Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство

посланикът на Гърция напусна парламента
12 май 2024 17:00, Стела Стоянова
166
Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство
Снимка БГНЕС, архив

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“ и отказа да използва официалното име на страната си – Република Северна Македония.

По тази причина клетвата на Силяновска е широко отразена от медиите в съседна Гърция, предаде БГНЕС.

"Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески. Вместо да повтори "Северна Македония", тя използва "Македония", съобщи държавната телевизия ЕРТ.

"Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в знак на протест заради факта, че Силяновска нарича страната "Македония" в нарушение на Преспанския договор", пише вестник "ПротоТема".

Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.“

Информационният портал "Еникос" отбеляза, че предизвикателствата в отношенията на Гърция със Северна Македония се завръщат.

"Националистката Гордана Силяновска положи клетва, гръцкият посланик постъпи правилно и си тръгна", пише "Хелас Джърнал".

"Newsit" подчерта, че новият македонски президент е отправила "безпрецедентно и брутално предизвикателство", което предизвиква "бури".

Вестник "Катимерини" припомня, че в интервю на 11 май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи ясно предупреждение към Скопие.

"С безпокойство следя някои от изказванията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам официалната позиция", каза министър-председателят. Мицотакис обясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в опозиция, но сега е длъжен да го спазва като част от държавните задължения. Гръцкият политик подчерта, че "същото нещо ще трябва да направи и новото правителство в Скопие".

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
23
 
! Отговори
Пак преди 1 месец
подпалиха чергата. Изгубиха Украйна - сега дай Балканите.
117
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Са кака Урси фон дер ще ги обяви в пандемия от хроничен Путинизъм и ще ги ваксинира санкционно , ще и мътят те водата на нея баш сега .
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президент на Българска македонска губерния.
115
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците да се оправят сами, щом толкова ги боли! Когато в Скопие палеха български клубове и горяха български знамена византийците гледаха в друга посока и си драпаха макарите.
114
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците са дърти мързеливи комунисти и живеят в миналото, все едно владеят света, нещо като "България на 33 морета! ". Но в минало-свършено време, няма как да го разберат самовлюбените ни южни съседи. Късно е и за нашето правителство да скача, все пак Желе Желев Првзидент си ги призна първи. Ама така, само комунисти.
113
10
 
32
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Македония е като Украйна. Никога не са били самостоятелни държави с история. Само като съюзни републики в СССР и Югославия.
112
2
 
30
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Още след изборите в РСМ бях писал "Ке им гледаме сеирот". И така си и излезе.
111
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега трябва да вземем пример от гърците и да подкрепим макетата, както те ни предадоха по византийски като спорехме по нашите въпроси. Ако не друго поне ще натрупаме малко точки сред населението за сметка на гърчуляка, ще ни мразят с една идея по-малко
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сбъркан народ, сбъркани политици, ГОЛЕМИ СМЕШНИИ....ЩО ИМ ВОДИМ ЕВАЛА НИЕ? НЕЛИГИТИМНИТЕ ПОЛИТИЦИ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩО ИМ ВОДАТ ЕВАЛА???
109
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си маке значи да си опако , колкото по-опако , толково по-маке . Тая мома не иска при Урсула и си е намислила удобен претекст , че се инати .
108
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента тече мрежова мултиточкова 3СВ, в която участваме и ние и както каза Саймън Ципис: Основната битка ще е на Балканския полуостров. Тази гарга рошава е поставена НАРОЧНО за да създада напрежение в региона.
107
3
 
25
 
! Отговори
аккидс преди 1 месец
фактически горана селянска правно не е никукув президент на северна македония :) ....
106
3
 
32
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
А така бабишкер, а така горданке / грозданке (55%, втори препек от стари джибри), машалла' :). Сега и гърците като ви нашият едно вето, съвсем мъничко едно такова, и съвсем ще забравите за EU :). Може и за български паспорти да забравите скоро :). Честито и наздраве на 'сите северномакаци :).
105
1
 
29
 
! Отговори
Друг преди 1 месец
До АнонименАми ако българите в Македония са, както Вие твърдите, само 3 хиляди човека, какъв е проблема да бъдат признати за малцинство в Конституцията им? Бошняците в Македония са милиони или какво? Проблемът е в това, надявам се разбирате, че дори ако Българя се откаже от това си изискване (което няма как да стане, дори политиците да го искат) веднага след това ще се намери друг проблем. Както става сега с практическото нарушаване показно на постигнато вече споразумение с Гърция.
104
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У Франция и Англия има бежанци от кол и въже иначе индиеца министър и макарончо си мисляет че единия е французин а другия а гличанин ,е гаси чистокръвните раси у англия и Франция )))))
103
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърция им смени името на Северна Македония, обаче макетата горяха български знамена, все ние сме им виновни за всичко :)))
102
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонският министър на правосъдието Кренар Лога заяви, че клетвата на новия президент Гордана Силяновска Давкова е нищожна.
101
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по *** и промита "нация" от "северно македонската" няма
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гърците пак че праат секс.. и ние , ама че сме от грешната страна , като при бат Ставри
99
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 106 И кой кого мрази,че не разбрах. Тук минаха двсетки хиляди македонски студенти и не шух някой да е бил пребит. А в Македония като кажеш,че си българин те псуват или пребиват. НЕЩО ДА КАЖЕШ ПО ВЪПРОСА?