Сърбия ли е най-голямата заплаха за мира на Балканите

Липсата на реакция от страна на ЕС поражда нестабилност в региона
Обновена: 23 авг 2023 20:32 | 23 авг 2023 20:15, Нели Христова
96
Сърбия ли е най-голямата заплаха за мира на Балканите
Снимка: БГНЕС

Заради признаването на независимостта на Косово, Черна гора и Северна Македония наскоро бяха директно заплашени от сръбското правителство.

Заплахата бе отправена от не кой да е, а от сръбския министър на отбраната Милош Вучевич към двете балкански държави, членки на НАТО. По време на интервю за сръбската държавна телевизия tvPink той заяви, че Черна гора и Северна Македония са обидили Сърбия с признаването на независимостта на Косово, като подчерта, че това е равносилно на намеса във вътрешните работи на една държава и открито представлява заплаха за дестабилизиране на региона. Освен това Вучевич заяви, че двете държави трябва да бъдат нападнати по същия начин, по който е нападната Украйна заради това свое поведение. Ден след като се похвали в социалните мрежи, че сръбската армия е най-силната в района, министърът на отбраната на Сърбия ескалира твърденията си.

Чрез публикация в платформата "X" албанският министър-председател Еди Рама реагира на изявленията на Вучевич. Рама смята за опасни изявленията на сръбския министър на отбраната: "Заплахите срещу стабилността и целостта на Северна Македония и Черна гора са опасни и неприемливи. Албания, Северна Македония и Черна гора са съюзници в НАТО, които са изцяло отдадени на сигурността и териториалната цялост помежду си. През последното десетилетие в този регион постигнахме това, което никой не можеше дори да си представи в безкрайните десетилетия преди това, и не можем и няма да позволим на никого да ни дърпа назад в миналото, което оставяме завинаги зад гърба си! Заедно! Обединена Европа е единственото ни бъдеще", твърди Рама. В Северна Македония и Черна гора реакцията беше по-колеблива.

Сръбската политика в момента е в пика на руското влияние, също така Черна гора и Северна Македония са силно замърсени от руска намеса и пропаганда, затова подобни провокации са възможност като дузпите във футбола да се предизвика напрежение в тези две страни, които са в процес на присъединяване към Европейския съюз. От друга страна, самотата на Сърбия като силен поддръжник на руската агресия в региона предизвиква нейната враждебност към другите балкански държави, съседни на Сърбия, които също са членки на НАТО, като Черна гора и Северна Македония.

Ненаказването на Сърбия от страна на САЩ и ЕС за политическата й безотговорност към съседните страни, особено към Косово, поражда напрежение и нестабилност в региона.

Досегашното ненаказване на Сърбия позволи на последната да използва постоянно заплашителна реторика и да се превърне в миниатюрна версия на Русия на Балканите. Осъзнавайки заплахите от случващото се на Балканите, ръководителите на парламентарните комисии по външни работи на Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия и няколко други държави поискаха официално от европейските и американските ключови дипломати, по-твърд и решителен подход към сръбския президент Александър Вучич.

От друга страна, поради напрежението в северната част на Косово и бездействието на правителството за деескалация на ситуацията от май насам, ЕС наложи наказателни мерки срещу Косово. Косово все още очаква съобщение от Европейския съюз за премахване на наказателните мерки след споразумението, постигнато между Косово и ЕС в Братислава, което включваше организирането на нови избори в четири общини в северната част на страната. Правителството на Косово вече започна работа по осигуряване на правната основа за провеждане на нови предсрочни избори в четирите общини в северната част на Косово, които потенциално се очаква да бъдат организирани през месец септември. Заедно с провеждането на изборите се очаква и връщане на напрежението.

Докато за най-голямата заплаха за мира на Балканите - Сърбия, подходът на "моркова и тоягата" от страна на ЕС сякаш е отпаднал и напоследък й се предлагат само моркови и ласки от ЕС и международната общност.

