Сърбия ли е най-голямата заплаха за мира на Балканите

Липсата на реакция от страна на ЕС поражда нестабилност в региона
Обновена: 23 авг 2023 20:32 | 23 авг 2023 20:15, Нели Христова
96
Сърбия ли е най-голямата заплаха за мира на Балканите
Снимка: БГНЕС

Заради признаването на независимостта на Косово, Черна гора и Северна Македония наскоро бяха директно заплашени от сръбското правителство.

Заплахата бе отправена от не кой да е, а от сръбския министър на отбраната Милош Вучевич към двете балкански държави, членки на НАТО. По време на интервю за сръбската държавна телевизия tvPink той заяви, че Черна гора и Северна Македония са обидили Сърбия с признаването на независимостта на Косово, като подчерта, че това е равносилно на намеса във вътрешните работи на една държава и открито представлява заплаха за дестабилизиране на региона. Освен това Вучевич заяви, че двете държави трябва да бъдат нападнати по същия начин, по който е нападната Украйна заради това свое поведение. Ден след като се похвали в социалните мрежи, че сръбската армия е най-силната в района, министърът на отбраната на Сърбия ескалира твърденията си.

Чрез публикация в платформата "X" албанският министър-председател Еди Рама реагира на изявленията на Вучевич. Рама смята за опасни изявленията на сръбския министър на отбраната: "Заплахите срещу стабилността и целостта на Северна Македония и Черна гора са опасни и неприемливи. Албания, Северна Македония и Черна гора са съюзници в НАТО, които са изцяло отдадени на сигурността и териториалната цялост помежду си. През последното десетилетие в този регион постигнахме това, което никой не можеше дори да си представи в безкрайните десетилетия преди това, и не можем и няма да позволим на никого да ни дърпа назад в миналото, което оставяме завинаги зад гърба си! Заедно! Обединена Европа е единственото ни бъдеще", твърди Рама. В Северна Македония и Черна гора реакцията беше по-колеблива.

Сръбската политика в момента е в пика на руското влияние, също така Черна гора и Северна Македония са силно замърсени от руска намеса и пропаганда, затова подобни провокации са възможност като дузпите във футбола да се предизвика напрежение в тези две страни, които са в процес на присъединяване към Европейския съюз. От друга страна, самотата на Сърбия като силен поддръжник на руската агресия в региона предизвиква нейната враждебност към другите балкански държави, съседни на Сърбия, които също са членки на НАТО, като Черна гора и Северна Македония.

Ненаказването на Сърбия от страна на САЩ и ЕС за политическата й безотговорност към съседните страни, особено към Косово, поражда напрежение и нестабилност в региона.

Досегашното ненаказване на Сърбия позволи на последната да използва постоянно заплашителна реторика и да се превърне в миниатюрна версия на Русия на Балканите. Осъзнавайки заплахите от случващото се на Балканите, ръководителите на парламентарните комисии по външни работи на Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия и няколко други държави поискаха официално от европейските и американските ключови дипломати, по-твърд и решителен подход към сръбския президент Александър Вучич.

От друга страна, поради напрежението в северната част на Косово и бездействието на правителството за деескалация на ситуацията от май насам, ЕС наложи наказателни мерки срещу Косово. Косово все още очаква съобщение от Европейския съюз за премахване на наказателните мерки след споразумението, постигнато между Косово и ЕС в Братислава, което включваше организирането на нови избори в четири общини в северната част на страната. Правителството на Косово вече започна работа по осигуряване на правната основа за провеждане на нови предсрочни избори в четирите общини в северната част на Косово, които потенциално се очаква да бъдат организирани през месец септември. Заедно с провеждането на изборите се очаква и връщане на напрежението.

Докато за най-голямата заплаха за мира на Балканите - Сърбия, подходът на "моркова и тоягата" от страна на ЕС сякаш е отпаднал и напоследък й се предлагат само моркови и ласки от ЕС и международната общност.

В резултат на това Министерството на отбраната на Сърбия открито заплашва страните от региона, като изтъква, че членството им в НАТО не е уредило всичките им проблеми. От друга страна, Косово упорито продължава да се стреми към членство в ЕС и НАТО въпреки, че сега е изправено пред наказателни мерки от страна на ЕС поради напрежението в северната част на Косово.

