Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство

посланикът на Гърция напусна парламента
12 май 2024 17:00, Стела Стоянова
166
Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство
Снимка БГНЕС, архив

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“ и отказа да използва официалното име на страната си – Република Северна Македония.

По тази причина клетвата на Силяновска е широко отразена от медиите в съседна Гърция, предаде БГНЕС.

"Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески. Вместо да повтори "Северна Македония", тя използва "Македония", съобщи държавната телевизия ЕРТ.

"Посланикът на Гърция София Филипиду напусна парламента в знак на протест заради факта, че Силяновска нарича страната "Македония" в нарушение на Преспанския договор", пише вестник "ПротоТема".

Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.“

Информационният портал "Еникос" отбеляза, че предизвикателствата в отношенията на Гърция със Северна Македония се завръщат.

"Националистката Гордана Силяновска положи клетва, гръцкият посланик постъпи правилно и си тръгна", пише "Хелас Джърнал".

"Newsit" подчерта, че новият македонски президент е отправила "безпрецедентно и брутално предизвикателство", което предизвиква "бури".

Вестник "Катимерини" припомня, че в интервю на 11 май гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи ясно предупреждение към Скопие.

"С безпокойство следя някои от изказванията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам официалната позиция", каза министър-председателят. Мицотакис обясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в опозиция, но сега е длъжен да го спазва като част от държавните задължения. Гръцкият политик подчерта, че "същото нещо ще трябва да направи и новото правителство в Скопие".

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 100 Ако искат и Маймуландия да се кръстят. Все ние тая. Ние искаме да не ни взимат историята. КОЕ НЕ ТИ Е ЯСНО?
97
2
 
27
 
! Отговори
Поп Нафърфорий преди 1 месец
Ако нашите имат малко акъл, ще се договорят с маляките и заедно ще зашият як шамар на макензитата, та ония ще свалят веднага кюлотите и ще го поемат ръбест!
96
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луно, Луно, земльо македонска! Смешни са, та чак жалки! На кого се репчат толкова!? За тях ще е проблема.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мен тах таля баба
94
24
 
7
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
Само под крилото на Путин и БРИКС, ще живеем достойно!
93
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това си е анонс от мацква , те ще пречат на света докато съществуват .
92
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкуфял бабишкер! Само метлата й липсва. Ако си мисли, че така ще направи държавицата си по-велика и значима, много се е объркала.
91
0
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 1 месец
Добре де, разбрахме! Не е нужно да пишеш едно и също нещо по няколко пъти по различен начин! Колкото и да я перефразираш тази глупост все тая!
90
4
 
22
 
! Отговори
До 89 преди 1 месец
Льольо, ако България и Гърция бяха като кремълския психопат, от Македония нищо да не е останало.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия потомци на Ал.Македонски ще ни завладея и нас, и гърците, и ще бъдем под македонско робство. Хахахахаха.
88
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците също трябва да им наложат вето за ЕС. Да си се връщат към Сърбия и за ръчичка към Евразия.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдалечават се от европската уния. След два мандата или 5-10 години ще преосмислят поведението си спрямо България и спрямо Гърция. Защото не е било и няма да бъде в Сърбия и в Русия да са по-добре икономически от ЕС. А народа ще взема да се пита, не трябваше ли и ние да влезем?
86
1
 
15
 
! Отговори
А защо? преди 1 месец
А някой от нашите депуаковци няма ли да мъцне нещо по въпроса или ще се мишкосваме отново...
85
12
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Само снайпер оправя, враговете на България.... Смърт за сръби, македонци, турци и гръчоля..... ===))) по два пъти...
84
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а българия кога най-сетне ще каже сбогом на живковизма като идеология и манталитет съзаден от влашкия ром от сомовит тодор живков?
83
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази измислена държавица е същата като онази на ушатия масов убиец в Газа, само че без пари,бедна та знае ли се. Единственото смислено нещо което би могло да се направи,за да ги избави от мъките им,е да се подели между България, Сърбия и Гърция. Няма смисъл повече,видя се че от 44 година, до ден днешен,нищо, едно голямо нищо.
82
20
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Това е гръцката реакция! Ние трябва да се държим като българи! Слава Македония!
81
8
 
9
 
! Отговори
Не е права и Гордана преди 1 месец
Гордата като говори и каже истината- Българска Македония, тогава Гърците нямат основание да протестират, защото наистина Македония е българска област, която след края на Украинската война ще ни бъде върната. бг.
80
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия макетата съвсем през просото вече тръгнаха!
79
7
 
16
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Докато Бг не се свие до София-град и Софийска Област, българинът нема да се събуди от тежката летаргия в която е изпаднал, ..., всъщност, дори и това не е гаранция!