В резултат на това Министерството на отбраната на Сърбия открито заплашва страните от региона, като изтъква, че членството им в НАТО не е уредило всичките им проблеми. От друга страна, Косово упорито продължава да се стреми към членство в ЕС и НАТО въпреки, че сега е изправено пред наказателни мерки от страна на ЕС поради напрежението в северната част на Косово.

Анализът на Арбеса Хоха-Добрунай е побликуван на сайта на „Робърт Лансинг Институт“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тешко ранена от распада на Югославия Сърбия е изолирана и злобна. Но в стратегически план Албания и Турция са заплаха за България, защото я заграждат и се размножават бързо.
26
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-голямата заплаха за мира в цял свят са американците.
25
5
 
30
 
! Отговори
Сърбия-нагла преди 9 месеца
Започва обратното броене за Сърбия! Нагъл народ, крепящ се на руската политика на Балканите. Разпалил Първата световна война. Винаги играещ срещу нас. Винаги жаден за наша земя. Когато са получили Македония след Лондонския мир, са я кръстили Стара Сърбия, а след това Южна Бановина. След Берлинския конгрес са получили по настояване на Русия бившия Нишки санджак и поречието на река Българска Морава. Като по чудо, заради бъдещия генерал Христо Луков, тогава майор, не са взели и Кюстендил! Факт е , че от векове Сърбия е враждебна на нас държава.
24
8
 
17
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 9 месеца
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сърбите са повредени хора. За кратко през 20 век имаха империя на Балканите и се заразиха с имперско високомерие. Трудно ще им е да приемат реалностите и да се излекуват от чувството си за превъзходство над другите си съседи.
22
7
 
7
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 9 месеца
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
21
3
 
11
 
! Отговори
Ами преди 9 месеца
Главните явни слуги на Кремъл. Ние сме "скритите"
20
6
 
1
 
! Отговори
Русия преди 9 месеца
Ясну, Сърбия е обкръжила ОТАН
19
3
 
4
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 9 месеца
Заплаха от малоуници няма те сами са заплаха за себе си
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дедо Байдън Памперса е за разтрел.Той запали войни и омраза.
17
3
 
2
 
! Отговори
Бургаски вечери преди 9 месеца
Маце НЕВЕНА е Желязкова. Хубавице, защо не си купиш още 2-3 магазина в Бургас ? Може и етаж от хотела Парк да си купиш. Там почивам в торещините. Имаш ги парите. А и си я завършила тази сложната търговията в УНСС. Асистент ти бях, а и ти се извинавам за обръщението маце. Но си е така. Освен, че си хубава, секси, си и маце. Май кай би ла лельо.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да! За това, да се разбереме, да ги нападаме, да су върнеме западните пкрайнини и чиста работа!!!!!!
15
13
 
13
 
! Отговори
Беновска пипа преди 9 месеца
Най-голямата заплаха за мира, не само на Балканите, е САЩ. В САЩ има 16 милиона живи ветерани от войни, а на територията на САЩ от 200 години не се е водила война!
14
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ сай-голямата заплаха за мира на Балканите.
13
12
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Най-голямата заплаха е Посолството.
12
7
 
18
 
! Отговори
Конникът без крака преди 9 месеца
Не Сърбия е най-голямата опасност.Ние си ги знаем.А Сев. Македония.Сърбите си имат своята твърда про-руска нагласа,но макетата се праскат и отпред,и от зад,но винаги ходят високо изправени с горда осанка на девственици.Те са проблемът на балканите.
11
4
 
10
 
! Отговори
Жиката преди 9 месеца
С непромяната на границите ,подписано с ЕС България не може да присъедини РСМ,за Сърбия това не важи.
10
4
 
4
 
! Отговори
Московски алкохолик преди 9 месеца
Еййййй, едни да не падне от някоя сграда...Тц, тц, съсипаха я тая русия
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До По същество. Ти не можеш да си разделиш коматя на две Сърбия си щял да разделяш...Айде върви раделяй или чакаш някой друг да го направи вместо теб а ти да люпиш семкиотстрани ?
8
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите и сърбите са братя и двата народа се обичат !