Мицкоски промени не иска, иска България да покаже добра воля или ЕС да ни натисне

България е държава, която зависи от фондовете на ЕС, поясни той
Обновена: 5 окт 2023 11:42 | 5 окт 2023 11:42, Стела Стоянова
230
Мицкоски промени не иска, иска България да покаже добра воля или ЕС да ни натисне
Снимка БГНЕС, архив

Темата за конституционните промени е затворена.

Няма аргумент, който съм чул от вътрешната политическа сцена и от международната общност, който да ни убеди в противното, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред "Сител", цитиран от БГНЕС.

"Що се отнася до конституционните промени при тези условия, които нарекохме български диктат, ВМРО-ДПМНЕ и парламентарната група не го правят, защото са упорити и защото смятаме да пречим на правителството", дпълни той.

Мицкоски оцени като "безумие" тезата, че отхвърлянето на конституционните промени ще блокира на европейския път на Северна Македония.

"България трябва да покаже добра воля, а международната общност, че наистина иска да види Македония като част от себе си след всичко, което направи като верен съюзник на ЕС. Никой не може да ме убеди, че няма как България да прояви добронамереност", каза той.

Мицкоски посочи, че за да има показана добра воля от ЕС, той трябва да се намеси и да накара България да изпълни присъдите на Европейския съд за правата на човека.

„България е държава, която зависи от фондовете на ЕС и в този ред на мисли, никой не може да ме убеди, че ЕС не може да я накара да изпълни решенията на една европейска институция”, посочи Мицкоски.

„България иска 762 граждани, които са част от българската общност в страната и използват българския език като майчин, да станат част от конституцията. Защо го иска? Дали правата им са нарушени, нали има натиск, асимилация. За македонската общност в България има 14 присъди. Чии права са нарушени? Въпросът е дали е истинска европейска ценност да блокирате европейския път заради исторически въпроси. От международната общност казват, че не можели да накарат България да спази присъдите на Европейския съд за правата на човека. Като не можете да накарате една държава-членка да спази решенията на една европейска институция как ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, понеже не искам да подпиша протокол в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или, че Илинденско-преображенското въстание било българско, повторно ще имаме вето”, заяви Мицкоски.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ уточни, че ще настоява за лидерска среща с премиера Димитър Ковачевски, тъй като страната е изправена пред два важни изборни процеса - президентски и парламентарни.

"До изборния процес ни делят по-малко от шест месеца. Това никога не се е случвало досега, не е имало комуникация за това, което правим, защото след няколко месеца от днес предстоят два важни изборни процеса. Няма дори ръководна среща за обсъждане на дати, няма разговори за адаптиране на Изборния кодекс", заяви Мицкоски.

Относно Закона за амнистията Мицкоски повтори, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията за блокиране приемането на закона с всички възможности, които предлага Правилникът за дейността на парламента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
6
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
Ако конституцията на РСМ беше формулирана като българската, такива промени нямаше да са необходими.На мен лично ми е необяснимо с какво тези около 700 български македонци застрашават суверенитета на държавата, ако бъдат вписани в конституцията.Тук става дума за вътрешнополитически борби.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така западно балканските кpатyни си вкарват як автогол, който се усеща най-вече от цивилното югославско население. Но нищо не е научено. Вчера сърби са пили с нагличани (повече от милион югославски кучета ги яли), днес сърбин играе кючeк пред руски пaща, утре пък се кланя на руски бог, какво да говорим... До скрая на ПСВ не знаят как се изписва и нарича тая страна Сеpвия ли, Сеpбия ли? Днес мисля е ясно. И османците са го знаели некогаш и намираш сляпото чеpво на Балкана, но не стигна за поуки..
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На 6 април 1941г. 4 югославски самолета бомбардират Кюстендил. Загиват 8 германски войници, двама български, 58 цивилни граждани. Ранени - 95. Г.н Гусев както е казал "а", да каже и "б" Ей го кога е 6 април. Днес . 6 април е годишнината от югославската бомбандировка на Кюстендил в 1941г. Да видим дали руският посланик ще дойде да поднеце цветя на братската могила на 58 - те цивилни кюстендилски и двама български войници и да публикува снимките. Може и на тази на 8-те бойци от Вермахта.
113
13
 
9
 
! Отговори
vestnik преди 7 месеца
Мицкоскиии, сега е момента . С това правителство, каквото си поискаш това ще предадат от България.
112
16
 
