В Белград скочиха: София ще си пълни джоба със сръбски пари

Има политическа игра, вероятно от САЩ и ЕК, заяви Душан Баятович
19 окт 2023 14:56, Александър Попов
299
В Белград скочиха: София ще си пълни джоба със сръбски пари
Снимка: БГНЕС

Директорът на "Сърбия газ" Душан Баятович заяви, че въвеждането на данък върху транзита на руски газ през българска територия е политическо решение и цената трябва да бъде платена от две държави - Сърбия и Унгария и че това е дискриминационна мярка, нямаща правна рамка.

Баятович каза това при подписването на договора за изграждане на газопроводната мрежа в Нови Белград. Той коментира въведения от България допълнителен данък върху транзитирания руски газ, използван от Сърбия и Унгария. Баятович определи мярката като политически ход, за да се потисне руският газ, без да има правна рамка за това.

Директорът на "Сърбия газ" добави, че Белград е в контакт с Унгария и България, както и че правителствата на Сърбия и Унгария излязоха със съвместно изявление и го нарекоха практически „враждебен акт“.

„Тук имаме две неща. Първото е, че това е някакво наказание на Русия заради войната в Украйна и е интересно, че този закон не е приет от Европейската комисия (ЕК), а от България. Второ, това е някакво насърчаване на ВПГ и представлява абсолютно политическа мярка. Това е дискриминационна мярка на пазара и няма изискване за въвеждането и́“, каза Баятович.

Както той обясни, транспортът на газ е монополна дейност и че сръбската агенция за енергетика и „Транспортгаз Сърбия“ трябва да докаже всичките си разходи - от какво се състои цената на транспорта на газ, всички признати разходи, които могат да бъдат част от инвестиции, поддръжка и други.

„Това е дискриминационна мярка, според която Сърбия, Унгария и вероятно част от потребителите в Австрия и Словакия са наказани“, добави Баятович.

Директорът на "Сърбия газ" каза още, че засега цената на газа е под 300 евро на границата със Сърбия, а като се добавят таксите, които законът предлага, цената на газа се вдига с 30% и има още неща, които създават проблеми - на първо място кой ще го плати.

„Има политическа игра, вероятно от САЩ и ЕК, но не разбирам защо наказваме европейските държави. Ако "Газпром" не е платил това задължение, тези 100 евро, тогава някой ще каже, че услугата не е платена и газът не може да бъде транспортиран повече. Това е ужасна ситуация за цяла Югоизточна Европа. Това се опитва да направи сега с този закон“, добави той. Баятович допълва, че дискусиите продължават и не може да каже подробности и изхода от цялата история.

Баятович повтори, че транспортирането на газ е монополна дейност и че имате право само на разходите, признати от енергийната агенция на вашата страна. Той добави, че няма правна рамка за въвеждането на тази мярка и че се нарушават всички правила на пазара, както и че с въвеждането на този закон и мярка гражданите на Сърбия и Унгария трябва да пълнят българския бюджет.

„Във всеки случай Унгария и Сърбия реагираха. Унгария е член на ЕС и имайки предвид, че това е политическо решение, очаквам реакции. Не знам какво ще е решението в този момент. Ще се отрази ли плащането на този данък върху цената на газа? Да. Дали това ще се отрази на крайните потребители – това зависи от това какво ще прецени правителството на Сърбия. Ще се гледа не само цената на газа, но и икономическият растеж, инфлацията и дали населението ще може да плаща“, обяснява той.

На въпрос дали това ще се отрази на съвместния проект, а именно газопровода Ниш-Цариброд-София, който се изгражда, той каза, че няма ефект.

„Работата върви нормално, смятам, че на 26 октомври механичната част ще бъде напълно завършена. В момента текат тестове за чистота на газа. До края на октомври, както е предвидено, този газопровод ще бъде завършен, може малко да закъснеем с документите, но това няма да повлияе на цялата история. Очакваме, заедно с колегите от България, от 1 ноември да можем да пуснем газа“, каза Директорът на "Сърбия газ".

Баятович отново повтори, че решението на България за въвеждането на данъци е политическо, защото целта е да се отстрани руският газ от пазарите на Сърбия и Унгария, а те не дават алтернатива.

Той добави, че не знае какви ще са разходите, ако тази мярка не бъде отменена, но добави, че доставките на газ за Сърбия, предвид запасите, не са застрашени. На 13 октомври България въведе данък върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни.

Въвеждането на българската митница върху транзитния руски газ ще оскъпи и газа в Сърбия, смятат експерти. Потребителите на газ в Сърбия, както и всички, които купуват продукт, за производството на който местните фабрики използват газ и чиито сметки ще бъдат увеличени с 10 % от 1 ноември, биха могли, ако това решение на правителството на България не бъде отменено, да плащат за газ по-скъпо.