Анализът на Арбеса Хоха-Добрунай е побликуван на сайта на „Робърт Лансинг Институт“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До Диана ПРОДЪЛЖЕНИЕ от 73 Освен това, англичаните са тези, които тогава са твърдяли, че не трябва да се допуска Русия в Европа... Те и сега са на това становище, опитвайки се да капсулират и изолират Русия, манипулирайки цялата световна общественост с недоказани твърдения и обвинения, с агресивно и унизително поведение за Русия и насърчаване на войната в Украйна - англичаните и сега, както и тогава, се страхуват от Русия да не отнеме влиянието им върху Европа, САЩ и света...
66
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
Сърбите са шовинисти, но са страхливци, лъжци /ци.г.ани/..Истината е, че зад тяхното поведение в РСМ стоят други сили. Скоро попаднах на материали, че легион от Великобритания са участвали в "разделението на България" когато ни отнемат Македония...Като прибавим към това факта, че англичаните се включват в битката с турците за освобождение на Гърция в последния етап на войната/след като руснаците са довели нещата до победа там!/и напълно присвояват заслугите за освобождението й...
65
6
 
9
 
! Отговори
HELL преди 8 месеца
КОСОВО е заплахата . Изкуствено направена държава на САЩ и не призната от международната общонст. Спрете с пропагандата и назаждане на омраза която е във филмарите по медиите
64
6
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 8 месеца
Най-голямата заплаха е дивият арнаутски башибозук.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще плащат за краденото от нас и за създаването на античките
62
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАТО отново трябва да смаже Сърбия
61
5
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Сърбетата вече ядоха НАТОвската тояга и ще кротуват.Не са заплаха.А тоягата е в готовност отново да влезе в действие.
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заплаха е защото Русия стои зад тях
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Такава държава не трябва да съществува!
58
0
 
10
 
! Отговори
Янко преди 8 месеца
Българите срещу сърбите ,са все едно германците към французите.Всеки път като тръгнем срещу тях , капитулират.
57
2
 
18
 
! Отговори
Гадняр преди 8 месеца
Сърбите имат толкова добра външна политика, че са на път да изчезнат. Прави са че имат най-добрата армия, но в радиус 50км от Белград :)))
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 59 То и Беларус е една малка Русия, но Беларус няма излаз на море, нищо че са в съюзна държава с Русия, която има излаз на морета и Океани. :)
55
1
 
14
 
! Отговори
Георги преди 8 месеца
Сърбите идват на Балканите поканени от Византия,като подчинени федерати. А Българите идват на Балканите на коне с меч в ръка и след това обсаждат Константинопол и правят чаша от главата на Източно Ромския Император .
54
6
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 8 месеца
Май само ти не схващаш че Косово си е Албания.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 51 Косово също няма излаз на море, това си е независима държава, както и да го смятат някои.
52
8
 
14
 
! Отговори
Гугу преди 8 месеца
Сърбия е държава с два пъти по малка територия от България и застаряло и изчезващо население. Пълна трагедия.
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Министърът на отбраната заплашва РСМ, а македонците едва ли не благоговеят пред Сърбия и мразят България, което си е парадокс. :) А относно Черна Гора и Сърбия, чел съм в нета спорове между черногорци и сърби, черногорците твърдят, че не са сърби и са съвсем различен етнос, а сърбите твърдят, че черногорците са чисти сърби. Техните спорове са подобни, като тия между нас и макетата, макар в по-слаба степен. Факт е обаче, че Черна Гора е държава с история, докато ситуацията с РСМ не е такава.
50
4
 
17
 
! Отговори
Granik преди 8 месеца
Сърбите винаги са били в сянката на България. Не са известни с нищо по света. Нито азбука ,нито военни победи, нито иновации. Обитават трудно достъпен и беден планински район,който не представлява интерес за никой и това ги е запазило като народ през вековете.
49
4
 
19
 
! Отговори
Папо преди 8 месеца
Българите са много по приспособими , гъвкави, отворени към света, иновативни и любознателни от сърбите. Сърбите са затворен , надменен и комплексиран планински народ,на който даже Османската Империя не е обръщала особено в внимание . Сърбите са просто унгарски и австрийски ратаи.
48
2
 
18
 
! Отговори
До Тито преди 8 месеца
що пък да не може да и им стъпим на сърбите на малкия пръст ? В България вече има доста богати и образовани хора , имаме море и планини, морски и зимен туризъм. Не подценявайте българите . Сърбите и северномакаците са единствените на балканите без излаз на море.