10
 
! Отговори
Благоевград преди 7 месеца
Колкото по-скоро започне война между България и Македония, толкова по-добре, само тогава ще се решат проблемите.
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не трябва да забравяме, че в Северна България през 1941г. има селища бомбардирани от СССР. дадени са жертви (виж дневника на Богдан Филов), същата тази държава с която поддържаме редовни дипломатически отношения стоварва тук диверсанти - терористи, подводничари и парашутисти, със заловените от тях съветски представители отричат да има каквато и да е връзка (да речем техния офицер Цвятко Радойнов).
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тея са битер Украйна. Цял свят им е длъжен.
109
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И какъв е проблемът да запишат българско малцинство? Наистина не разбирам. Този е за психиатър!
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някъде 70-те началото на 80-те. Български журналист от окръжен вестник е на командировка при нашите строители в гр. Губкин. Гостува на местния вестник, като един от журналистите там е прикрепен към него като гид. Нашия споменава, че желае да посети областния град Белгород. Любезния тогава руснак почва да шикалкави... Българина преди заминаването си разбира, че руският му колега се е държал така от срам да си признае, че макар журналист, не може да си купи билет и да пътува, когато пожелае!
107
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя сърбокомунист е за психиатър!
106
1
 
6
 
! Отговори
Кой е преди 7 месеца
Тоя ***, та трябва да се интересуваме какво иска. Я да го ду.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1922г. когато гърците за кратко взимат Источна Тракия, усилено изселват мюзюлмани и заселват гърци. Ударно. Покрай това, затварят български училища в Одрин/около 540 българи тогава/ и Лозеград/ около 950 българи тогава/. Апропо, окончателното изчезване на българите от Одрин, Лозеград, 1 село в Чаталджанско и 1 село в Силиврийско, се дължи на тоталното безхаберие на българската държава към българите в Источна Тракия между 1922-1936г. Днес си мечтая да запазим и тази територия, която имаме.....
104
2
 
7
 
! Отговори
?!? преди 7 месеца
Добра воля се чака от вас!
103
3
 
17
 
! Отговори
Кирил преди 7 месеца
Ние помним Спаска Митрова и другите Българи ,Македонец означава ПСИХОПАТ
102
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голяма грешка е, че през 1915г. не обърнахме калъчката към линията Мидия-Енос. Да си върнем заграбеното, да направим едно етническо прочистване по младотурски образец, пък после силни и обединени - да си потърсим своето в Северна Добруджа и Македония. Ако това беше станало, сега щяхме да мислим за излаз на Адреатическо море и за граница Днестър.
101
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Типичен Коминтерновски Наглец! Ти.му направиш компромис, то става двойно по- нагло! Представяте ли си, какви Л'на ще творят в ЕП,ако ги допуснем! Ще занимават цяла Европа с техните простотии!
100
2
 
11
 
! Отговори
Тоя пуяк преди 7 месеца
Е помислил, че е хванал Господ за шлифера и че, едва ли не Северна Македония е пъпът на света! Абре недомаслени "политико", за да си поне мъничко истински политик трябва да знаеш до къде се простират собствените ти възможности! И да скачаш според боя си.От твоите приказки излиза, че едва ли не България и ЕС трябва да се кланят на Северна Македония пък тя да се цупи като ощипана мома насред мегдана! Ще стоите още много години в чакалнята, дорде не ви уврат дебелите кратуни!
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е, като не си свършихме работата 1912-13г, сега ще берем ядове за векове напред. Трябваше, както ги бяхме хванали на къс пас, да ги изтрием от Европа. Константинопол да го направим свободен град-протекторат на Великите сили, гърците да си вземат древния Милет и да не ламтят за Тракия и Егейска Македония над Солун.
98
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Новият Крали Марко. Бей Хюyeй, вече вирна дюпeтo на Ердо, да не идеш скоро на пocpaни круши....И Тодор Живков викаше в Анкара: "Мapaбa, аскeр!" и той се целуваше с турските си колеги. Гърците са в нато, имат и Русия зад гърба си, имат и армия. и файда йок. Островите им са пълни с бежанци, турски самолети им стpижат въздушното пространство. И за Редоган те не са част от духовното му пространство ами директно си иска техни острови. В това наcpано положение, освен да ноcим шepбет друго на можем...
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първо, БЮРМ кандидаства за членство в ЕС, не е ЕС да иска БЮРМ, че да им доказва нещо или показва добра воля. Второ, разбира се, че българските възрожденци и Гоце Делчев са българи, какви други да бъдат? Това, че в някакъв изолиран режим от третия свят вярват в някаква си тяхна, паралелна история си е техен проблем. Трето, ЕС може да накара България да промени позицията си, колкото накара Австрия и Нидерландия да променят тяхната позиция за Шенген, т.е. не може.