С наредба на правителството на България се въвежда такса от 10,76 долара за 100 кубични метра природен газ, който пристига в Сърбия по газопровод, което при непроменени цени на руския газ за Сърбия (както и за Унгария, която също получава газ там), ще доведе до увеличение на цената от 10 до 20 %, според белградските медии. При цена от пет динара за киловатчас, колкото газта ще поскъпне от 1 ноември, това би донесло може би още един динар за киловат, но и допълнителни 320 динара на средна сметка, изчисляват от "Сърбия газ". В момента и Унгария, и Сърбия се снабдяват с руски газ от юг./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: Сърбиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Я, па Яу що си умен хахахах
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ако тролее ти живееше без Русия още да ти е Ердоган президетнт разбра ли бре раягявурлар?
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
обяснението е елементарно. Пълния слугинаж саботира две страни опитващи се да си защитават интересите на народите.
207
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре, сега остава ЕК да одобри таксата и да потвърди че България има право да наложи такса. Това силно ще удари руското влияние върху Сърбия и Унгария които ще трябва да се научат да живеят без Русия - точно като нас!
206
1
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 6 месеца
по добре София отколкото москва крадем много по малко
205
11
 
5
 
! Отговори
Истина преди 6 месеца
В България решенията се взимат от САЩ чрез марионетното българско правителство.
204
9
 
6
 
! Отговори
Вис преди 6 месеца
Ходете в Сърбия,да видите как живеят хората...И каква Вкусна храна ядат....Сърбите не са народ...Те са Нация....Затова им е успешен и спорта...Защото са Задружни....Това,което българите Никога не могат да бъдат...Затова сме толкова Зле....
203
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само да питам пътните агенции и телекомите и не знам си кой още в Сърбия не си ли пълнят джобовете от преминаващи транзитно българи ;). Нещо да помните за един мустакат човечец. , който не е екстрадиран щото му пазите живота и си купи завод за стъкло на 3-пъти по-висока цена?
202
6
 
3
 
! Отговори
Z преди 6 месеца
Российская армия наступает без потерь и беспорядков, район Авдеевки под контролем. Вскоре болгарский регион также присоединится к России.
201
2
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
Османската империя оцелява след нашествието на Темерлан през 1402-1404 г. благодарение на сръбския крал който спасява синовете на Баязид в битката за Анкара където Баязид е пленен и след това е развеждан като *** в клетка из Анатолия. Сърбите напрактика спасяват Османската империя и с тяхна помощ е потушено и въстанието на Цар Константин Асен и Цар Фружин, синовете на Цар Срацимир и Цар Шишман. През 1441-44 г. Сърбите отново са на страната на турците.
200
0
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
Практически, след битката при Косово поле през 1989 г. сърбите приемат васалитет към Баязид който е скрепен с династичен брак. Сръбският крал става тъст на Баязит. От този момент Сърбия е неизменен съюзник на Турците, след падането на Константинопол, сръбската аристокрация се помохамеданчва и по късно, християните в историческите предели на Сърбия стават малцинство. В българските предели това не се случва и за това най-големия сръбски светец е пренесен в София, за да се избегне поругаване.
199
2
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
До Анонимен 208. Ти си неграмотен. През 1395 г. Цар И. Шишман води последна битка с Баязид под стените на Никопол. От цяла Европа има доброволци. Идват и Сърбите. След обяд турците са на ръба на разгрома. Тогава пристигат сърбите и християнската войска е в еуфория, всички очакват това подкрепление за да унищожат турците веднъж завинаги. Сърбите обаче влизат в битката на страната на турците и нападат нашата армия в гръб. Следва разгром за християните. Има още една битка около Крайова ...
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми постройте си ваша тръба бе. Нашата се плаща.
197
0
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
Сърби и Унгарци да си се оправят с Руснаците. За транзита се плащат такси, а за таксите (печалбите) се дължат данъци. Така е в цял свят, даже и в Сърбия и Унгария. Това, че Газпром, ги е преметнал веднъж с договорите и сега ги премята 2ри път като ги насъсква срещу нас (по геополитически причини) си е лично тяхна глупост. Да заведат дело в Парижкия арбитраж, ама как да стане? Таксите ще се плащат от Газпром, а той ще си ги събира от тях. Ще се наложи да съдят Русия, за което нямат кураж...
196
3
 
15
 
! Отговори
ВИЖДАТЕ РУСУФИЛИТЕ преди 6 месеца
ДО ЕДИН ОТКРИТО СА ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ! БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ ИТН ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ
195
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ех че нагли. Много ясно, че България ще си пълни бюджета. Нали затова е построен този поток.
194
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А до сега вие си го пълнихте с български!Кой ви построи патока,бе?
193
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ехааа, а без пари ли да ви го даваме а ?И ние трябва да си плащаме заеми по тръбата и да пълнич хазната !
192
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да звъннат на Путин да свали цената на газа..
191
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Немам доказ, али върло твърдам.