Румънски полицаи плашат, че ще блокират границата с България

Министърът на финансите се шегува с нас, заявяват те
11 дек 2023 17:07, Нели Христова
19
Румънски полицаи плашат, че ще блокират границата с България
Снимка: БГНЕС

Ако управляващите в Румъния не чуят исканията ни, ще блокираме всички граници, включително тази с България. Това заяви пред БТА заместник-председателят на румънския Национален синдикат на полицаите и наетите служители (SNPPC) Злат Михай. Днес той и колегите му протестираха пред Министерството на финансите в Букурещ. В началото на демонстрацията протестиращите спряха на стълбите ресорния министър Марчел Болош, но той отхвърли молбата им за разговор с думите: “Не е това начинът. На крак. Бързам за среща за бюджета”.

Злат Михай обясни, че това не е първият път, когато апелират към финансовия министър за открита дискусия и получават отказ.

“Министърът на финансите се шегува с нас. Опитахме се да влезем в диалог с него, включително днес, за да му представим още веднъж проблемите си. Безброй пъти се обръщаме към Болош с молба за среща и разговор, но непрекъснато получаваме отказ”, отбеляза заместник-председателят на румънския Национален синдикат на полицаите и наетите служители.

Той и колегите му настояват за актуализиране на заплатите спрямо индекса на инфлацията, на нормата за храна и екипировка и на компенсацията за наем.

“Служебните пари за храна не са променяни от години. За наем на един полицай се полагат 400 леи (80 евро). Представете си дали парите са достатъчни, ако бъде изпратен служебно в голям град, където наемите са много високи. Една гарсониера е минимум 200 евро”, обясни Злат Михай.

Той информира, че тази седмица ще се опитат да се срещнат с румънския премиер Марчел Чолаку и ако това не се случи, още следващия понеделник, заедно с колегите от ключовите гранично-пропускателни пунктове, ще блокират границите на Румъния с други държави, като започнат от Арад и Бихор и границата с Унгария.  

“Ако не се решат нашите проблеми, ще блокираме всички граници. Ще ви дам един пример - с българо-румънската граница, където винаги има опашки. Фактът, че не сме в Шенген, създава блокажи. Ще бъдем супер пунктуални, ще спазваме закона до най-малката запетая, ще проверяваме още по-прецизно всеки един човек и ще блокираме границата, защото много ще се бавим със законовите проверки на хората. Няма да има облекчено преминаване, както е сега, защото сме съседи”, каза за БТА Злат Михай.

От синдиката заплашват да бойкотират и охраната на изборите в Румъния през 2024 г.

“През следващата година в страната предстоят четири вида избори, ако не и пет, защото е възможно да има балотаж на президентските избори. Няма да осигурим охрана на изборните секции и  на хората в тях. Не е наше задължение. Тази дейност означава допълнителни часове работа, които после не ни плащат”, обясни заместник-председателят на синдиката.

Той коментира и друг проблем в системата - отлив на кадри. “15 000 полицаи не достигат в системата. За Букурещ са 2000”, информира Злат Михай.

“Ако продължава така, скоро може да има градове без нито един полицай. Ако полицията не е на улицата, тя ще е на престъпниците”, единодушни бяха Злат Михай и колегите му.

Недоволните ще протестират и през следващите дни пред сградите на Министерството на финансите, на труда и на вътрешните работи. В четвъртък те организират протестно шествие от Министерството на вътрешните работи и ще стигнат до сградата на правителството на площад “Виктория”, където се очаква да бъде и най-голямата им демонстрация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Като го пратят в Англия и му прехвърлят водата за 15 години все е платил. Там пишат, че имаш кака и край.
16
1
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 4 месеца
Чудя се когато полицията протестира ние гражданите ли да ги бием или армията..
15
2
 
5
 
! Отговори
Алито от София преди 4 месеца
Евала на колегите от Румъния, така се прави, блокират се важни пътища,като каза че и не са длъжни да пазят изборите, и да знаете колеги, Румъния ще се оправи, а не като нас, докато решим нещо подобно и, горе всичко се знае предварително, ако не е корупцията, умираме от глад, затова трябва да ги последваме, иначе, каски долу и народа да прави каквото си иска, особено контингента
14
7
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Направо да излизаме от ЕС,че само ни диктуват какво да правим и как да живеем.
13
3
 
12
 
! Отговори
Mdam преди 4 месеца
Само нашите еничари са продажници, бият по протестите, крият се в храстите и карат пияни, щото законът го пази
12
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 месеца
Сичко,Сичко дъ блокират. И рафтовете по магазините да изпразнат. Да изпукате от глад гражданята,дето ни викате ***.
11
0
 
7
 
! Отговори
Ф.атмак преди 4 месеца
В България няма отлив даже прилив на ***. Те са най добре в уж държавата
10
1
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 4 месеца
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
9
5
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Путин пак е виновен)))!Скор ще мрем от глад в ЕС
8
4
 
20
 
! Отговори
Много важно преди 4 месеца
Ние с какво сме им виновни не разбрах??? Мачкат ни от целия ЕС НИЕ СТОИМ И ЧАКАМЕ ДА НИ ОПРАВЯТ,ВЕРВАЙТЕ СИ!
7
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Границите с путиниста Орбан е добре да се блокират за постоянно.
6
6
 
17
 
! Отговори
Затваряй преди 4 месеца
България!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 4. Не ти стана ясно защо гърците блокираха границата при Петрич. Пояснение. Границата я блокираха с тракторите си. Те влезнаха в Шенген и искаха да обработват земята НИ със собствените си машини. Шенгенското пространство им дава това право. Но Б. Борисов ни остави в ЧАКАЛНЯТА . Тъй като не осъдени олигарси те в България. Той погазваше върховенството на Закона. Оправдаваше се с политическите интереси на народа!!!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 4 месеца
Гърците блокираха границата ни при Петрич през зимата Борисов беше премиер,сега румънците блокират-а нашите могат само да Отблокират ако някъде има протести-там сме се Специализирали най-добре.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И там какви са ги наддробили.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами нашите да блокитат рехната граница)
1
4
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Така написано заглавието, ако човек не прочете статията, ще реши, че подзаглавието е за нашия министър...