя така ли...
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като пък кога са били в Кипър, че да им помагат???
168
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българи, Македонци, Сърби са един народ, който от глупост се самоубива, за да освободи територия. Процесът е необратим!
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
поредния номер за разполагане на натовски военни в българия- играно е хиляди пъти
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще видите помощ от нато на куков ден - колкото помогнаха и на кипър-сърбите го знаят и не им пука - после пак путин ще е виновен- а не народното събрание от национални предатели
165
0
 
21
 
! Отговори
Сърби и руснаци преди 8 месеца
Вторачени в миналото си....живеят в тъжно настояще.
164
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Македония е земя та този който плаща в момента. Зависи от валутата, дали са Долари, Евра, Левове, Рубли, Йени, Йоани, беш ли им макята....
163
2
 
17
 
! Отговори
сусо преди 8 месеца
Я па тиа! Се българето им виновни!
162
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде сега НАТО да се застъпи за нас и да каже, че не е така.
161
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
А вестготите стигат до Иберийския полуостров и дори основават държава в Северна Африка.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто гледам надгробните плочи на руски офицери. А Скобелев е имал защо да се перчи. Зимно преминаване на Балкана и фронтална атака на Шейновския редут.
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз се позовавам на АНГЛИЙСКИ сателитни ТВ така че мюсюлманино търси отговорност от будисткия индийски освободител на Православно Християнска Гърция през 1821 от Османската империя Руши Сунак или Садик Хан
158
1
 
3
 
! Отговори
Безследно изчезнали преди 8 месеца
РЕКОНКИСТАТА срещу Исляма е започната само от германците за освобождаване само на германците живеещи в Испания и Португалия............Дори късните Нормани участват в РЕКОНКИСТАТА и разгромяват Исляма в Испания и Португалия само дето вече нямало останали живи германци там